Η επιστήμη του ξυρίσματος | Trend - planbemag.gr
Plan Be Mag
Trend

Η επιστήμη του ξυρίσματος

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, οι περισσότεροι άνδρες κάνουν περίπου 170 περάσματα κάθε φορά που ξυρίζονται. Τα 120 από αυτά επαναλαμβάνονται στην ίδια περιοχή του προσώπου και αφού τα αρχικά περάσματα έχουν αφαιρέσει το μεγαλύτερο μέρος του προστατευτικού τζελ ξυρίσματος. Εξαιτίας των επαναληπτικών αυτών περασμάτων, πολλοί άνδρες εξακολουθούν να εμφανίζουν ερεθισμούς, παρά την πρόοδο στην τεχνολογία των λεπίδων. 

Οι άνδρες έχουν πολλές συνήθειες περιποίησης, που τους βοηθούν να εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή εμφάνιση. Συχνά όμως κάνουν αυτές τις κινήσεις, όπως και άλλες δραστηριότητες ρουτίνας μέσα στην ημέρα, λειτουργώντας μηχανικά ή στον αυτόματο πιλότο. Κάποιες από αυτές τις κινήσεις, που οι άνδρες κάνουν σχεδόν ασυναίσθητα, είναι να φουσκώνουν το στήθος όταν νιώθουν ότι προκαλούνται, να χαϊδεύουν τα γένια τους όταν σκέφτονται, να ρουφούν το στομάχι τους όταν συναντούν ένα ελκυστικό άτομο και να κάνουν πολλά περάσματα με την ξυριστική μηχανή κάθε φορά που ξυρίζονται.

Όταν το ξύρισμα γίνεται μηχανικά, οι άνδρες κάνουν επαναληπτικά περάσματα πάνω στην ίδια περιοχή, με αποτέλεσμα να αφαιρείται το τζελ ξυρίσματος. Το ξύρισμα του ίδιου σημείου χωρίς λίπανση μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς, ερυθρότητα και οιδήματα, που εμποδίζουν τους άνδρες από το να δείχνουν και να αισθάνονται στα καλύτερά τους. Γι’ αυτό η Gillette κατασκεύασε το Fusion ProShield, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει προκαταβολικά από τους ερεθισμούς, χάρη στη νέα λιπαντική ταινία πριν τις λεπίδες -επιπλέον της λιπαντικής ταινίας που βρίσκεται μετά τις λεπίδες- ενώ παράλληλα εξασφαλίζει απίστευτα βαθύ ξύρισμα.

“Με την εξέλιξη της τεχνολογίας στις ξυριστικές μηχανές, δεν χρειάζεται να κάνει κανείς πολλά επαναληπτικά περάσματα για να πετύχει βαθύ ξύρισμα. Ωστόσο, οι παλιές συνήθειες δύσκολα αλλάζουν”, λέει η Μαρίλια Τόμπρα, Brand Manager της Gillette για την Νοτιοανατολική Ευρώπη. “Στην Gillette αναζητούμε διαρκώς λύσεις που μας βοηθούν να βελτιώσουμε το ανδρικό ξύρισμα. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, παρουσιάζουμε το Fusion ProShield με λιπαντικές ταινίες πριν και μετά τις λεπίδες, που βοηθούν στην προστασία κατά των ερεθισμών κατά τη διάρκεια του ξυρίσματος. Ουσιαστικά, αλλάξαμε τις κεφαλές ξυρίσματος της Gillette, ώστε να μη χρειαστεί οι άνδρες να αλλάξουν τον τρόπο που ξυρίζονται”.

Το νέο προϊόν της Gillette, αποτέλεσμα έρευνας τεσσάρων ετών, διαθέτει μπάρα λίπανσης ProShield, που βρίσκεται πριν τις λεπίδες, πλέον της λιπαντικής ταινίας Lubrastrip που βρίσκεται μετά τις λεπίδες και προστατεύει από τους ερεθισμούς. Ακόμη, διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά των προηγμένων κεφαλών ξυρίσματος ProGlide, καθώς και της λαβής FlexBall της Gillette.

andras2Τι ζητούν οι άνδρες από μια ξυριστική μηχανή;

  • 87% να προσφέρει το πιο άνετο ξύρισμα
  • 94% να μην προκαλεί ερεθισμούς
  • 96% να εξασφαλίζει βαθύ ξύρισμα
  • 93% να μην αφήνει τρίχες αξύριστες

Πηγή: Έρευνα σε 487 άνδρες στη Δυτική Ευρώπη το 2013 (χρήστες ξυριστικών μηχανών με 3-5 λεπίδες και ξυραφιών μιας χρήσης της Gillette). 

Αυτό το ‘ξερες;

  • Τα γένια ενός άνδρα αποτελούνται από 6.000 έως 25.000 τρίχες, οι οποίες μεγαλώνουν σε δέρμα μαλακό και ευαίσθητο.
  • Τα γένια φύονται και μεγαλώνουν με διαφορετικό τρόπο στο πρόσωπο κάθε άνδρα.
  • Το δέρμα υφίσταται πολλές διαφορετικές δυνάμεις και πιέσεις, στη διάρκεια του ξυρίσματος: Δέχεται φορτίο βάρους της τάξης των 50g έως και 1,5 kg (με μέσο όρο τα 200g). Ο συνδυασμός βάρους και τριβής δημιουργεί τη δύναμη κοπής.
  • Η ελαχιστοποίηση αυτών των δυνάμεων επιτρέπει ένα πιο άνετο ξύρισμα και μειώνει τα σημάδια των ερεθισμών εξαιτίας του ξυρίσματος.
  • Στη διάρκεια ενός ξυρίσματος οι άνδρες κάνουν από 30 έως 700 περάσματα. Κατά μέσο όρο κάνουν 170 περάσματα, το 70% των οποίων είναι επαναληπτικά, στην ίδια περιοχή.