Μενού Οκτωβρίου

dalianis
O chef Δημήτρης Δαλιάνης προτείνει ένα ολοκληρωμένο μενού κάθε μήνα για όσους θέλουν να εντυπωσιάζουν με τις μαγειρικές τους δημιουργίες και να κάνουν τους καλεσμένους τους να γλείφουν τα δάκτυλά τους. Δέστε τις ποδιές σας και… καλή επιτυχία!




Γλυκόξινο λάχανο

Γλυκόξινο λάχανο

Υλικά για 4 άτομα
1 μικρό κόκκινο λάχανο (1/2 κιλό)
1 μέτριο κρεμμύδι
1 φλιτζάνι μανιτάρια
1 φλιτζάνι δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
1 μεγάλο ξινόμηλο
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ποτηράκι λευκό κρασί
χυμός 1/2 λεμονιού

Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε το λάχανο και τρίβουμε το κρεμμύδι. Καθαρίζουμε και κόβουμε το μήλο σε κυδωνάτες φέτες. Σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και τα δαμάσκηνα. Προσθέτουμε το λάχανο, το κρασί, το λεμόνι και 1 φλιτζάνι καυτό νερό. Αφήνουμε τα υλικά να βράσουν για 20-25 λεπτά. Λίγο πριν εξατμιστούν όλα τα υγρά του φαγητού, βάζουμε στην επιφάνειά του τις φέτες του μήλου. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό στη φωτιά για άλλα 5 λεπτά.


Κοτόπουλο με αμπελόφυλλα και κατσικίσιο τυρί

Κοτόπουλο με αμπελόφυλλα και κατσικίσιο τυρί

Υλικά για 4 άτομα
2 κιλά χταπόδι
4 μπουτάκια κοτόπουλου, ξεκοκαλισμένα
200 γρ. κατσικίσιο τυρί
20 αμπελόφυλλα
300 ml λευκό κρασί
δαμάσκηνα ψιλοκομμένα, μουλιασμένα σε γλυκό κρασί
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
φρεσκοκομμένο θυμάρι και βασιλικός

Εκτέλεση
Ανοίγουμε προσεκτικά τα φιλέτα του κοτόπουλου με ένα μαχαίρι. Σε ένα φύλλο αλουμινόχαρτου απλώνουμε 5 αμπελόφυλλα και ακουμπάμε επάνω το ένα φιλέτο. Αν τα αμπελόφυλλα είναι σε άρμη, δεν αλατίζουμε το κοτόπουλο, αλλά αφήνουμε να ψηθεί με το αλάτι από τα αμπελόφυλλα – είναι πιο νόστιμο έτσι. Πασπαλίζουμε με λίγο θυμάρι και βασιλικό. Tρίβουμε 50 γρ. από το κατσικίσιο τυρί και απλώνουμε τα δαμάσκηνα. Τυλίγουμε σφιχτά σε ρολό, διπλώνοντας τις άκρες σαν καραμέλα. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο και για το υπόλοιπο κοτόπουλο και φύλλα.
Βάζουμε τα 4 ρολά σε ένα μικρό ταψί, ρίχνουμε το κρασί και τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στους 200°C για 30-45 λεπτά περίπου. Τα αφήνουμε για 15-20 λεπτά, για να σταθεροποιηθεί το τυρί, και τα κόβουμε σε φέτες.
Αν θέλουμε πιο εντυπωσιακό γαρνίρισμα, τηγανίζουμε αμπελόφυλλα μέχρι να γίνουν τραγανά, τα αφήνουμε να στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε πάνω σε αυτά τα ρολά.


Μπακλαβαδάκια

Μπακλαβαδάκια

Υλικά
μισό φλιτζάνι σουσάμι
μισό φλιτζάνι αμύγδαλα, κοπανισμένα
μισό φλιτζάνι καρύδια, κοπανισμένα
μισό φλιτζάνι φουντούκια, κοπανισμένα
μισό φλιτζάνι σύκα ξερά, κοπανισμένα
μισό φλιτζάνι χουρμάδες ή σταφίδες, ψιλοκομμένες
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα σε σκόνη
1/2 κιλό φύλλο για γλυκά
λιωμένο βούτυρο
20 μοσχοκάρφια
σιρόπι μελιού

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C. Καβουρντίζουμε τους σπόρους του σουσαμιού μέσα σε ένα τηγάνι μέχρι να ροδίσουν, και τους βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα καρύδια, τα σύκα, τους χουρμάδες (ή τις σταφίδες), την κανέλα και τη ζάχαρη, και τα ανακατεύουμε καλά.
Κόβουμε τις στρώσεις του φύλλου σε τέταρτα. Αλείφουμε το κάθε κομμάτι με λιωμένο βούτυρο και βάζουμε μια γεμάτη κουταλιά της σούπας από το μείγμα με τα καρύδια στη μία άκρη. Διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα και τυλίγουμε. Αλείφουμε τα μπακλαβαδάκια με λιωμένο βούτυρο και το τοποθετούμε σε ένα ταψί που έχουμε ήδη αλείψει με βούτυρο. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο για όλη τη ζύμη. Τοποθετούμε ένα μοσχοκάρφι στο κέντρο κάθε μπακλαβά.
Ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου. Περιμένουμε μέχρι να στεγνώσουν τα μπακλαβαδάκια, πριν τα περιχύσουμε με το σιρόπι μελιού.



Abbvie
GSK
BMS