Γείτσες!

Και βρισκόμαστε στην Άνοιξη, για πολλούς την πιο όμορφη εποχή του χρόνου. Λουλούδια, δέντρα, υπέροχα χρώματα παντού, σπάνε τη μουντίλα του τοπίου και το κάνουν να μοιάζει με έναν πίνακα γεμάτο ζωή και αισιοδοξία… Αυτή είναι η μία άποψη. Η ρομαντική, η ταξιδιάρικη, η ευαίσθητη, η ποιητική.
Είμαστε, όμως, και εμείς, η άλλη άποψη, που ζει την εποχή της απόλυτης παράνοιας και των πολλών ερωτηματικών. Που όντως μπορούμε να βλέπουμε έναν πίνακα γεμάτο άνθιση, ζωή και χρώμα, αλλά δεν μπορούμε να τον χαρούμε, γιατί… φτερνιζόμαστε. Γείτσες!

Ο Μάρτιος, ΟΚ, στις αρχές του είναι πάντα λίγο περίεργος. Και καμιά κακοκαιρία θα φέρει, απ’ αυτές τις περίεργες τις Καλλιόπες, τις Γαλάτειες, τους Ξενοφώντες, που ακούς τα ονόματά τους και νιώθεις ότι έρχονται τα συμπεθέρια ακάλεστα στο σπίτι, και τις αναποδιές του θα ’χει και όλοι λίγο-πολύ ακροβατούμε ακόμη μεταξύ χειμερίας νάρκης και ανοιξιάτικου παραληρήματος.
Όσο, όμως, προχωράει η Άνοιξη, τόσο μεγαλώνει η περισυλλογή, ο προβληματισμός και τα ερωτηματικά. Γιατί είναι Απρίλης, ο καιρός φτιάχνει, αλλά όχι τόσο, το καλοκαίρι πλησιάζει, αλλά όχι τόσο, το ντύσιμο αλλάζει, αλλά όχι τόσο, κι εμείς είμαστε σε φάση τόσο όσο.

“Αυτός, τώρα, φτερνίζεται γιατί είναι αλλεργικός ή έχει κρυώσει; Μην έχει καμιά γρίπη απ’ τις περίεργες;” Γείτσες!
“Να πάρω ζακέτα ή κάνει ζέστη; Να ντυθώ από το πρωί έως το μεσημέρι ανοιξιάτικα και να ’χω μπουφάν, γάντια και ομπρέλες για μετά, όταν θα πέσει ο ήλιος;”
“Να κατεβάσω τα καλοκαιρινά ή απλά να ανεβοκατεβάζω ό,τι χρειάζεται, ανάλογα με τις θερμοκρασίες;”
“Πώς θα χάσω καμιά 30αριά κιλά μέσα σε λίγες εβδομάδες, για να κάνω θραύση στις παραλίες και να μην προκαλέσω θραύση με την κορμάρα μου στις απανταχού ταλαίπωρες ξαπλώστρες;” Γείτσες!

Μη γελάτε! Τα προβλήματα και τα ερωτήματα της Άνοιξης είναι σοβαρά και, κυρίως, ενδυματολογικά. Γιατί είναι η εποχή που σκάει μύτη ο ένας με τη σαγιονάρα και δίπλα η άλλη με τις μπότες, λες και παρακολουθούμε επέλαση του Baywatch στο χιονοδρομικό, όλα σε ένα, νοικυρεμένα! Κάνει παρέλαση η μία με όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου και ο άλλος παραδίπλα είναι ντυμένος σαν χήρα ναυάρχου, που μόλις νίκησε την πνευμονία. Γείτσες!
Γενικά, την Άνοιξη η φάση είναι λίγο σκορποχώρι. Άλλοι τρέχουν σε λιβάδια, βουνά και λαγκάδια, άλλοι στις παραλίες, άλλοι τάβλα απ’ τις αλλεργίες, άλλοι ερωτεύονται, άλλοι ψάχνουν δίαιτες κι άλλοι είναι σε φάση “πότε θα ’ρθει το Πάσχα να φάμε κάνα αρνί!”. Είναι η εποχή της οργάνωσης, της αποδιοργάνωσης και, γενικά, ό,τι να ‘ναι…

Πού θα πάει; Θα τη βρούμε την άκρη και φέτος. Μέχρι τότε… Γείτσες!

Θεόδουλος Παπαβασιλείου
t.papavasiliou@tpb.gr