Μενού Ιουνίου

menu_june

dalianisO chef Δημήτρης Δαλιάνης προτείνει ένα ολοκληρωμένο μενού κάθε μήνα για όσους θέλουν να εντυπωσιάζουν με τις μαγειρικές τους δημιουργίες και να κάνουν τους καλεσμένους τους να γλείφουν τα δάκτυλά τους.

Δέστε τις ποδιές σας και… καλή επιτυχία!


Δροσερή πράσινη σαλάτα με σύκα

Δροσερή πράσινη σαλάτα με σύκα

Υλικά
1 iceberg
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
4 αποξηραμένα σύκα
1/4 φλιτζάνια ωμά αμύγδαλα
80 ml λευκό μπαλσάμικο ξίδι
160 ml ελαιόλαδο
2 κουταλιές γλυκού μέλι
αλάτι

Εκτέλεση
Πλένουμε τα λαχανικά και τα στεγνώνουμε πάρα πολύ καλά. Κόβουμε το iceberg με τα χέρια μας σε μέτρια κομμάτια και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα σύκα, και τα προσθέτουμε στο μπολ.
Σε αντικολλητικό τηγάνι καβουρδίζουμε ελαφρά τα αμύγδαλα, ίσα να βγάλουν τα έλαιά τους, και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Σε μούλτι ή σε μίξερ, χτυπάμε πολύ καλά τα υλικά της βινεγκρέτ (μέχρι να γίνει ένα πυκνό και αδιαφανές ντρέσινγκ) και την προσθέτουμε στο μπολ μαζί με τα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε ελαφρά και σερβίρουμε.


Μπρουσκέτα με φρέσκα σύκα, προσούτο και γκοργκοντζόλα

Μπρουσκέτα με φρέσκα σύκα, προσούτο και γκοργκοντζόλα

Υλικά
4 φέτες χωριάτικο ψωμί
4 φέτες προσούτο San Daniele
4 ζουμερά σύκα
4 κουταλιές γκοργκοντζόλα απαλή
λίγη κάππαρη
1 κλωναράκι φρέσκια ρίγανη

Εκτέλεση
Φρυγανίζουμε το ψωμί και απλώνουμε επάνω λίγη γκοργκοντζόλα. Απλώνουμε ελαφρά το προσούτο και τα σύκα, κομμένα σε στρογγυλά κομμάτια. Ρίχνουμε λίγη κάππαρη και φρέσκια ρίγανη.


Γεμιστά ρολάκια γλώσσας

Γεμιστά ρολάκια γλώσσας

Υλικά
6 φιλέτα γλώσσας
1 σακουλάκι γαρίδες καθαρισμένες
1 σακουλάκι μύδια, ψίχα
σπανάκι φρέσκο
σκόρδο σε σκόνη
χυμός από 2 λεμόνια
1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κούπα μαγιονέζα
λίγο ούζο
1 κουταλιά φυτίνη
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα φιλέτα γλώσσας. Κόβουμε το κάθε φιλέτο οριζόντια σε δύο κομμάτια και το αφήνουμε στην άκρη. Βράζουμε το σπανάκι σε λίγο αλατισμένο νερό. Το σουρώνουμε και κρατάμε 2-3 ποτήρια από το ζουμί. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λίγη φυτίνη με ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τα μύδια και τις γαρίδες, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια, τα σβήνουμε με ούζο.
Αφού πάρουν βράση, με τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τα θαλασσινά και κρατάμε στην άκρη το ζουμί. Σε ένα άλλο τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε λίγο το λάδι και τοποθετούμε μέσα το σπανάκι. Τα αφήνουμε να ζεσταθούν, ρίχνοντας σκόνη σκόρδου. Ρίχνουμε σταδιακά τον χυμό από το λεμόνι. Βγάζουμε το μείγμα από το τηγάνι.
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το σπανάκι με τα μύδια και τις γαρίδες. Απλώνουμε τα φιλέτα γλώσσας και βάζουμε επάνω μία στρώση από τη γέμιση. Τα τυλίγουμε και σταθεροποιούμε με μια οδοντογλυφίδα για να μην ανοίξουν. Σε ένα ταψί ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό. Τοποθετούμε τα ρολάκια, τα βάζουμε στον φούρνο και αφήνουμε να ψηθούν.
Σε ένα μικρό μπλέντερ ρίχνουμε το ζουμί από το σπανάκι, το ζουμί από τα θαλασσινά, μαγιονέζα, αλάτι, πιπέρι και λίγο χυμό λεμονιού. Χτυπάμε το μείγμα και κατά τη διάρκεια του ψησίματος περιχύνουμε στα ρολάκια.


Σεμιφρέντο με φρέσκο τυρί κρέμα

Σεμιφρέντο με φρέσκο τυρί κρέμα

Υλικά
600 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
1½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
120 γρ. λιωμένη κουβερτούρα
4 κουταλιές της σούπας κακάο
4 αβγά και 2 ασπράδια
1 δόση βανίλια, σκόνη
λίγες σταγόνες αρώματος πικραμύγδαλου ή 2 σφηνάκια λικέρ αμαρέτο
4 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα φρούτα γλασέ
2 κουταλιές της σούπας ψημένη αμυγδαλόψιχα

Εκτέλεση
Χτυπάμε τα 300 γρ. τυρί κρέμα (τη μισή ποσότητα) με το 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη και τις 4 κουταλιές της σούπας κακάο. Προσθέτουμε 4 κρόκους και χτυπάμε για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε στο μείγμα τη λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε.
Χτυπάμε 4 ασπράδια μέχρι να γίνουν αφράτη μαρέγκα. Τα ενώνουμε με το χτυπημένο τυρί και βάζουμε το μείγμα σε μία στενόμακρη φόρμα του κέικ, στην οποία στρώνουμε εσωτερικά λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο, για να ξεφορμάρουμε με ευκολία το γλυκό. Βάζουμε την πρώτη στρώση στην κατάψυξη και αφήνουμε 2-3 ώρες μέχρι να σφίξει.
Για τη δεύτερη στρώση, χτυπάμε τα υπόλοιπα 300 γρ. τυρί κρέμα με 1 δόση βανίλια σκόνη. Χτυπάμε 2 ασπράδια με το μισό φλιτζάνι άχνης ζάχαρης, μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Ενώνουμε τη μαρέγκα με το μείγμα, ρίχνουμε τα φρούτα γλασέ και την αμυγδαλόψιχα. Βάζουμε τη δεύτερη στρώση επάνω από τη πρώτη που ήδη έχει παγώσει, ξαναβάζουμε στην κατάψυξη άλλες 3 ώρες, ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.