Μενού Noεμβρίου

menu_november_big

dalianisO chef Δημήτρης Δαλιάνης προτείνει ένα ολοκληρωμένο μενού κάθε μήνα για όσους θέλουν να εντυπωσιάζουν με τις μαγειρικές τους δημιουργίες και να κάνουν τους καλεσμένους τους να γλείφουν τα δάκτυλά τους.

Δέστε τις ποδιές σας και… καλή επιτυχία!


Σαλάτα με παντζάρια, πορτοκάλι και μήλο

Σαλάτα με παντζάρια, πορτοκάλι και μήλο

Υλικά για 4 άτομα
4 παντζάρια
400 γρ. ρόκα
2 πορτοκάλια
2 μήλα πράσινα
1 φλιτζάνι καρύδια
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
4 κουταλιές σούπας βαλσάμικο ξίδι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ξεπλένουμε τα παντζάρια, τα στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί και τα αλείφουμε με ελαιόλαδο. Τα βάζουμε σε ένα ταψί και τα ψήνουμε στον φούρνο για 45 περίπου λεπτά, γυρίζοντάς τα 2-3 φορές, μέχρι να μαλακώσουν (όταν τα τρυπάμε με πιρούνι να μη βρίσκουμε αντίσταση). Τα βγάζουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο για να τα πιάνουμε, τα ξεφλουδίζουμε, τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες, πάχους περίπου 0,5 εκατ. και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Σε ένα βαζάκι με καπάκι βάζουμε το βαλσάμικο, το ελαιόλαδο, το αλατοπίπερο και ανακινούμε καλά.
Απλώνουμε τα φύλλα της σαλάτας σε μια πιατέλα και τα ραντίζουμε με το μισό λαδόξιδο. Βάζουμε από πάνω τα παντζάρια, τα πορτοκάλια και τα μήλα. Σκορπάμε γύρω-γύρω την καρυδόψιχα και τα ραντίζουμε με το υπόλοιπο λαδόξιδο.


Βοδινό Μπουργκινιόν

Βοδινό Μπουργκινιόν

Υλικά για 4 άτομα
1,5 κιλό βοδινό μπούτι
1 μεγάλο κρεμμύδι σε φετάκια
2 καρότα ξεφλουδισμένα και κομμένα σαν ζάρια
2 σκελίδες σκόρδο ξεφλουδισμένες
1 μπουκέ γκαρνί (1 φύλλο δάφνης, 3 κλωναράκια μαϊντανός, 2 κλωναράκια θυμάρι και 1 κλωναράκι σέλινο με φύλλα, δεμένα μαζί με σπάγκο)
1 μπουκάλι κόκκινο κρασί
170 γρ. μπέικον
1/2 κιλό καθαρισμένα μικρά μανιταράκια ολόκληρα
250 γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο
1/3 φλιτζάνι αλεύρι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Βάζουμε το κρέας, το κρεμμύδι, τα καρότα, τα σκόρδα και το μπουκέ γκαρνί σε ένα γυάλινο μπολ, τα περιχύνουμε με το κρασί και τα ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το κρατάμε στο ψυγείο για 24 ώρες.
Βγάζουμε το κρέας από το μπολ, κρατάμε τη μαρινάτα του και το στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί. Ζεσταίνουμε μια μεγάλη, βαριά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το μπέικον και τα κρεμμυδάκια. Τα σοτάρουμε ανακατεύοντας μέχρι να ροδίσουν και ύστερα προσθέτουμε το κρέας. Το κοκκινίζουμε από όλες τις πλευρές για 7 περίπου λεπτά. Το πασπαλίζουμε με το αλεύρι και συνεχίζουμε το ψήσιμο ανακατεύοντάς το συνεχώς για 3 λεπτά.
Προσθέτουμε τη μαρινάτα στην κατσαρόλα και 2 φλιτζάνια νερό, και αφήνουμε το φαγητό να κοχλάσει, ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας με ξύλινο κουτάλι για να ξεκολλήσει ό,τι παρέμεινε εκεί. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το σιγοψήνουμε για 2 περίπου ώρες, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. Προσθέτουμε τα μανιτάρια στην κατσαρόλα μισή ώρα πριν το τέλος του ψησίματος. Αφαιρούμε το μπουκέ γκαρνί και το σερβίρουμε.


Στρούντελ με αχλάδια και σοκολάτα

Στρούντελ με αχλάδια και σοκολάτα

Υλικά
3 μεγάλα αχλάδια ξεφλουδισμένα
1 κουταλιά σούπας ανάμικτα μπαχαρικά (κανέλα, γαρίφαλο)
1 κουταλιά σούπας κακάο και 1 κουταλιά επιπλέον για πασπάλισμα
2,5 κουταλιές σούπας ζάχαρη
2 κουταλιές σούπας χοντροκομμένη καρυδόψιχα
4 μπισκότα digestive σπασμένα σε μικρά κομματάκια
50 γρ. μαύρη σοκολάτα σε μικρά κομματάκια
5 φύλλα κρούστας (για μπακλαβά)
1/3 φλιτζανιού περίπου λιωμένο βούτυρο
1 κουταλιά ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
Βάζουμε τα αχλάδια σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα ανάμικτα μπαχαρικά, 1 κουταλιά κακάο και τη ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε να πιάσουν καλά, παντού, και ύστερα ρίχνουμε μέσα απαλά την καρυδόψιχα, τα μπισκότα και τη μαύρη σοκολάτα.
Βάζουμε μια μεγάλη πετσέτα κουζίνας πάνω στην επιφάνεια εργασίας μας, με τις μακριές πλευρές προς τα κάτω και πάνω (θα μας βοηθήσει να τυλίξουμε το στρούντελ). Απλώνουμε πάνω ένα φύλλο κρούστας (ξανά οι μακριές πλευρές προς τα κάτω και πάνω) και το αλείφουμε με βούτυρο. Τοποθετούμε από πάνω ένα δεύτερο φύλλο και το αλείφουμε επίσης με βούτυρο. Συνεχίζουμε προσθέτοντας και αλείφοντας τα υπόλοιπα φύλλα με τον ίδιο τρόπο.
Απλώνουμε το μίγμα των αχλαδιών πάνω στα φύλλα, αφήνοντας ένα περιθώριο 5 εκατ. περίπου στον περίγυρο. Διπλώνουμε τις δυο πλευρές (τις στενές) πάνω από τη γέμιση και ύστερα τυλίγουμε τα φύλλα σε ρολό με τη βοήθεια της πετσέτας. Μεταφέρουμε το ρολό σε βουτυρωμένο ταψί του φούρνου και το βάζουμε με την ούγια προς τα κάτω. Αλείφουμε την επιφάνειά του με λιωμένο βούτυρο, υγραίνουμε πολύ ελαφρά τις παλάμες μας και τις περνάμε πάνω στο ρολό (το βοηθά να μη σκάσει το φύλλο στο ψήσιμο). Ψήνουμε το στρούντελ για 25-30 λεπτά στον φούρνο, μέχρι να ροδίσει καλά.
Το σερβίρουμε πασπαλισμένο με τη ζάχαρη άχνη ανάμικτη με το επιπλέον κακάο.