Το menu του Ιουλίου

menu_big

dalianisO chef Δημήτρης Δαλιάνης προτείνει ένα ολοκληρωμένο μενού κάθε μήνα για όσους θέλουν να εντυπωσιάζουν με τις μαγειρικές τους δημιουργίες και να κάνουν τους καλεσμένους τους να γλείφουν τα δάκτυλά τους.

Δέστε τις ποδιές σας και… καλή επιτυχία!


Μπρουσκέτες με ρόκα, ντοματίνια και λάδι βασιλικού

Υλικά για 2 άτομα

  • 1 πολύσπορο ψωμί
  • φρέσκια ρόκα
  • 200 γρ. ντοματίνια
  • φρέσκος βασιλικός
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό ταψάκι βάζουμε τα ντοματίνια μας και τα πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, αλάτι και λίγη ζάχαρη. Ακολούθως, τα βάζουμε για 10 λεπτά στους 200 βαθμούς στον φούρνο, για να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν. Κόβουμε φέτες από το ψωμί μας και τις ψήνουμε να γίνουν τραγανές. Για το λάδι με βασιλικό βάζουμε το ελαιόλαδο και φύλλα βασιλικού σε ένα μίξερ. Τα χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Σε ένα πιάτο βάζουμε τις φέτες από ψωμί, ρίχνουμε το αρωματισμένο μας ελαιόλαδο, τα ψημένα ντοματίνια και τα φύλλα ρόκας. (Αν θέλουμε, γαρνίρουμε και με λίγες φλούδες τυριού.)

Σαλάτα με βαλεριάνα και σοτέ κολοκύθι

salad_valeriana

Υλικά για 2 άτομα

  • 250 γρ. βαλεριάνα
  • 1 κολοκύθι
  • 8-10 φύλλα φρέσκος δυόσμος
  • ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές σούπας μέλι
  • 1 κουταλιά σούπας μουστάρδα
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε το κολοκύθι σε μακρόστενα λεπτά μπαστουνάκια, βάζουμε λίγο αλάτι και πιπέρι, και σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν. Σε ένα μίξερ αλέθουμε τα φύλλα του δυόσμου με το μέλι, το ελαιόλαδο και τη μουστάρδα, για να γίνει το ντρέσινγκ που θα προσθέσουμε στη σαλάτα. Σε ένα ρηχό πιάτο βάζουμε σαν βάση το κολοκύθι και, από πάνω, προσθέτουμε τη βαλεριάνα που έχουμε ανακατέψει με το ντρέσινγκ σε ένα μπολ.

Κεμπαπάκια από κοτόπουλο, με συνοδεία από δροσερό ντιπ γιαουρτιού και πράσινη σαλάτα

kempapakia

Μια διαφορετική έκδοση από το κλασικό κεμπάπ

Υλικά για 4 άτομα

  • 600 γρ. κιμάς κοτόπουλου
  • 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού σκόνη κύμινου
  • 1/4 κουταλάκι σούπας σκόνη μπαχάρι
  • 1 κουταλιά σούπας ξερό θυμάρι ή ρίγανη, τριμμένα
  • 2 ασπράδια αυγών
  • 1 κουταλιά ξίδι κόκκινο
  • 1 λόλα πράσινη
  • μαϊντανός φρέσκος
  • 100 γρ. γιαούρτι 2%
  • χυμός από μισό λάιμ
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε σ’ ένα μπολ τον κιμά και τα μπαχαρικά, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το λάδι, το σκόρδο, το ξίδι, αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια, ζυμώνουμε ελαφρά για 1-2 λεπτά. Ρίχνουμε τα ασπράδια και συνεχίζουμε για λίγο το ζύμωμα. Βάζουμε τα κεμπάπ σε ένα λαδωμένο ταψί. Προθερμαίνουμε καλά τον φούρνο στους 220 βαθμούς και ψήνουμε για 15 λεπτά, γυρνώντας τα στα 10 λεπτά, ώστε να ροδίσουν και από την άλλη. Τα σερβίρουμε σε ένα πιάτο μαζί με πράσινη σαλάτα και δίπλα βάζουμε τη σάλτσα γιαουρτιού.

Μους από λευκή σοκολάτα, με σάλτσα φράουλας και άρωμα μαστίχας

mousse_fraoula

Υλικά για 4 άτομα

  • 270 γρ. λευκή σοκολάτα
  • 80 ml γάλα
  • 10 γρ. φύλλα ζελατίνης
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 30 γρ. νερό
  • 60 γρ. κρόκοι αυγών
  • 370 γρ. κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σαντιγί

Για τη σάλτσα με τις φράουλες:

  • 200 γρ. φράουλες
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 50 ml λικέρ μαστίχα

Εκτέλεση

Για τη μους

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν-μαρί. Σε μια κατσαρόλα φέρνουμε το γάλα σε θερμοκρασία βρασμού και το προσθέτουμε στη σοκολάτα, ανακατεύοντας. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό, και βράζουμε. Στραγγίζουμε τη ζελατίνη και την προσθέτουμε στο σιρόπι που έχουμε κάνει με τη ζάχαρη. Στο μίξερ χτυπάμε με το σύρμα τους κρόκους σε υψηλή ταχύτητα, μέχρι να ψηθούν. Προσθέτουμε το σιρόπι της ζάχαρης χωρίς να σταματήσουμε το μίξερ και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να κρυώσει το μείγμα. Προσθέτουμε το μείγμα των κρόκων στο μείγμα της σοκολάτας και ανακατεύουμε. Ακολούθως προσθέτουμε και τη σαντιγί. Ο λόγος είναι για να γίνει πιο αφράτη. Βάζουμε στο ψυγείο για να σφίξει.

Για τη σάλτσα με τις φράουλες

Σε ένα μίξερ μπλεντάρουμε τις φράουλες με τη ζάχαρη και το λικέρ μαστίχας.

Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό, και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά για να δέσει το σιρόπι.

Ρίχνουμε και το ποτό και αφήνουμε να ζεσταθεί. Στη συνέχεια αποσύρουμε από τη φωτιά και ανάβουμε με σπίρτο. Η φλόγα θα σβήσει όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα.