Μενού Μαρτίου

menu_martios

dalianisO chef Δημήτρης Δαλιάνης προτείνει ένα ολοκληρωμένο μενού κάθε μήνα για όσους θέλουν να εντυπωσιάζουν με τις μαγειρικές τους δημιουργίες και να κάνουν τους καλεσμένους τους να γλείφουν τα δάκτυλά τους.

Δέστε τις ποδιές σας και… καλή επιτυχία!


Σαλάτα με αβοκάντο και ρεβίθια

Σαλάτα με αβοκάντο και ρεβίθια

Υλικά
100 γρ. ρεβίθια, βρασμένα
1 καρότο, τριμμένο
50 γρ. σπανάκι baby
3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
2 ντομάτες, κομμένες καρέ
6 φύλλα ρόκα

Για το dressing
6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
3 κουταλιές σούπας από τον χυμό ενός λεμονιού
3 κουταλιές σούπας μουστάρδα
1 κουταλάκι του γλυκού ξίδι
1 μεγάλο αβοκάντο, καθαρισμένο
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε το τριμμένο καρότο, το κρεμμυδάκι, τη ρόκα και το σπανάκι, ανακατεύουμε και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα. Προσθέτουμε τα ρεβίθια, τα οποία έχουμε βράσει προηγουμένως, και την ντομάτα. Βάζουμε στο μπλέντερ το αβοκάντο, τη μουστάρδα, το ξίδι, το λάδι, το λεμόνι, αλάτι-πιπέρι, τα χτυπάμε καλά, περιχύνουμε με το ντρέσινγκ τη σαλάτα και σερβίρουμε.


Μανιταροκεφτέδες

Μανιταροκεφτέδες

Υλικά
1/2 κιλό μανιτάρια
150 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
30 ml χυμός λεμονιού
150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
3 γρ. κόκκινο καυτερό πιπέρι
2 αυγά
100 γρ. αμύγδαλα ή καρύδια, τριμμένα
ηλιέλαιο

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες, τα βάζουμε σε ένα μπολ, τα ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού ο χυμός. Σε ένα άλλο μπολ προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά, το γιαούρτι, τα αλεσμένα αμύγδαλα ή καρύδια, το αλάτι, το κόκκινο και μαύρο πιπέρι, τα αυγά, και χτυπάμε όλα τα υλικά μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα μανιτάρια και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε αρκετό ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο και το αφήνουμε να κάψει. Παίρνουμε από το μείγμα και πλάθουμε είτε μπάλες, είτε στενόμακρα κομμάτια, και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Προσέχουμε ώστε να ροδοκοκκινίσουν και από τις 2 πλευρές. Αφού είναι έτοιμα, τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το περιττό λάδι και τα σερβίρουμε με στραγγιστό γιαούρτι.


Σουφλέ πορτοκάλι

Σουφλέ πορτοκάλι

Υλικά
5 αυγά, χωριστά οι κρόκοι
70 γρ. βούτυρο
2 κουταλιές σούπας φαρίνα, γεμάτες
3 κουταλιές σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
1/4 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι γκραν μαρνιέ
1/4 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1/2 φλιτζάνι γάλα

Εκτέλεση
Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι και το προσθέτουμε στο βούτυρο ανακατεύοντας για 2 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε ανακατεύοντας συνεχώς τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, το λικέρ, το γάλα και την κρέμα γάλακτος. Το βάζουμε πάλι στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα προσθέτουμε στο μείγμα μας με απαλές κυκλικές κινήσεις. Βουτυρώνουμε τα μπολάκια μας (περίπου 6 μερίδες) και τα γεμίζουμε με το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC βαθμούς για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει από πάνω. Σερβίρουμε με πασπαλισμένη άχνη ζάχαρη.