Μενού Ιανουαρίου

dalianis
O chef Δημήτρης Δαλιάνης προτείνει ένα ολοκληρωμένο μενού κάθε μήνα για όσους θέλουν να εντυπωσιάζουν με τις μαγειρικές τους δημιουργίες και να κάνουν τους καλεσμένους τους να γλείφουν τα δάκτυλά τους. Δέστε τις ποδιές σας και… καλή επιτυχία!




Σαλάτα με αβοκάντο

Σαλάτα με αβοκάντο

Υλικά
6 φύλλα μαρουλιού, ψιλοκομμένα
6 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
2 ραπανάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
2 μικρά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 αγγούρι, κομμένο σε μικρούς κύβους
μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1 αβοκάντο, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια

για τη σως
½ σκελίδα σκόρδου, πολτοποιημένη
1 κουταλιά της σούπας χυμός λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι

Εκτέλεση
Για τη σως, ανακατεύουμε το πολτοποιημένο σκόρδο με το αλάτι, τον χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο. Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, γαρνίρουμε με τη σως και σερβίρουμε.


Χοιρινές μπριζόλες με μήλα και φασκόμηλο

Χοιρινές μπριζόλες με μήλα και φασκόμηλο

Υλικά για 4 άτομα
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1,5 κουταλάκι του γλυκού φασκόμηλο, τριμμένο
1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
½ κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
4 χοιρινές μπριζόλες χωρίς κόκκαλο [1 1/4 κιλό περίπου], πάχους 2,5 εκ.
αλάτι
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
2 κόκκινα μήλα, κομμένα σε λεπτές φέτες
½ φλυτζάνι τσαγιού χυμός μήλου
1 κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη

Εκτέλεση
Αναμειγνύουμε σε μπολ, ανακατεύοντας καλά, το αλεύρι και όλα τα καρυκεύματα (τα 7 πρώτα υλικά της συνταγής). Αλατίζουμε ελαφρώς τις μπριζόλες και τις πασπαλίζουμε και από τις δύο πλευρές με τα 2/3 από το αρωματισμένο αλεύρι (κρατάμε και μικρή ποσότητα για το τέλος).
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Σοτάρουμε τις μπριζόλες και από τις δύο πλευρές, μέχρι να κάνουν κρούστα και να ροδίσουν. Τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις αφήνουμε σε πιατέλα.
Στο ίδιο τηγάνι, χωρίς να σβήσουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τις φέτες κρεμμυδιού και τις σοτάρουμε για 3 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε και τις φέτες μήλου και τα σοτάρουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας. Ρίχνουμε στο τηγάνι και τον χυμό μήλου, τη μαύρη ζάχαρη και τα υπόλοιπο αλεύρι, και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν καλά.
Βάζουμε πάλι τις μπριζόλες στο τηγάνι με τη σάλτσα μήλου-κρεμμυδιού και, μόλις πάρουν βράση, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στο χαμηλό, σκεπάζουμε το τηγάνι μας και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά ή μέχρι να γίνουν οι μπριζόλες χωρίς να χάσουν τους χυμούς τους. (Αν οι μπριζόλες είναι πιο χοντρές, προσθέτουμε στο τηγάνι λίγο ζεστό νερό ή ζωμό κότας και σιγοβράζουμε ακόμα λίγο).
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως.


Ροξάκια

Ροξάκια

Υλικά
500 γρ. αλεύρι για γ.ο.χ.
1 φακελάκι μαγιά
250 ml γάλα φρέσκο
100 ml ηλιέλαιο
2 αυγά
3 κουταλιές της σούπας κακάο
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
¼ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
1 βανίλια

για το σιρόπι
500 γρ. ζάχαρη
450 ml νερό
1 φλούδα πορτοκαλιού

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα και το ρίχνουμε σε ένα μπολ, μαζί με τη μαγιά, τη ζάχαρη και μία κουταλιά της σούπας από το αλεύρι. Αφήνουμε 15 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Προσθέτουμε στο μείγμα της μαγιάς τη βανίλια, τα αυγά, το baking powder και τη ζάχαρη. Ζυμώνουμε, προσθέτοντας σταδιακά το αλεύρι και, στο τέλος, το ηλιέλαιο. Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία μέρη. Παίρνουμε το 1/3 και ζυμώνουμε ξανά, ρίχνοντας στη ζύμη το κακάο, την κανέλα και το γαρίφαλο, και με λίγο ηλιέλαιο βοηθάμε τη ζύμη, ώστε να ενωθούν τα υλικά.
Χωρίζουμε την καφέ ζύμη σε 3 ίσια κομμάτια, ενώ το ίδιο κάνουμε και για τη λευκή.
Πλάθουμε την καφέ ζύμη σε μπαστουνάκια και ανοίγουμε τη λευκή σε ένα χοντρό φύλλο μακρόστενο, ώστε να χωρέσει μέσα το μπαστουνάκι της σκούρας ζύμης. Κάνουμε ρολό τη ζύμη και κόβουμε τα ροξάκια σε φέτες περίπου 1,5 εκατοστού.
Τα τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν, 15 λεπτά στους 180°C.
Αφού ψήσουμε τα ροξάκια, βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι να βράσουν για 4-5 λεπτά. Σιροπιάζουμε τα ροξάκια όσο είναι ακόμα καυτό το σιρόπι.



Abbvie