Μενού Δεκεμβρίου

menu_big

dalianisO chef Δημήτρης Δαλιάνης προτείνει ένα ολοκληρωμένο μενού κάθε μήνα για όσους θέλουν να εντυπωσιάζουν με τις μαγειρικές τους δημιουργίες και να κάνουν τους καλεσμένους τους να γλείφουν τα δάκτυλά τους.

Δέστε τις ποδιές σας και… καλή επιτυχία!


Σαλάτα με αχλάδι, καραμελωμένα καρύδια και ροκφόρ

Σαλάτα με αχλάδι, καραμελωμένα καρύδια και ροκφόρ

Υλικά για 4 άτομα
100 γρ. αχλάδια
100 γρ. ζάχαρη
50 γρ. καρύδια
200 γρ. σπανάκι baby
30 γρ. προσούτο
50 γρ. ροκφόρ
αλάτι
180 γρ. ελαιόλαδο
60 γρ. ξίδι λευκό
30 γρ. μουστάρδα με κόκκους
100 γρ. μέλι
50 γρ. σόγια

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά τη ζάχαρη, μέχρι να γίνει καραμέλα. Προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, ώστε να επικαλυφθούν με τη ζάχαρη.
Για τη βινεγκρέτ: Τοποθετούμε όλα τα υλικά, εκτός από το ελαιόλαδο, στον κάδο του μπλέντερ. Ξεκινάμε το μπλέντερ και προσθέτουμε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο. Αν δούμε ότι η βινεγκρέτ πήζει πολύ, αραιώνουμε με νερό.
Τέλος, σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σαλάτας και τα καραμελωμένα καρύδια, το αχλάδι που έχουμε καθαρίσει και είναι κομμένο σε φέτες, και το προσούτο σε λεπτές φέτες. Αλατίζουμε, δοκιμάζουμε, περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ και σερβίρουμε.


Γεμιστές πατάτες με τυριά και σύγκλινο

Γεμιστές πατάτες με τυριά και σύγκλινο

Υλικά
1 κιλό πατάτες (4 μέτριες πατάτες)
60 γρ. αυγό
170 γρ. γραβιέρα τριμμένη
100 γρ. φέτα
100 γρ. γκούντα
αλάτι
πιπέρι
200 γρ. σύγκλινο

Εκτέλεση
Σ’ ένα ταψί τοποθετούμε τις πατάτες και τις σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στους 170°C, μέχρι οι πατάτες να μαλακώσουν καλά. Αποσύρουμε τις πατάτες από τον φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.
Κόβουμε τις πατάτες από τη μία μεριά, δημιουργώντας ένα καπάκι. Τις αδειάζουμε στο εσωτερικό τους και τοποθετούμε την ψίχα που αφαιρούμε σ’ ένα μπολ. Αλατίζουμε ελαφρώς το εσωτερικό κοίλωμα που δημιουργήσαμε και γεμίζουμε με το σύγκλινο.
Στο μπολ με την ψίχα από τις πατάτες προσθέτουμε το αυγό, τη γραβιέρα και αλατίζουμε. Ανακατεύουμε καλά και στρώνουμε το μείγμα επάνω από τις γεμισμένες πατάτες.
Ψήνουμε στους 180°C μέχρι η κρούστα να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Σερβίρουμε τις πατάτες ζεστές.


Ψητό αρνίσιο καρέ με κρούστα μυρωδικών και σάλτσα κόκκινου κρασιού

Ψητό αρνίσιο καρέ με κρούστα μυρωδικών και σάλτσα κόκκινου κρασιού

Υλικά
Για την κρούστα μυρωδικών
140 γρ. ψωμί του τοστ, τριμμένο
10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
30 γρ. βούτυρο, λιωμένο
10 γρ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
5 γρ. δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο
5 γρ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
30 γρ. μουστάρδα Ντιζόν
αλάτι

Για το αρνίσιο καρέ
1 κιλό αρνίσιο καρέ, με κόκαλο
120 γρ. ελαιόλαδο
80 γρ. κρεμμύδι
40 γρ. καρότα
100 γρ. κόκκινο κρασί
10 γρ. θυμάρι
250 γρ. ζωμός κοτόπουλου
80 γρ. βούτυρο, κρύο
αλάτι

Εκτέλεση
Για την κρούστα μυρωδικών ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά, εκτός από τη μουστάρδα.
Αλατίζουμε το αρνί και το αλείφουμε από όλες τις πλευρές με ελαιόλαδο. Τοποθετούμε τα λαχανικά σε ένα ταψί και πάνω τους ακουμπάμε το αρνί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, μέχρι να μισοψηθεί το κρέας.
Αποσύρουμε το αρνί από το ταψί και αλείφουμε την εξωτερική μεριά με τη μουστάρδα. Τοποθετούμε το μείγμα του ψωμιού από πάνω, πιέζοντας για να κολλήσει. Αφαιρούμε τα λαχανικά και τους όποιους χυμούς μπορεί να υπάρχουν από το ταψί και τα διατηρούμε χωριστά.
Επιστρέφουμε το αρνί στο ταψί, δυναμώνουμε τον φούρνο στους 200°C και ψήνουμε μέχρι η κρούστα να γίνει τραγανή και να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.
Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα τα λαχανικά μαζί με το κρασί και σιγοβράζουμε μέχρι να συμπυκνωθεί το κρασί κατά το μισό.
Προσθέτουμε τον ζωμό και το θυμάρι, και σιγομαγειρεύουμε μέχρι ο ζωμός να συμπυκνωθεί κατά τα 3/4 περίπου. Προσθέτουμε το βούτυρο λίγο-λίγο, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σουρώνουμε τη σάλτσα σε ψιλή σήτα.
Κόβουμε το αρνίσιο καρέ σε φέτες και σερβίρουμε με τη σάλτσα του κόκκινου κρασιού.


Κρεμ μπρουλέ καραμέλα

Κρεμ μπρουλέ καραμέλα

Υλικά
100 γρ. ζάχαρη
30 γρ. νερό
225 γρ. κρέμα γάλακτος
225 γρ. γάλα
75 γρ. κρόκοι αυγών
7 γρ. αλάτι

Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και την κρέμα.
Σε άλλη κατσαρόλα τοποθετούμε 70 γρ. από τη ζάχαρη και το νερό και φέρνουμε σε βρασμό. Μόλις το σιρόπι αρχίσει να παίρνει έντονο χρώμα και να γίνεται καραμέλα, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε προσεκτικά το μείγμα της κρέμας.
Ανακατεύουμε και επαναφέρουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γίνει ένα το μείγμα. Χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το ζεστό μείγμα της κρέμας μέσα στο μείγμα του αυγού, ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα, για να αποφύγουμε το μαγείρεμα του αυγού. Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε.
Σουρώνουμε το μείγμα σε σήτα και μοιράζουμε σε πυρίμαχα σκεύη.
Τοποθετούμε τα σκεύη σ’ ένα ταψί και προσθέτουμε νερό μέχρι τη μέση των σκευών. Ψήνουμε στους 150°C για 40-50 λεπτά και, αφού αφήσουμε να κρυώσουν λίγο, τοποθετούμε στο ψυγείο, ώστε να κρυώσουν εντελώς και να πήξουν.