Μασκούλα κανείς;

ΔΩΣΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΝΑ ΜΙΑ ΜΑΣΚΑ! ΗΡΕΜΑ ΤΟ ΖΗΤΑΩ!

Ψύχραιμος λαός κλασικά, στο άκουσμα του πρώτου κρούσματος που διαπιστώθηκε στην Ελλάδα, σπεύσαμε να “στοκάρουμε” ό,τι μπορούμε για να επιβιώσουμε, μέχρι να υπογράψουμε ανακωχή με τη νόσο. Στα σούπερ μάρκετ δεν έχει μείνει χαρτί υγείας, μακαρόνι και χλωρίνη ούτε για δείγμα, κι εμείς, οι μη προνοητικοί, αναμένεται να βγάλουμε τη σεζόν με αρωματικά ντουλάπας και μανταλάκια. Ας είναι.

Η καταστροφολογία είναι παρούσα και σε αυτή την κρίση και, σύμφωνα με τα καλύτερα σενάρια που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, η μόνη περίπτωση να επιβιώσουμε είναι να τρίξει τα δόντια του στον κορονοϊό το ελληνικό μας DNA. Αλλιώς τη βάψαμε παιδιά! (Να ’χουν μείνει, άραγε, καθόλου βαφές στα ράφια;)

Οι ειδικοί προσπαθούν να μας ηρεμήσουν, τονίζοντας ότι μιλάμε για μία ήπια νόσο. Αλλά κι αυτοί τι ξέρουν τώρα, αφού το ’γραψε η @xristina_kostas_gia_panta στο προφίλ της ότι “τη βγάζουμε δεν τη βγάζουμε την εβδομάδα”…

Στον δρόμο το πρωί για τη δουλειά, σταματάς στο φανάρι, κοιτάς δεξιά και βλέπεις έναν οδηγό, μόνο του στο αυτοκίνητο, να φοράει μασκούλα (ο γλυκούλης), και σου ’ρχεται αυθόρμητα να κατεβάσεις το τζάμι και να φωνάξεις “ET go home!”. Αλλά μετά το σκέφτεσαι ήρεμα, λες ότι μπορεί να βγήκαν νέες οδηγίες που να λένε ότι κολλάς απ’ το τιμόνι ή το στερεοφωνικό, και αφήνεις το τζάμι στην ησυχία του.

Φτερνίζεται ή βήχει κάποιος σε ένα μαγαζί, σε μια πλατεία, σε ένα σοκάκι, και βλέπεις τα βλέμματα των άλλων που βρίσκονται εκεί, που είναι έτοιμοι να τρέξουν, να τον δολοφονήσουν ή στην πιο light περίπτωση να καλέσουν το Εγκληματολογικό, το Υγειονομείο, το ΕΚΑΒ, την Πυροσβεστική και την Αντιτρομοκρατική, για να αποκλείσουν με κίτρινη κορδελίτσα όλη την περιοχή.

Ψυχραιμία αδέρφια! ΗΡΕΜΑ ΤΟ ΛΕΩ. Είναι λογικό και ανθρώπινο και να ανησυχούμε, και να προσπαθούμε να προστατεύσουμε τόσο τον εαυτό μας, όσο και τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Μέχρι εκεί όμως. Ακολουθούμε τους κανόνες πρόληψης, ενημερωνόμαστε και κρατάμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας αυτό που λένε οι ειδικοί: το 85% όσων νοσούν από τον κορονοϊό εμφανίζουν ήπια συμπτώματα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι 60.000 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως στην Ευρώπη από τη γνωστή μας, την απλή, την κλασική, την ταπεινή, εποχική γρίπη.

Επομένως, δεν χρειάζεται πανικός, δεν χρειάζονται σενάρια καταστροφής, δεν χρειάζονται ούτε ΤΟΣΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ. ΠΑΝΤΑ ΗΡΕΜΑ ΜΙΛΑΩ.

Θεόδουλος Παπαβασιλείου
t.papavasiliou@tpb.gr