Το Μενού του μήνα

february_menu_big

dalianisO chef Δημήτρης Δαλιάνης προτείνει ένα ολοκληρωμένο μενού κάθε μήνα για όσους θέλουν να εντυπωσιάζουν με τις μαγειρικές τους δημιουργίες και να κάνουν τους καλεσμένους τους να γλείφουν τα δάκτυλά τους. 

Δέστε τις ποδιές σας και… καλή επιτυχία!


Σαλάτα ρόκα με καραμελωμένο μπέικον, κουκουνάρι και σως λευκού μπαλσάμικου

1

Υλικά για 4 άτομα
400 γρ. ρόκα
8-10 ντοματίνια
½ αγγούρι
50 γρ. κουκουνάρι
150 γρ. μπέικον
ελαιόλαδο
λευκό μπαλσάμικο
χυμός από μισό πορτοκάλι
μέλι
ζάχαρη
κανέλα σε σκόνη

Εκτέλεση
Αφού έχουμε πλύνει τα λαχανικά μας, κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια το μπέικον και σε ένα τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, το σοτάρουμε. Δεν βάζουμε λάδι, γιατί θα μας βγάλει το μπέικον το λίπος του. Στη συνέχεια προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και αφήνουμε να καραμελώσει, να γίνει τραγανό και να πάρει ένα ωραίο σκούρο χρώμα. Το απλώνουμε σε μια λαδόκολλα να κρυώσει και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα, για να δώσει μία ένταση.
Για τη σως ανακατεύουμε 30 ml ελαιόλαδο, 2 κουταλιές της σούπας μέλι, 60 ml μπαλσάμικο και τον χυμό από το πορτοκάλι, και ανακατεύουμε καλά για να δέσουν όλα τα υλικά μαζί. Σε ένα μπολ βάζουμε τα λαχανικά, αφού έχουμε κόψει το αγγούρι σε μικρές φέτες και τα ντοματίνια, προσθέτουμε το μπέικον και ανακατεύουμε καλά με τη σως.


Μπουρεκάκια με γέμιση μελιτζάνας

2

Υλικά για 4 άτομα
μελιτζάνες
1 κρεμμύδι
1 τομάτα ή κονσέρβα 250 ml
φλιτζάνι νερό
1 κουταλιά σούπας αλάτι
κουταλιά σούπας πιπέρι
2 ασπράδια αβγού
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας σκόρδο
1 κουταλιά γλυκού λάδι
φύλλο κρούστας

Εκτέλεση
Ξεφλουδίζουμε τη μελιτζάνα και την κόβουμε σε κύβους. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε ελαφρώς. Βάζουμε την τομάτα, τη μελιτζάνα και το κρεμμύδι σε κατσαρόλα με το νερό και ανακατεύουμε ελαφρώς. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και μυρωδικά, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα, μέχρι να πιει σχεδόν όλο το ζουμί του. Όταν κρυώσει, προσθέτουμε τα ασπράδια του αβγού και ανακατεύουμε. Βάζουμε μια κουταλιά γέμιση σε διπλό φύλλο και τυλίγουμε κυλινδρικά, φτιάχνοντας ένα μπουρέκι.
Ψήνουμε στον φούρνο στους 160 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει.


Μοσχαρίσια μπριζόλα κόντρα, μαριναρισμένη με σάλτσα Μαδέρας

3

Υλικά για 4 άτομα
4 μπριζόλες κόντρα μόσχου (280-300 γρ. η κάθε μία)
2 κρεμμύδια ξερά
4 μανιτάρια Portobello
1 φύλλο δάφνης
350 ml Μαυροδάφνη
½ κεσεδάκι τοματοπελτές
3 κουταλιές σούπας αλεύρι
3 κουταλιές σούπας βούτυρο
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Βάζουμε τις μπριζόλες σε γυάλινο μπολ, προσθέτουμε το κρασί, το πιπέρι και το δαφνόφυλλο. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 2 ώρες στο ψυγείο να μαριναριστεί. Μετά τις δύο ώρες, βγάζουμε το κρέας, το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί και σουρώνουμε τη μαρινάδα.
Σε κατσαρόλα, βάζουμε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο να ζεσταθούν καλά, και σοτάρουμε τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια. Μόλις σοταριστούν, προσθέτουμε τη μαρινάδα και σβήνουμε με αυτή, και μετά προσθέτουμε ζεστό νερό 150 ml και τον τοματοπελτέ. Αλατίζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, διαλύουμε τις 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι σε λίγο κρύο νερό και το ρίχνουμε στο φαγητό. Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα, κατεβάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.
Για τις μπριζόλες, σε ένα σχαροτήγανο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ψήνουμε 4 λεπτά από κάθε πλευρά, ανάλογα με το πόσο ψημένη θέλουμε να είναι. Σερβίρουμε με συνοδευτικό της επιλογής μας: πατάτες τηγανητές, ρύζι, πουρέ πατάτας ή με μια δροσερή σαλάτα.


Μήλα γεμιστά με μπισκότο, χυμό πορτοκάλι και λικέρ Amaretto

4

Υλικά για 4 άτομα
4 ώριμα, σφιχτά πράσινα μήλα
80-100 γρ. μπισκότα Amaretti
2 κoυταλιές σούπας βούτυρο
4 πορτοκάλια
1 κρόκος αβγού
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
4 κουταλιές σούπας λικέρ Amaretto
150 ml χυμός πορτοκάλι

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Eτοιμάζουμε τα μήλα. Tα κόβουμε στη μέση ακολουθώντας τη φυσική τους διαχωριστική γραμμή, τα στρίβουμε και διαχωρίζουμε τα δυο μισά. Αφαιρούμε τα κουκούτσια και λίγο ακόμη από τη σάρκα γύρω από την τρύπα, και το ψιλοκόβουμε. Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα μικρό ταψάκι.
Κάνουμε τη γέμιση. Βάζουμε τα μπισκότα σε μπολ και τα τρίβουμε. Χτυπάμε τη ζάχαρη με το μαλακό βούτυρο μέχρι να ενωθούν και προσθέτουμε τον κρόκο, το ψιλοκομμένο τμήμα από τα μήλα, τη σάρκα από τα πορτοκάλια, τα τριμμένα Amaretti μπισκότα, το μισό λικέρ, ανακατεύουμε και γεμίζουμε με το μείγμα τα μήλα. Αναμειγνύουμε το υπόλοιπο λικέρ με τον χυμό από πορτοκάλι, περιχύνουμε με αυτό τα μήλα και τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά.