Cheesecake μπακλαβάς

dalianis
O chef Δημήτρης Δαλιάνης προτείνει για τον Μάρτιο ένα γλυκό για όσους θέλουν να εντυπωσιάσουν με τις ζαχαροπλαστικές τους ικανότητες, κάνοντας τους καλεσμένους τους να γλείφουν τα δάκτυλά τους. Δέστε τις ποδιές σας και… καλή επιτυχία!




Υλικά
1/3 φλιτζανιού αμύγδαλα
βούτυρο
1/3 φλιτζανιού φουντούκια
1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα
500 γρ. τυρί κρέμα
300 γρ. σάουαρ κριμ
3/4 φλιτζανιού ζάχαρη
3 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλάκι γλυκού εσάνς βανίλιας
1 πακέτο φύλλο κρούστας για μπακλαβά (χρειάζεστε 10 φύλλα)
1/2 φλ. (120 γρ.) λιωμένο βούτυρο

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Απλώνουμε τα αμύγδαλα (και τα φουντούκια, αν δεν είναι καβουρδισμένα) στο ταψί του φούρνου και τα ψήνουμε για 5-8 λεπτά, ανακατεύοντάς τα μια φορά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τα βγάζουμε και τα αδειάζουμε στη γυάλα του πολυμίξερ. Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι: βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το μέλι και το ξυλάκι της κανέλας σε ένα κατσαρολάκι, και ανακατεύουμε μέχρι να κοχλάσουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μίνιμουμ και σιγοβράζουμε το σιρόπι για 10 λεπτά, μέχρι να δέσει. Το αποσύρουμε από τη φωτιά, πετάμε την κανέλα και το αφήνουμε να κρυώσει.
Ρυθμίζουμε τον θερμοστάτη του φούρνου στους 160°C. Ανοίγουμε μια φόρμα με ελατήριο διαμέτρου 22-23 εκατ. και την αλείφουμε με λίγο βούτυρο. Ντύνουμε τον πάτο της με ένα κομμάτι αντικολλητική λαδόκολλα και την ξανακλείνουμε, με τρόπο που η λαδόκολλα να εξέχει από τον πάτο στον περίγυρο της φόρμας.
Αλέθουμε τα αμύγδαλα με τα φουντούκια στο πολυμίξερ, μέχρι να τα ψιλοκόψουμε. Τα αδειάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε την καρυδόψιχα και την κανέλα, και ύστερα βάζουμε μέσα 4 κουταλιές από το σιρόπι. Ανακατεύουμε το μίγμα. Χτυπάμε στο (καθαρό) πολυμίξερ το τυρί κρέμα με τη σάουαρ κριμ και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει, και ύστερα χτυπάμε μέσα τα αβγά και τη βανίλια, μέχρι να ενσωματωθούν.
Βουτυρώνουμε ένα φύλλο κρούστας, το διπλώνουμε, το βουτυρώνουμε ξανά και το βάζουμε με τρόπο που να περνά από το μέσο της φόρμας και να σκεπάζει και μέρος των πλευρών. Κάνουμε το ίδιο με ένα δεύτερο, και το τοποθετούμε με τρόπο που να μισοσκεπάζει το πρώτο. Προχωρώντας έτσι κυκλικά, βάζουμε και τα 10 φύλλα κρούστας. Τα περισσεύματα των φύλλων θα εξέχουν στα πλευρά.
Ρίχνουμε το μισό μίγμα της γέμισης μέσα στη φόρμα και ύστερα βάζουμε πάνω το μισό μίγμα της αμυγδαλόψιχας. Προσθέτουμε την υπόλοιπη γέμιση και απλώνουμε πάνω το υπόλοιπο μίγμα τη αμυγδαλόψιχας. Γυρίζουμε τα κομμάτια των φύλλων κρούστας που εξέχουν στα πλευρά προς τα μέσα για να μισοκαλύψουν τη γέμιση και ψήνουμε το cheesecake για 1 ώρα και 10 λεπτά στον φούρνο ή μέχρι να πήξει, αλλά το κέντρο να είναι ακόμη ελαφρά “τρεμουλιαστό”.
Σβήνουμε τον φούρνο, ανοίγουμε ελαφρά την πόρτα του (βάζουμε ένα ξύλινο κουτάλι για να την κρατά ελαφρά ανοιχτή) και κρατάμε μέσα το cheesecake, μέχρι να κρυώσει εντελώς.
Το κρατάμε στο ψυγείο για 6 ώρες και το περιχύνουμε με το υπόλοιπο σιρόπι πριν το σερβίρουμε.