Διατροφικές συμβουλές... κατόπιν εορτής | Διατροφή - planbemag.gr
Plan Be Mag
Διατροφή

Διατροφικές συμβουλές…
κατόπιν εορτής

Τους πρώτους μήνες του χρόνου συνηθίζουμε, αφού “ξεφύγαμε” διατροφικά τις γιορτές, να υποσχόμαστε στον εαυτό μας ότι θα αλλάξουμε διατροφή και θα χάσουμε τα κιλά που πήραμε. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι αν δεν κάνουμε συγκεκριμένες αλλαγές στην καθημερινότητά μας, δεν θα καταφέρουμε και πολλά…

του Γιάννη Δημακόπουλου 

Προκειμένου να σταθείτε στο ύψος αυτών των υποσχέσεων, παραθέτουμε εδώ κάποιες συμβουλές ως προς τα τρόφιμα που θα πρέπει διατηρούμε στο σπίτι και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να διαχειριστούμε τα απανωτά τραπέζια και τις εξόδους που ακολουθούν λόγω της επερχόμενης Αποκριάς.

Το ντουλάπι με τα τρόφιμα
Είναι σημαντικό να έχουμε υγιεινές τροφές στο σπίτι και όχι γλυκά, ούτε τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λίπη ή επεξεργασμένα τρόφιμα. Είναι πιο εύκολο να αποφύγουμε αυτά που μας παχαίνουν όταν δεν είναι άμεσα διαθέσιμα. Επίσης, είναι και πιο εύκολο να αποφύγουμε τον πειρασμό. Μπορούμε να προτιμήσουμε, λοιπόν:

 Φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καταναλώνοντας μια ικανή ποσότητα ημερησίως. Για να εξασφαλίσουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, πρέπει να καταναλώσουμε μια ποικιλία τους, όχι ένα είδος. Ας μην ξεχνάμε πως λαχανικά και φρούτα διαφορετικών χρωμάτων έχουν και διαφορετικά θρεπτικά συστατικά το καθένα.
 Φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, για μαγείρεμα και ως ντρέσινγκ. Τα συγκεκριμένα είδη λαδιού έχουν λιγότερα κορεσμένα λίπη.
 Ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης και όχι λευκό/ά.
 Το λευκό κρέας από το κόκκινο. Δηλαδή ψάρι, κοτόπουλο ή γαλοπούλα. Ή, ακόμα καλύτερα, καταναλώνουμε την απαραίτητη ποσότητα πρωτεΐνης τρώγοντας όσπρια.

Σε ένα τραπέζι
Αν εμείς ετοιμάζουμε το τραπέζι, προσπαθούμε να το κάνουμε όσο γίνεται πιο υγιεινό. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούμε όσο γίνεται λιγότερο βούτυρο ή μαργαρίνη κατά το μαγείρεμα. Επίσης, όταν χρησιμοποιούμε τυριά, γιαούρτι ή γάλα, φροντίζουμε να είναι με χαμηλά λιπαρά.
Αποφύγουμε τις σάλτσες που έχουν πολλές θερμίδες, όπως και τη μαγιονέζα ή τα ντρέσινγκ που χρησιμοποιούν τη μαγιονέζα ως βάση. Ας προτιμήσουμε το ασπράδι του αυγού και όχι και τον κρόκο, αν θέλουμε να λειτουργήσουμε προληπτικά ως προς τη χοληστερόλη. Ελαττώνουμε όσο γίνεται ή αποφεύγουμε εντελώς το τηγάνισμα.
Φροντίζουμε ώστε ένα σημαντικό κομμάτι του γεύματος να αποτελείται από φρούτα και λαχανικά, τα οποία δεν χρειάζεται να είναι σερβιρισμένα στο τέλος ή αποκλειστικά σαν σαλάτα. Μπορούν να συνοδεύουν το κυρίως πιάτο, για παράδειγμα, ως γέμιση.

Αν, από την άλλη, είμαστε καλεσμένοι σε τραπέζι, δεν μπορούμε να επηρεάσουμε τον τρόπο μαγειρέματος, παρά μόνο την ποσότητα που θα καταναλώσουμε. Εφόσον γνωρίζουμε ότι την τάδε μέρα είμαστε καλεσμένοι σε κάποιο τραπέζι, μπορούμε να ρυθμίσουμε τα γεύματά μας πριν από αυτό με τρόπο που να το συμπληρώνει, κρατώντας την ποσότητα σε έλεγχο.
Μπορούμε να υποθέσουμε βάσιμα ότι τα φαγητά πιθανόν να είναι υψηλής θερμιδικής αξίας αν όχι/και πλούσια σε λιπαρά. Καταναλώνουμε, λοιπόν, ένα γεύμα στην αρχή της μέρας μας, αποτελούμενο από φρούτα και λαχανικά, και προϊόντα ολικής άλεσης. Επίσης, λίγο πριν το τραπέζι, καταναλώνουμε ένα υγιεινό σνακ, όπως ένα φρούτο με ξηρούς καρπούς. Έτσι, μετριάζουμε την πείνα μας και, κατ’ επέκταση, την ποσότητα φαγητού αργότερα στο τραπέζι.
Αφού φτάσουμε στο τραπέζι, δεν χρειάζεται να πάμε αμέσως στο μπουφέ. Παίρνουμε τον χρόνο μας και αποφεύγουμε τους δίσκους με τα ορεκτικά. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να δοκιμάσουμε τα πάντα, επιλέγουμε συγκεκριμένα φαγητά σε μικρές ποσότητες.
Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι και το αλκοόλ έχει θερμίδες. Φροντίζουμε να μην ξεπεράσουμε το νόμιμο όριο κατανάλωσης, το οποίο είναι ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και μέχρι δύο για τους άντρες. 

giannis-dimakopoulosO Γιάννης Δημακόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, πτυχιούχος του Τμήματος Διατροφής και Μεταβολισμού του University of Surrey (BSc Nutrition). Έχει μετεκπαιδευτεί στη κλινική διαιτολογία στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας της Ιατρικής Σχολής του King’s College London, με υποτροφία από το National Health Service (MSc Dietetics). Συμμετέχει ως υποψήφιος Διδάκτορας στην Πανελλαδική Μελέτη Διατροφής & Υγείας (ΠΑΜΕΔΥ), η οποία υλοποιείται από τη Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διατηρεί το γραφείο του στην οδό Ηριδανού 6, στην Αθήνα.
www.dimakopoulosi.gr