Μετά τις γιορτές…
Και τώρα: “Από Δευτέρα, δίαιτα”;

diatrofi

“Aπό Δευτέρα δίαιτα”, “Δίαιτα από τον καινούργιο χρόνο”: Δύο φράσεις που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πει, με το που πέρασαν οι γιορτές. Υπάρχουν διάφορες περίοδοι μέσα στον χρόνο, κατά τις οποίες πολλοί άνθρωποι αποφασίζουν να κάνουν μια νέα προσπάθεια. Μία από αυτές είναι ακριβώς μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

του Γιάννη Δημακόπουλου

Και φέτος, λοιπόν, πολλοί άνθρωποι θα μπουν στη διαδικασία να αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα διαχειριστούν το θέμα του βάρους τους. Μεταξύ των επιλογών που εξετάζουν είναι οι εξής:

Να ξεκινήσουν μόνοι τους δίαιτα.
Να απευθυνθούν σε επαγγελματία διαιτολόγο – διατροφολόγο.
Να κάνουν ένα από τα παραπάνω, μαζί με άσκηση.
Να κάνουν κάτι από τα παραπάνω, ταυτόχρονα με τη χρήση κάποιου συμπληρώματος διατροφής που αφορά στη μείωση του βάρους.
Να ακολουθήσουν κάποια “θεραπεία” που υπόσχεται μείωση του λίπους.
Να ακολουθήσουν την “ανορθόδοξη” μέθοδο κάποιου μη ειδικού “γκουρού” της δίαιτας.
Μάλιστα, οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε ότι ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε: να τρώμε λιγότερο και πιο ποιοτικά, να κάνουμε άσκηση κ.λπ. Όμως όλα αυτά είναι πιο εύκολο να ειπωθούν, παρά να γίνουν πράξη. Ακόμα και όταν υπάρχει ισχυρό κίνητρο, η αλλαγή των συνηθειών είναι δύσκολη.

Στη δίαιτα ο προορισμός είναι πιο επιθυμητός από το ταξίδι, καθώς το δεύτερο απαιτεί κόπο και χρόνο, ενώ θεωρούμε ότι μόνο ο προορισμός έχει αξία. Επιπρόσθετα, το ταξίδι για τη μείωση του βάρους φέρνει στην επιφάνεια μια σειρά από “δυσάρεστα” συναισθήματα, όπως απογοήτευση, παραίτηση, αίσθηση αποτυχίας, μελαγχολία κ.λπ. Βέβαια, στην περίπτωση της μείωσης βάρους, η υποτροπή είναι συχνή, σχεδόν αναπόφευκτη.
Θυμόμαστε, για παράδειγμα, ότι ξεκινήσαμε δίαιτα με έναν επαγγελματία διαιτολόγο πριν από λίγα χρόνια, καταφέραμε να μειώσουμε το βάρος μας – όχι, όμως, να φτάσουμε στον τελικό μας στόχο, πόσω μάλλον να συντηρήσουμε το αποτέλεσμα και τα επόμενα χρόνια. Φέρνουμε στη μνήμη μας τη στιγμή που “ήμασταν στα καλύτερά μας”, εννοώντας τη χρονική στιγμή που το βάρος μας ήταν πιο κοντά στο επιθυμητό από ποτέ. Συχνά, μάλιστα, προσπαθούμε να καταλάβουμε τι πήγαινε καλά τότε, για να το επαναλάβουμε και τώρα.
Όμως, όπως χιλιάδες χρόνια πριν είχε αναφέρει ο Ηράκλειτος, “Τα πάντα ρει”. Το σώμα μας και οι συνθήκες που επηρεάζουν τις διατροφικές μας –και όχι μόνο– συνήθειες αλλάζουν συνεχώς. Οι εποχές που είχαμε καταφέρει να ελέγξουμε το βάρος μας, όπως επίσης και εκείνες που δεν τα καταφέραμε τόσο καλά, δεν επιστρέφουν.

Αλλαγή εκ των έσω
Η αλλαγή είναι μια διαδικασία και όχι ένα γεγονός. Αυτή τη χρονιά, ας χρησιμοποιήσουμε όσα μάθαμε στο παρελθόν από τον εαυτό μας και τις προσπάθειες που κάναμε. Ας δεσμευτούμε στην αλλαγή και όχι στον προορισμό. Στη δεύτερη περίπτωση, είναι πολύ πιθανό να αδικήσουμε τον εαυτό μας και την προσπάθειά μας.
Αυτή η διαδικασία αλλαγής θα πρέπει να γίνεται εκ των έσω (από εμάς) και όχι μέσα από εξωτερικούς παράγοντες. Η “μαγική” νέα δίαιτα της χρονιάς, τα “αδυνατιστικά” βοηθήματα, καθώς και άλλες μέθοδοι που κατά καιρούς εμφανίζονται, υπόσχονται μια λύση βάσει εξωτερικών παραγόντων σε ένα πρόβλημα που ο καθένας ακολουθεί τον δικό του δρόμο. Δηλαδή υπόσχονται ένα “τρικ” που θα μας βοηθήσει να αδυνατίσουμε με λιγότερο “κόπο”, χωρίς να περάσουμε μέσα από μια διαδικασία αλλαγής.
Ωστόσο, η μείωση του βάρους είναι μια διαδικασία που απαιτεί αλλαγή της διαχείρισης που κάνουμε εμείς στο φαγητό. Ένας επαγγελματίας διαιτολόγος – διατροφολόγος μπορεί να μας δείξει τη σωστή κατεύθυνση, με βάση αυτό που αποδεδειγμένα ωφελεί την υγεία μας και που θα πρέπει να ακολουθήσουμε. Επιπλέον, μαζί του θα οργανώσουμε και μια δομή στη διατροφή μας, η οποία θα μας βοηθήσει να κάνουμε τα λόγια πράξη.
Το υπόλοιπο μέρος του ταξιδιού είναι αποκλειστικά στα χέρια μας. 

giannis-dimakopoulosO Γιάννης Δημακόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, πτυχιούχος του Τμήματος Διατροφής και Μεταβολισμού του University of Surrey (BSc Nutrition). Έχει μετεκπαιδευτεί στη κλινική διαιτολογία στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας της Ιατρικής Σχολής του King’s College London, με υποτροφία από το National Health Service (MSc Dietetics). Συμμετέχει ως υποψήφιος Διδάκτορας στην Πανελλαδική Μελέτη Διατροφής & Υγείας (ΠΑΜΕΔΥ), η οποία υλοποιείται από τη Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διατηρεί το γραφείο του στην οδό Ηριδανού 6, στην Αθήνα.
www.dimakopoulosi.gr