Γιατί πσυχούλες µου; | Απόψεις - planbemag.gr
Plan Be Mag
Απόψεις

Γιατί πσυχούλες µου;

Δεν ξέρω αν θα µας βάλουν τσιπάκια µε το εµβόλιο ή αν είναι κάπου κρυµµένα στις µάσκες που υποχρεωτικά φοράµε. Από τσιπ, µόνο Τσιπ και Ντέιλ. Τέλος. Επίσης, δεν ξέρω να σας πω µε σιγουριά αν ο νέος κορονοϊός είναι κατασκευασµένος σε κάποιο εργαστήριο κι έχει συγκεκριµένους σκοπούς. Από εργαστήρια, µόνο αυτά που φτιάχνουν τυρόπιτες, λουκανικόπιτες και τέτοια γνωρίζω. Τέλος.

Αυτό που επίσης ξέρω, είναι ότι δίνουµε µια µάχη µε έναν ιό, που ανεξαρτήτως της προέλευσής του και των εργοστασιακών του ρυθµίσεων, έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες πολίτες σε όλο τον κόσµο. Το πρόβληµα είναι υπαρκτό, η σοβαρότητά του εµφανής και επηρεάζει σηµαντικά και τη χώρα µας, ασχέτως αν δεν κόλλησε η θεία Τούλα ή αν ο Τασούλης της κυρίας Βαρβάρας το πέρασε χωρίς συµπτώµατα.

Έχουµε αφήσει πολλά πράγµατα στην τύχη τους δεκαετίες τώρα, δεχτήκαµε άλλα τόσα ακατανόµαστα τα τελευταία χρόνια και δεν ξεκουνηθήκαµε από τον καναπέ µας, δεν τιµωρήσαµε µε την ψήφο µας κανέναν, δεν κάναµε έστω ένα ποστ διαµαρτυρίας στο γκρουπ µε τις µανούλες του facebook. Γιατί τώρα, πσυχούλες µου;

Γιατί να βγάζουµε όλη την αντιδραστικότητά µας στο αν θα φορέσουν µάσκα τα παιδιά µας στο σχολείο; Γιατί να πάρουµε αρµατωµένοι τα βουνά για να αποφύγουµε τον εµβολιασµό, όταν θα έχουµε µια ασφαλή και αποδεδειγµένα αποτελεσµατική λύση στο µεγάλο αυτό πρόβληµα; Γιατί, και σε αυτή την περίπτωση, πάντα να φταίνε όλοι οι άλλοι και ποτέ εµείς;

Μπορεί να έγιναν κάποια λάθη στη διαχείριση της πανδηµίας. Σε ποια χώρα δεν έγιναν; Ποιος ήταν προετοιµασµένος να αντιµετωπίσει κάτι τόσο τεράστιο που έσκασε ξαφνικά πάνω από το κεφάλι µας;

Μπορεί στην πορεία να άλλαξαν αρκετές φορές οι οδηγίες για το πού πρέπει να φοράµε την µάσκα ή οι πληροφορίες για το ποιες ηλικίες νοσούν χωρίς συµπτώµατα, ποιες είναι “υπερµεταδοτικές” και ποιες όχι. Αλλά όλοι οι ειδικοί, και εντός και εκτός Ελλάδος, ήταν ξεκάθαροι από την αρχή: Ο νέος ιός είναι απρόβλεπτος, µαθαίνουµε κι εµείς παρακολουθώντας τη συµπεριφορά του σε όλον τον κόσµο, και προσαρµόζουµε τα µέτρα αναλόγως µε τα νέα στοιχεία που προκύπτουν.

Το θέµα είναι πολύ σοβαρό για να το αντιµετωπίζουµε µε αναίτια µαγκιά και τσαµπουκά. Δεν είναι ώρα για επανάσταση. Είναι ώρα να βοηθήσουµε ο ένας τον άλλο όσο περισσότερο µπορούµε, µπας και τη βγάλουµε καθαρή. Τα υπόλοιπα θα τα βρούµε µετά. Θα έχουµε πολύ χρόνο για να “σφαχτούµε” στο facebook, και µάλιστα υπό το καινούριο του layout. Να τα λέµε κι αυτά.

Αν δεν συµφωνείς µε όσα γίνονται και λέγονται, είναι αποδεκτό. Αν θες να “σταυρώσεις” την κυβέρνηση για τους χειρισµούς της, επίσης µπορείς· δηµοκρατία έχουµε. Αν σου φαίνεται όλο αυτό ένα κακοστηµένο παιχνίδι, δικαίωµά σου. Μέχρι εκεί όµως. Δεν έχεις δικαίωµα να µη σέβεσαι τη ζωή των γύρω σου, να διασπείρεις πανικό και ψευδείς ειδήσεις, να αρνείσαι να υποχωρήσεις έστω και για λίγο για το κοινό καλό. Τέλος.

Θεόδουλος Παπαβασιλείου
t.papavasiliou@tpb.gr