Μενού Οκτωβρίου

october_big

dalianisO chef Δημήτρης Δαλιάνης προτείνει ένα ολοκληρωμένο μενού κάθε μήνα για όσους θέλουν να εντυπωσιάζουν με τις μαγειρικές τους δημιουργίες και να κάνουν τους καλεσμένους τους να γλείφουν τα δάκτυλά τους.

Δέστε τις ποδιές σας και… καλή επιτυχία!


Σαλάτα με φακές και χαλούμι

Σαλάτα με φακές και χαλούμι

Υλικά για 4 άτομα
100 γρ. φακές βρασμένες
1 κρεμμύδι
2 κουταλιές χυμός λεμονιού
15 ντοματίνια
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
50 γρ. φρέσκος κόλιανδρος
150 γρ. χαλούμι σε κύβους
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το λεμόνι με το κρεμμύδι που έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τις φακές, τα ντοματίνια και το ελαιόλαδο, και λίγο αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε τη σαλάτα και τη βάζουμε στο ψυγείο λίγο πριν το σερβίρισμα. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι στη φωτιά και το αλείφουμε με το επιπλέον ελαιόλαδο. Βάζουμε μέσα τους κύβους του χαλουμιού και τους ψήνουμε, γυρίζοντάς τους μέχρι να ροδίσουν παντού. Βγάζουμε τη σαλάτα από το ψυγείο και την απλώνουμε σε πιατέλα ή τη μοιράζουμε σε πιάτα. Τοποθετούμε από πάνω το χαλούμι, σκορπίζουμε στην επιφάνειά της τον κόλιανδρο και τη σερβίρουμε.


Οσομπούκο α λα μιλανέζε

Οσομπούκο α λα μιλανέζε

Υλικά για 4 άτομα
4 τεμ. κότσι μοσχαρίσιο
3 καρότα
2 κρεμμύδια
1 λεμόνι
3 τρυφερά κλωνάρια σέλινο
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες
2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
1 φύλλο δάφνη
2 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι (ή ρίγανη)
2/3 φλιτζανιού λευκό κρασί
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Κόβουμε το σέλινο σε διαγώνιες φέτες. Κόβουμε τα καρότα και τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες. Ρίχνουμε σε νερό που βράζει τις ντομάτες για μισό λεπτό, τις στραγγίζουμε, τις κρυώνουμε σε κρύο νερό, τις ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε τα σπόρια τους και τις ψιλοκόβουμε. Με έναν αποφλοιωτή λαχανικών αφαιρούμε τη φλούδα (το κίτρινο μέρος μόνο) από το λεμόνι και την κόβουμε σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια βαριά κατσαρόλα, αλευρώνουμε το κρέας και το ψήνουμε μέχρι να ροδίσει καλά κι από τις δύο πλευρές. Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και σοτάρουμε μέσα το κρεμμύδι και τα σκόρδα, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Προσθέτουμε όλα τα άλλα λαχανικά, τη δάφνη, το θυμάρι ή τη ρίγανη και τη φλούδα του λεμονιού και επιστρέφουμε το κρέας στην κατσαρόλα.
Τα ραντίζουμε με το κρασί, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοψήνουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά για 1 περίπου ώρα, προσθέτοντας όταν χρειάζεται λίγο νερό, μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και σερβίρουμε. Το οσομπούκο συνοδεύεται κλασικά με ριζότο ή πουρέ πατάτας.


Ραβανί

Ραβανί

Υλικά
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλιά σπορέλαιο (και λίγο για τη φόρμα)
1 κουταλάκι βανίλια
4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 φλιτζάνι σιμιγδάλι
1 κοφτή κουταλιά μπέικιν πάουντερ
2/3 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια νερό
1 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη
χυμός από 1 λεμόνι

Εκτέλεση
Για την καραμέλα:

Λαδώνουμε ένα τετράγωνο ταψάκι πλευράς 20 εκ. περίπου και ντύνουμε τον πάτο του με αντικολλητική λαδόκολλα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ετοιμάζουμε το σιρόπι: βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και ανακατεύουμε το μίγμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Ύστερα, το αφήνουμε να κοχλάσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το σιγοβράζουμε για 7-8 λεπτά. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το σιμιγδάλι, τη βανίλια και το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε με το μίξερ σε ένα μεγαλύτερο μπολ το λάδι με τη ζάχαρη και τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν και ύστερα προσθέτουμε μέσα λίγο-λίγο το μίγμα του σιμιγδαλιού, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Αδειάζουμε το μίγμα στο ταψάκι και ψήνουμε το ραβανί για μισή περίπου ώρα ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα μπήξουμε στο κέντρο του να βγαίνει στεγνή. Το βγάζουμε, το κόβουμε σε 9 τετράγωνα κομμάτια και με ένα κουτάλι το περιχύνουμε με το σιρόπι, μέχρι να απορροφηθεί όλο ομοιόμορφα.