Γευστική νηστεία, με στυλ!

nisteia_big

dimitris-dalianisΚι ενώ τις περασμένες δεκαετίες η νηστεία την περίοδο της Σαρακοστής ήταν “προνόμιο” μόνο των… γιαγιάδων, τα τελευταία χρόνια δείχνει να αποκτά όλο και περισσότερους υποστηρικτές, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την περίοδο αυτή αποσκοπώντας παράλληλα σε μια σωματική αποτοξίνωση, η οποία, πέρα από ευεργετική για τον οργανισμό, αποδεικνύεται και η καταλληλότερη διατροφική επιλογή πριν από την έξοδο στις παραλίες.

Ο σεφ Δημήτρης Δαλιάνης προτείνει επτά πιάτα που κάνουν τη συχνά “παρεξηγημένη” νηστεία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και, κυρίως, πολύ γευστική…




pennes

Πένες ριγέ ολικής άλεσης με πιπεριά Φλωρίνης, ποικιλία θαλασσινών και άρωμα ούζου

Κλασικό και αγαπημένο πιάτο της Σαρακοστής. Πένες ολικής, γιατί φροντίζουμε τη διατροφή μας, και ποικιλία θαλασσινών, γιατί το απαιτούν οι μέρες! Υγιεινό και θρεπτικό, με μια πικάντικη γεύση από το άρωμα του ούζου που το κάνει λαχταριστό.  

Υλικά

500 γρ. πένες ολικής
1 πακέτο ποικιλία με θαλασσινά (γαρίδες, μύδια, αχιβάδες, καλαμάρια)
150 γρ. πιπεριές Φλωρίνης
1 κρεμμύδι ξερό
30 ml ούζο
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο
φρέσκος μαϊντανός

Εκτέλεση

Βράζουμε τα μακαρόνια μας για 5 λεπτά. Θέλουμε να είναι αρκετά al dente, γιατί στο τέλος θα τους δώσουμε μια βράση στη σάλτσα μας. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το κρεμμύδι με λίγο ελαιόλαδο και τα θαλασσινά μας. Όταν τα υλικά αρχίζουν να παίρνουν ένα ελαφρύ χρώμα, προσθέτουμε τους κύβους από την πιπεριά Φλωρίνης. Σβήνουμε με ούζο, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, και τον ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό. Αφήνουμε να πάρει μια βράση, προσθέτουμε τα μακαρόνια και ανακατεύουμε για 3 λεπτά.

Υγιεινό ιμάμ, χωρίς τηγάνισμα

imamΈνα κλασικό πιάτο, λαχταριστό και παραδοσιακό, χωρίς πολλά λιπαρά.

Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό μελιτζάνες
4-5 μέτρια κρεμμύδια ξερά
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (Αιγίου)
1/2 ματσάκι μαϊντανός
700 γρ. ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες ντομάτες
3-4 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
1 κουταλάκι γλυκού καστανή ζάχαρη
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες και έπειτα τις πλένουμε. Κόβουμε μια φέτα από τη μια πλευρά για να φανεί το άσπρο της μελιτζάνας και χαράζουμε κατά μήκος αρκετά βαθιά, ώστε να ανοίξει η μελιτζάνα όταν ψηθεί και να μπορέσουμε να τη γεμίσουμε. Τις λαδώνουμε μέσα στη σχισμή και απ’ έξω με ένα πινέλο, και αλατίζουμε μέσα-έξω. Αραδιάζουμε τις μελιτζάνες με το σχίσιμο από την πάνω πλευρά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, για 20 λεπτά, με αέρα.

Βάζουμε σε ένα τηγάνι τα κρεμμύδια με τα σκόρδα σε ελάχιστο νερό, με λίγο αλάτι, και τα αχνίζουμε λίγο να μαλακώσουν, έχοντας σκεπαστή την κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα 3/4 του λαδιού, την ντομάτα, το αλατοπίπερο και τη ζάχαρη. Τα βράζουμε ώσπου να φύγουν τα μισά υγρά. Στο τέλος ρίχνουμε το μαϊντανό και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αφού ψηθούν οι μελιτζάνες, πατάμε κάθε μία κατά μήκος στο κέντρο με ένα κουτάλι για να σχηματιστεί βαθούλωμα και τις γεμίζουμε. Αφού τις γεμίσουμε όλες, τις περιχύνουμε με όση σάλτσα έχει περισσέψει από τα κρεμμύδια. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45-60 λεπτά.

Ζεστή σαλάτα με φακές

fakesΜια διαφορετική προσέγγιση για τις κλασικές φακές.

Υλικά για 4 άτομα

500 γρ. φακές
1/2 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
6 φέτες λιαστής ντομάτας
1 καρότο
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας χυμό λεμόνι
2 κουταλιές σούπας μπαλσάμικο κρέμα
μαϊντανός
1/2 σκελίδα σκόρδο
δάφνη, ρίγανη, aλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε τη φακή με λίγο αλάτι, το σκόρδο και το φύλλο δάφνης μέχρι να μαλακώσει, και την στραγγίζουμε. Σε ένα μπολ προσθέτουμε τριμμένο το καρότο και τις κομμένες λιαστές ντομάτες, ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα αφήνουμε για 10 λεπτά να δέσουν οι γεύσεις.

Σερβίρουμε ραντίζοντας με λίγο ακόμη ελαιόλαδο και ξίδι μπαλσάμικο κρέμα.

Λαζανάκι με μπουκιές μπρόκολου, ελιές και ντοματίνια  

lazanakiΈνα κλασικό πιάτο, λαχταριστό και παραδοσιακό, χωρίς πολλά λιπαρά.

Υλικά για 4 άτομα

1 πακέτο λαζανάκι
ελαιόλαδο
400 γρ. μπρόκολο
80 γρ. μαύρες ελιές ροδέλα
120 γρ. ντοματίνια
1 κρεμμύδι
ζωμός λαχανικών
λευκό κρασί
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε τα μακαρόνια για 7 λεπτά. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι, το μπρόκολο, τα ντοματίνια και τις ελιές. Σβήνουμε με λευκό κρασί και ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών να πάρει μια βράση. Στη συνέχεια, αφού έχει δέσει η σάλτσα με τον ζωμό και το κρασί μέσα στο τηγάνι, ρίχνουμε τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε για 2 λεπτά.

Σαλάτα με ψητές μελιτζάνες, πιπεριές και κολοκύθια, με λαχταριστό ντρέσινγκ από ελαιόλαδο και μηλόξυδο

salataΦρέσκα λαχανικά, μαριναρισμένα με ελαιόλαδο και ψητά στο φούρνο. Ένα πολύ δυνατό πιάτο που θα πείσει και τους πιο απαιτητικούς.

Υλικά για 2 άτομα

1 μελιτζάνα
2 πιπεριές
2 κολοκύθια
ελαιόλαδο
1 κουταλιά σούπας μουστάρδα
μηλόξυδο
φρέσκο θυμάρι

Εκτέλεση

Κόβουμε τα λαχανικά σε χοντρούς κύβους και τα μαρινάρουμε με ελαιόλαδο, μουστάρδα, θυμάρι, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε καλά. Τα ψήνουμε στο φούρνο για 15 λεπτά και μετά σερβίρουμε σε ένα πιάτο με λίγο μηλόξυδο και, αν θέλουμε, με νιφάδες τυριού.