Βρώσιμη… ενυδάτωση
Οι τροφές που μας ενυδατώνουν όλο τον χρόνο!

Kι ενώ το φθινόπωρο είναι εδώ ημερολογιακά, οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες που καλά κρατούν, συμβάλλουν στη δημιουργία μιας… ψευδαίσθησης καλοκαιριού που, πέρα από παράταση στα μπάνια και στις βόλτες μας τα σαββατοκύριακα, δίνει παράταση και σε ανάγκες, τις οποίες χρειάζεται να ικανοποιούμε ώστε όλα να λειτουργούν ρολόι. Μία από αυτές τις ανάγκες είναι και η καλή ενυδάτωση, η οποία όμως είναι απαραίτητη όλους τους μήνες του χρόνου.  

του Γιάννη Δημακόπουλου

Το νερό αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές ουσίες στον πλανήτη. Χωρίς αυτό, δεν θα υπήρχε ζωή. Πέρα από τις δεκάδες χρήσεις του (π.χ. στη γεωργία), η κατανάλωσή του παρέχει πολλά οφέλη και στο σώμα μας. Πρωταρχικά, βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Για να αποβάλει θερμότητα, όταν αυτό απαιτείται (και τον Σεπτέμβριο συνήθως απαιτείται όσο και τους καλοκαιρινούς μήνες), το σώμα ιδρώνει. Κατά αυτόν τον τρόπο, μειώνει τη θερμοκρασία του και, έτσι, αποφεύγεται η υπερθέρμανση.
Ακόμη, μαζί με τη λειτουργία των νεφρών και του συκωτιού, βοηθά στην αποβολή των άχρηστων ουσιών. Μεταφέρει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο, ενώ βοηθά στον μεταβολισμό των μετάλλων και άλλων θρεπτικών συστατικών, ώστε αυτά να απορροφηθούν. Η σωστή ενυδάτωση, επίσης, βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς και στη μεταφορά αίματος στο σώμα μας. Συμβάλλει, επίσης, στη λειτουργία των μυών και του εγκεφάλου.
Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στα πόδια, πονοκέφαλο, κόπωση, αλλά και ζαλάδα, μεταξύ άλλων προβλημάτων. Για να αποφύγουμε, λοιπόν, τυχόν αφυδάτωση, καλό είναι να καταναλώνουμε νερό σε σταθερή βάση, και όχι αφού αντιληφθούμε κάποιο από τα συμπτώματά της.

Όσον αφορά στο νερό που χρειαζόμαστε ημερησίως, μπορούμε να δώσουμε ένα γενικό κανόνα: Για τους ενήλικες άνδρες, η ενδεικνυόμενη ποσότητα είναι 2-3 λίτρα την ημέρα, ενώ για τις ενήλικες γυναίκες, η ενδεικνυόμενη ποσότητα είναι 1,6 – 2,2 λίτρα την ημέρα. Βέβαια, οι ανάγκες διαφοροποιούνται, αναλόγως πολλών διαφορετικών παραγόντων, όπως για παράδειγμα η ηλικία, η σωματική δραστηριότητα, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, η ασθένεια και η εγκυμοσύνη ή ο θηλασμός.

Πέρα από την κατανάλωση νερού, η οποία θα πρέπει να είναι η κύρια πηγή ενυδάτωσης, υπάρχουν πολλά στερεά τρόφιμα που, αν τα καταναλώνουμε συχνότερα, μπορούν και αυτά να συμβάλουν στην ημερήσια πρόσληψη υγρών – κατά συνέπεια και στην ενυδάτωσή μας. 

Παρακάτω αναφέρουμε 30 παραδείγματα τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό:
Γιαούρτι Πατάτα Μαρούλι Σέλινο Λάχανο Ντομάτα Φασολάκια Κολοκυθάκια
Πιπεριές Σπαράγγια Κουνουπίδι Μπρόκολο Μανιτάρια Μπάμιες Μελιτζάνα
Βασιλικός Καρπούζι Σπανάκι Κρεμμύδια Φράουλες Καρότα Κεράσια Αρακάς
Λεμόνι Ροδάκινα Αγγούρι Ζοχοί Μάραθος Πράσο Σέσκουλα.

Πέρα από τα παραπάνω στερεά τρόφιμα, υπάρχουν και άλλα σε υγρή μορφή, όπως το γάλα ή το μαγειρεμένο φαγητό σε μορφή σούπας, τα οποία συμβάλλουν στην πρόσληψη νερού και, κατά συνέπεια, και στην ενυδάτωση του οργανισμού μας. 

giannis-dimakopoulosO Γιάννης Δημακόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, πτυχιούχος του Τμήματος Διατροφής και Μεταβολισμού του University of Surrey (BSc Nutrition).
Έχει μετεκπαιδευτεί στη κλινική διαιτολογία στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας της Ιατρικής Σχολής του King’s College London, με υποτροφία από το National Health Service (MSc Dietetics). Συμμετέχει ως υποψήφιος Διδάκτορας στην Πανελλαδική Μελέτη Διατροφής & Υγείας (ΠΑΜΕΔΥ), η οποία υλοποιείται από τη Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διατηρεί το γραφείο του στην οδό Ηριδανού 6, στην Αθήνα.
www.dimakopoulosi.grAbbvie