Μενού Απριλίου

big

dalianisO chef Δημήτρης Δαλιάνης προτείνει ένα ολοκληρωμένο μενού κάθε μήνα για όσους θέλουν να εντυπωσιάζουν με τις μαγειρικές τους δημιουργίες και να κάνουν τους καλεσμένους τους να γλείφουν τα δάκτυλά τους.

Δέστε τις ποδιές σας και… καλή επιτυχία!


Μαγειρίτσα με κοτόπουλο

mageiritsa

Υλικά
2 φύλλα δάφνης
250 γρ. κρέμα γάλακτος
1 αυγό
1 λεμόνι
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
1½ κιλό φιλέτο κοτόπουλο (στήθος)
3 μαρούλια ψιλοκομμένα
άνηθος ψιλοκομμένος
φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
κονιάκ

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε αλατισμένο νερό και βάζουμε τα φιλέτα κοτόπουλου μαζί με τα φύλλα δάφνης για περίπου 20 λεπτά. Στη συνέχεια, στραγγίζουμε το κοτόπουλο και το κόβουμε σε μικρά κυβάκια.
Σε άλλο σκεύος ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμυδάκι και το κοτόπουλο για λίγο και σβήνουμε με το κονιάκ.
Ρίχνουμε τα μαρούλια και τον άνηθο σιγά-σιγά, βάζοντας και λίγο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε λίγο ακόμα νερό, αν χρειάζεται.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 20 λεπτά. Χτυπάμε το ασπράδι του αυγού σε μαρέγκα, ρίχνουμε και τον κρόκο και τον χυμό λεμονιού, και ρίχνουμε σιγά-σιγά μέσα στο αυγολέμονο λίγες κουταλιές από το ζουμάκι της μαγειρίτσας.


Παραδοσιακό τυροπιτάρι με τυρί πλαγιά και γιαούρτι

tiropitari

Υλικά
1 κομμάτι φέτα 100 γρ.
1 πακέτο φύλλο Ζαγόρι
400 γρ. τυρί πλαγιά
150 γρ. γιαούρτι
1 αυγό
αλάτι
πιπέρι
100 γρ. αλεύρι
100 γρ. μαργαρίνη
100 ml γάλα
ηλιέλαιο

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και μετά βάζουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το γάλα. Κάνουμε ένα είδος μπεσαμέλ. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το γιαούρτι και το τυρί, και ανακατεύουμε καλά μέχρι να δέσουν όλα τα υλικά. Αν είναι πάρα πολύ σφιχτό, προσθέτουμε λίγο ακόμα γάλα. Ανοίγουμε το φύλλο κατά μήκος. Βάζουμε τη γέμιση και τυλίγουμε σαν φάκελο το κάθε τυροπιτάρι. Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, τηγανίζουμε από την κάθε πλευρά, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.


Αρνάκι μπούτι με μέλι, μουστάρδα, πορτοκάλι και πατάτες

arnaki

Υλικά για 10 μερίδες
1 μπούτι αρνί ολόκληρο με πέτσα
2 κλωνάρια δεντρολίβανο
60 γρ. μέλι
100 γρ. μουστάρδα
ξύσμα φλούδας από 2 πορτοκάλια
ξύσμα φλούδας από 1 λεμόνι
αλάτι
πιπέρι
1½ κιλό μικρές πατάτες
1 κουταλάκι σκόρδο λιωμένο
χυμός από 2 πορτοκάλια
χυμός από 1 λεμόνι
ελαιόλαδο
50 γρ. μουστάρδα
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Βγάζουμε το μπούτι από το ψυγείο και το αφήνουμε να πάρει θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα τουλάχιστον. Το βάζουμε σε ταψί και αλείφουμε πολύ καλά το μπούτι με το άλειμμα και τοποθετούμε πάνω τα κλωναράκια δεντρολίβανου.
Το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και σφραγίζουμε καλά με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 2 ώρες και 30 λεπτά. Βάζουμε σε μπολ τις πατάτες. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Ξεσκεπάζουμε το μπούτι και προσθέτουμε τις πατάτες με όλα τα υγρά. Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 170˚C, ξανασκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 2 ώρες και 30 λεπτά. Την τελευταία μισή ώρα ψησίματος, ξεσκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε το φαγητό ακάλυπτο, για να ξεροψηθεί η πέτσα και να μελώσουν οι πατάτες.


Μιλφέιγ με τραγανό τσουρέκι

millefeuille

Υλικά
6 φέτες φρυγανισμένο τσουρέκι
250 ml γάλα
250 ml κρέμα γάλακτος
80 γρ. ζάχαρη
1 μπαστούνι βανίλια
1 αυγό
3 κρόκοι αυγών
20 γρ. κορν φλάουρ
20 γρ. αλεύρι
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση
Σε μπολ χτυπάµε µε σύρµα το αυγό, τους κρόκους, τη ζάχαρη και το αλάτι. Σιγά-σιγά κοσκινίζουµε το αλεύρι και το κορν φλάουρ. Αναµειγνύουµε πολύ καλά µε το σύρµα. Λίγο πριν βράσουν γάλα και κρέµα, τα ρίχνουµε σιγά-σιγά στο µείγµα των αυγών, ανακατεύοντας ταυτόχρονα. Όλο µαζί το ξαναβάζουµε στην κατσαρόλα και ανακατεύουµε συνεχώς για 5-6 λεπτά, µέχρι η κρέµα να δέσει. Το τσουρέκι το φρυγανίζουμε ίσα-ίσα να πάρει χρώμα στον φούρνο για 4-5 λεπτά, στους 180˚C. Στο τέλος, σε κάθε φέτα από τσουρέκι βάζουμε την κρέμα με ένα κορνέ, στήνουμε ένα μιλφέιγ και ρίχνουμε από πάνω άχνη ζάχαρη. Το γλυκό μας είναι έτοιμο!