Μενού Ioυνίου

dalianis
O chef Δημήτρης Δαλιάνης προτείνει ένα ολοκληρωμένο μενού κάθε μήνα για όσους θέλουν να εντυπωσιάζουν με τις μαγειρικές τους δημιουργίες και να κάνουν τους καλεσμένους τους να γλείφουν τα δάκτυλά τους. Δέστε τις ποδιές σας και… καλή επιτυχία!




Σαλάτα με σπανάκι, ρόκα, αβοκάντο και αποξηραμένα κράνμπερις

Σαλάτα με σπανάκι, ρόκα, αβοκάντο και αποξηραμένα κράνμπερις

Υλικά
200 γρ. σπανάκι
100 γρ. άγρια ρόκα, πλυμένη και καθαρισμένη
1 ώριμο αβοκάντο, κομμένο σε λεπτές φέτες
1 φλιτζάνι αποξηραμένα κράνμπερις
1 φλιτζάνι λευκά αμύγδαλα
100 γρ. χυμός από κράνμπερις
6 κουταλιές της σούπας ξίδι από λευκό κρασί
80 γρ. ελαιόλαδο
2 κουταλάκια του γλυκού μαύρο σουσάμι
1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο τζίντζερ
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Τοποθετούμε σε ένα μπολ λίγο από τον χυμό των κράνμπερις και προσθέτουμε μέσα το ένα φλιτζάνι ξερά κράνμπερις, αφήνοντάς τα να φουσκώσουν. Βάζουμε στο multi τον υπόλοιπο χυμό και το δεύτερο φλιτζάνι από τα ξερά κράνμπερις, και τα πολτοποιούμε καλά. Σε ένα βαζάκι με βιδωτό καπάκι, ρίχνουμε τα πολτοποιημένα κράνμπερις και τα υπόλοιπα υλικά της βινεγκρέτ, και ανακατεύουμε πολύ καλά. Τοποθετούμε τη βινεγκρέτ στο ψυγείο και ετοιμάζουμε τη βάση της σαλάτας μας. Πλένουμε πολύ καλά το σπανάκι και τη ρόκα, καθαρίζουμε το αβοκάντο και το κόβουμε σε λεπτές φέτες. Σε ένα μικρό τηγάνι βάζουμε τα λευκά αμύγδαλα και τα σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο, να πάρουν χρώμα. Αναμειγνύουμε τα σαλατικά μας και ρίχνουμε και λίγη βινεγκρέτ, ανακατεύοντας ώστε να πάει παντού. Απλώνουμε επάνω στη σαλάτα τα αβοκάντο και γαρνίρουμε με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και τα ξερά φουσκωμένα κράνμπερις. Τέλος, ρίχνουμε από πάνω και την υπόλοιπη βινεγκρέτ.


Χταπόδι γιουβέτσι

Χταπόδι γιουβέτσι

Υλικά
2 κιλά χταπόδι
400 γρ. κριθαράκι
κόκκινο κρασί
3 ντομάτες
2 κρεμμύδια
μπαχαρικά (μπαχάρι, κόλιανδρος)
σκόρδο
μαϊντανός
λίγο λάδι

Εκτέλεση
Βράζουμε το χταπόδι σε ξιδάτο νερό (με δάφνη, θυμάρι και πιπέρι) για 50 λεπτά. Tο κόβουμε σε κομματάκια. Τσιγαρίζουμε αρκετό κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες, σκόρδο ψιλοκομμένο, μπόλικο μαϊντανό και ρίχνουμε τα κομματάκια του χταποδιού. Σβήνουμε με κόκκινο κρασί και προσθέτουμε τα μπαχαρικά (πιπέρι, μπαχάρι ή κόλιανδρο) και την ντομάτα (φρέσκια σε χοντρά κομμάτια). Tο όλο πρέπει να είναι πολύ ζουμερό. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα ή στα γιουβέτσια ή στο ταψί (ανάλογα με τις δυνατότητες ψησίματος που έχουμε) μια χούφτα κριθαράκι κατ’ άτομο. Προσοχή μήπως χρειαστεί προσθήκη νερού. Στην κατσαρόλα πρέπει να προσέχουμε μην κολλήσει στον πάτο. Χρειάζεται συνεχή προσοχή και ανακάτεμα.


Μους φράουλας με σαβαγιάρ

Μους φράουλας με σαβαγιάρ

Υλικά
1 κουτί γάλα εβαπορέ πλήρες
20 περίπου μπισκότα σαβαγιάρ
1 πακέτο ζελέ φράουλα
λίγη ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)
λίγες φράουλες φρέσκες για το γαρνίρισμα
λίγο κονιάκ (προαιρετικό)

Εκτέλεση
Βάζουμε για 2-3 ώρες στην κατάψυξη το κουτί του γάλακτος. Βγάζουμε το γάλα από την κατάψυξη και το αδειάζουμε σε λεκάνη. Χτυπάμε με το μίξερ ελαφρά στην αρχή και δυνατότερα στη συνέχεια, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο και να γίνει κρέμα. Μόλις πήξει, σταματάμε το χτύπημα γιατί, αν συνεχίσουμε, μπορεί να μας αραιώσει. Διατηρούμε την κρέμα στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε και το ζελέ (όπως περιγράφεται στη συσκευασία). Αν το θέλουμε πιο γλυκό, προσθέτουμε ακόμα λίγη άχνη ζάχαρη. Το αδειάζουμε σε μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο να πήξει ελαφρά (να τρεμουλιάσει). Αδειάζουμε το ζελέ στην κρέμα γάλακτος που έχουμε ήδη ετοιμάσει και ανακατεύουμε ελαφρά στο μίξερ να ενωθούν τα υλικά. Έτσι, έχουμε μια αφράτη μους. Στρώνουμε σε ταψάκι (καλύτερα με αποσπώμενη βάση) τα σαβαγιάρ, τα ραντίζουμε με λίγο κονιάκ και στρώνουμε πάνω όλη τη μους. Γαρνίρουμε με τις φρέσκες φράουλες και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες.