Το Μενού του μήνα | Διατροφή - planbemag.gr
Plan Be Mag
Διατροφή

Το Μενού του μήνα

dalianisO chef Δημήτρης Δαλιάνης προτείνει ένα ολοκληρωμένο μενού κάθε μήνα για όσους θέλουν να εντυπωσιάζουν με τις μαγειρικές τους δημιουργίες και να κάνουν τους καλεσμένους τους να γλείφουν τα δάκτυλά τους.

Δέστε τις ποδιές σας και… καλή επιτυχία!


Tάρτα με λιαστή ντομάτα και ανθότυρο

mageiritsa

Υλικά
2 φύλλα δάφνης
100 γρ. βούτυρο κλασικό
1 πακέτο σφολιάτας
400 γρ. ανθότυρο τριμμένο
200 γρ. λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
380 γρ. κρέμα γάλακτος
3 αυγά χτυπημένα
μισή κουταλιά σούπας βασιλικός
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία. Αλείφουμε με τη μισή ποσότητα βουτύρου ένα ταψί και απλώνουμε τη σφολιάτα. Αφήνουμε ένα μικρό περιθώριο στα πλαϊνά του ταψιού και τρυπάμε τη σφολιάτα με ένα πιρούνι, για να μη μας φουσκώσει. Ρίχνουμε σε ένα μπολ το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο μαζί με όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Απλώνουμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια της σφολιάτας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 30 λεπτά, μέχρι να σφίξει και να ροδίσει η τάρτα.


Πράσινη σαλάτα με iceberg, προσούτο, μήλο και σάλτσα σόγιας πορτοκάλι

Πράσινη σαλάτα με iceberg, προσούτο, μήλο και σάλτσα σόγιας πορτοκάλι

Υλικά
μισό iceberg
100 γρ. πράσινο μήλο
4-5 φέτες προσούτο
50 ml ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας μουστάρδα
3 κουταλιές σούπας μέλι
30 ml σόγια
100 ml χυμός πορτοκάλι
μερικές φέτες παρμεζάνα για γαρνίρισμα

Εκτέλεση
Κόβουμε το iceberg σε μικρές μπουκιές με τα χέρια μας. Ακολούθως, βάζουμε σε ένα μπολ το iceberg και το μήλο κομμένο σε κύβους. Βάζουμε σε ένα μικρό ταψί τις φέτες από το προσούτο και τις ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 8-10 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα και να γίνουν τραγανές. Χτυπάμε καλά σε ένα μπλέντερ τα υπόλοιπα υλικά για το ντρέσινγκ μας και μετά το προσθέτουμε μέσα στο μπολ με τα λαχανικά. Ανακατεύουμε να πάει παντού. Σερβίρουμε σε ένα πιάτο τη σαλάτα με μερικά flakes παρμεζάνας και σπάμε από πάνω το τραγανό προσούτο.


Πένες με απάκι, σάλτσα γιαουρτιού και δυόσμο

Πένες με απάκι, σάλτσα γιαουρτιού και δυόσμο

Υλικά
500 γρ. πένες
200 γρ. απάκι
1 κρεμμύδι
200 γρ. πλήρης κρέμα γάλακτος
200 γρ. γιαούρτι
2-3 λιαστές ντομάτες
1 κουταλιά ελαιόλαδο
λίγο μοσχοκάρυδο
φρέσκος δυόσμος

Εκτέλεση
Βράζουμε τις πένες σε κατσαρόλα με νερό και λίγο ελαιόλαδο. Συγχρόνως, κόβουμε το απάκι σε καρεδάκια. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε μέσα το απάκι και το αφήνουμε να σοταριστεί. Κατόπιν προσθέτουμε και το κρεμμύδι. Σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμα, σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι μας την κρέμα γάλακτος και το γιαούρτι.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά. Ανακατεύουμε συχνά με ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσει η σάλτσα μας. Προσθέτουμε και το μοσχοκάρυδο. Κόβουμε τις λιαστές ντομάτες σε κομματάκια και τις προσθέτουμε και αυτές. Όταν δούμε τη σάλτσα μας να δένει, κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Ρίχνουμε στη σάλτσα μας αλάτι και πιπέρι, και τον φρέσκο δυόσμο. Στο τέλος, προσθέτουμε τα ζυμαρικά μέσα στη σάλτσα και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ακόμη. Είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε.


Σουφλέ λευκής σοκολάτας

Σουφλέ λευκής σοκολάτας

Υλικά
250 γρ. βούτυρο
250 γρ. λευκή σοκολάτα, κομμένη σε κομμάτια
250 γρ. αυγά ολόκληρα
75 γρ. κρόκοι αυγών
100 γρ. ζάχαρη
30 γρ. αλεύρι

Εκτέλεση
Βουτυρώνουμε τα μπολάκια που θα βάλουμε το μείγμα στο εσωτερικό τους, αλλά και περιμετρικά στο χείλος, και πασπαλίζουμε με ζάχαρη. Σε μπεν μαρί λιώνουμε το βούτυρο μαζί με τη σοκολάτα, ανακατεύοντας απαλά για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Στο μίξερ χτυπάμε με σύρμα τα αυγά, τους κρόκους και τη ζάχαρη, και τα αφήνουμε να αφρατέψουν κατά 5-7 φορές παραπάνω από τον αρχικό όγκο. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μίξερ και προσθέτουμε το μισό μείγμα της σοκολάτας σιγά-σιγά μέσα στο μίξερ. Σταματάμε το μίξερ και συνεχίζουμε προσθέτοντας το υπόλοιπο μείγμα της σοκολάτας και ανακατεύοντας νε απαλές κινήσεις με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής. Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι με τον ίδιο τρόπο. Μοιράζουμε το μείγμα του σουφλέ στα ραμεκίν. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς, περίπου για 10 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν τα σουφλέ. Σερβίρουμε αμέσως.