Μενού Noεμβρίου

menu_november_big

dalianisO chef Δημήτρης Δαλιάνης προτείνει ένα ολοκληρωμένο μενού κάθε μήνα για όσους θέλουν να εντυπωσιάζουν με τις μαγειρικές τους δημιουργίες και να κάνουν τους καλεσμένους τους να γλείφουν τα δάκτυλά τους.

Δέστε τις ποδιές σας και… καλή επιτυχία!


Σαλάτα με αβοκάντο και ρεβίθια

Σαλάτα με αβοκάντο και ρεβίθια

Υλικά
100 γρ. ρεβίθια, βρασμένα
1 καρότο
15 φύλλα σπανάκι
2 φρέσκα κρεμμύδια
2 ντομάτες
1 αβοκάντο μεγάλο
6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 λεμόνι
3 κουταλιές σούπας κοφτές μουστάρδα
1 κουταλιά του γλυκού ξίδι
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το καρότο που έχουμε τρίψει, το κρεμμυδάκι και το σπανάκι. Τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα. Προσθέτουμε τα βρασμένα ρεβίθια και τις ντομάτες. Βάζουμε στο μπλέντερ το αβοκάντο, τη μουστάρδα, το λάδι, το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι. Τα χτυπάμε καλά, περιχύνουμε με το ντρέσινγκ τη σαλάτα και σερβίρουμε.


Λαχανάκια Βρυξελλών με τυριά και μπέικον

Λαχανάκια Βρυξελλών με τυριά και μπέικον

Υλικά
450 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών
150 γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
5 κουταλιές της σούπας λευκό κρασί
1 κουταλιά της σούπας σκόρδο, ψιλοκομμένο
300 γρ. ανάμεικτα κίτρινα τυριά, τριμμένα
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Βράζουμε τα λαχανάκια σε αλατισμένο νερό για 15΄ και τα στραγγίζουμε. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4΄-5΄. Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2΄ ακόμα. Τέλος, προσθέτουμε τα λαχανάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας προσεκτικά. Αλατοπιπερώνουμε. Σβήνουμε με το κρασί και βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
Μεταφέρουμε το μείγμα με τα λαχανάκια σε πυρίμαχο ταψί, καλά βουτυρωμένο. Σκορπίζουμε στα λαχανάκια το μπέικον και το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε. Τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10′-15′ ή μέχρι να λιώσουν τα τυριά.


Μπούτι χοιρινό με πορτοκάλι και πατάτες

Μπούτι χοιρινό με πορτοκάλι και πατάτες

Υλικά για το χοιρινό μπούτι
2 κιλά μπούτι χοιρινό ρολό
1 1/2 κιλό πατάτες
1 κλαδάκι δεντρολίβανο
2 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη ή 1 κουταλιά σούπας αποξηραμένη
αλάτι και πιπέρι

Για τη μαρινάδα
χυμός από 2 πορτοκάλια
χυμός από 1 λεμόνι
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
2-3 κουταλιές σούπας μουστάρδα
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι κρασί λευκό

Εκτέλεση
Χτυπάμε τα υλικά για τη μαρινάδα όλα μαζί και μαρινάρουμε από το βράδυ το μπούτι. Δεν πετάμε τη μαρινάδα, αλλά στραγγίζουμε το μπούτι. Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο το μπούτι, για να πάρει χρώμα απ’ όλες τις πλευρές. Τοποθετούμε τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες σε γάστρα και από πάνω βάζουμε το μπούτι, το δεντρολίβανο, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Περιχύνουμε με τη μαρινάδα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 2 ώρες και έπειτα ανοίγουμε τη γάστρα για να ροδίσει.
Πριν το σερβίρισμα, αφήνουμε το κρέας σκεπασμένο για 15΄ περίπου και μετά το σερβίρουμε σε πιατέλα


Πορτοκαλόπιτα χωρίς αυγά

Πορτοκαλόπιτα χωρίς αυγά

Υλικά
1 πακέτο φύλλα κρούστας
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι καλαμποκέλαιο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 ποτήρι φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 γιαούρτι στραγγιστό με χαμηλά λιπαρά
1 βανίλια

Για το σιρόπι
2 ποτήρια ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
χυμός από μισό λεμόνι

Εκτέλεση
Λαδώνουμε ελαφρά το ταψάκι μας. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το φύλλο κρούστας. Παράλληλα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Χτυπάμε τη ζάχαρη με το καλαμποκέλαιο, το γιαούρτι, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτουμε τα φύλλα κρούστας και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30΄-40΄. Κόβουμε σε κομμάτια και αφήνουμε να κρυώσει.
Φτιάχνουμε το σιρόπι. Σε κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι όλα μαζί και, μόλις λιώσει η ζάχαρη, σιροπιάζουμε την πορτοκαλόπιτα. Πρέπει να είναι ζεστό το σιρόπι και κρύο το γλυκό. Αφήνουμε την πορτοκαλόπιτα να ρουφήξει το σιρόπι και τη βάζουμε στο ψυγείο. Σερβίρουμε κρύα.