COVID-19 και παχυσαρκία
Ποια η σχέση μεταξύ τους;

Κάποια πρώτα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι οι άνθρωποι με παχυσαρκία έχουν αυξημένη πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών σε περίπτωση λοίμωξης από τον ιό COVID-19. Όμως είναι ακόμα νωρίς για να έχουμε βεβαιότητα, καθώς τα έως τώρα δεδομένα είναι περιορισμένα και χρειάζονται περισσότερες αναφορές.

του Γιάννη Δημακόπουλου

Στην Κίνα, ηλικία μεγαλύτερη ή ίση των 65 ετών, καθώς και παρουσία υποκείμενων νοσημάτων, σχετίζεται με βαρύτερες επιπλοκές σε εκείνους που έχουν νοσήσει. Τα πιο υψηλά ποσοστά θνησιμότητας παρατηρήθηκαν σε εκείνους που πάσχουν από καρδιά, διαβήτη, που έχουν αναπνευστικά προβλήματα, υπέρταση και καρκίνο. Η εμφάνιση των παραπάνω νοσημάτων επηρεάζεται, μεταξύ άλλων, και από την ύπαρξη παχυσαρκίας ή ιστορικού παχυσαρκίας.
Η παχυσαρκία ορίζεται με βάση τον Δείκτη Μάζας Σώματος, ο οποίος με τη σειρά του υπολογίζεται αν διαιρέσουμε το βάρος μας σε κιλά με το ύψος μας σε μέτρα στο τετράγωνο (kg/m2). Αν έχουμε τιμή μεταξύ 18,5 – 24,9 k/m2, σημαίνει πως έχουμε φυσιολογικό βάρος, 25 – 29,9 kg/m2 πως είμαστε υπέρβαροι και ≥30 kg/m2 παχύσαρκοι.
Αν και οι μελέτες από την Κίνα και από την περιοχή της Λομβαρδίας στην Ιταλία δεν παρείχαν στοιχεία για το ύψος και το βάρος των ασθενών, μια μελέτη με μικρό αριθμό ασθενών στις ΗΠΑ έδειξε ότι το 85% ασθενών με παχυσαρκία χρειάστηκαν μηχανικό αερισμό και 62% κατέληξαν. Aντιθέτως, 64% των μη παχύσαρκων ασθενών χρειάστηκαν μηχανικό αερισμό και 36% κατέληξαν. Επιπρόσθετες μελέτες έδειξαν ότι Δείκτης Μάζας Σώματος μεγαλύτερος του 40 kg/m2 είναι ο δεύτερος πιο ισχυρός παράγοντας εισαγωγής στο νοσοκομείο μετά την αυξημένη ηλικία.
Σε αντίθεση, παρατηρήθηκε και ένα παράδοξο όσον αφορά ασθενείς με παχυσαρκία και πνευμονία, όπου το ρίσκο να καταλήξουν ενδεχομένως να μειώνεται λόγω της παχυσαρκίας. Σίγουρα χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα για να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα.
Ακόμη, πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι και μη παχύσαρκοι ασθενείς μπορούν να πάσχουν από καρδιά, διαβήτη, καθώς και άλλα προβλήματα υγείας που επιδεινώνουν τη λοίμωξη από COVID-19. Άρα, το εύρος της επιρροής αυτών θα μελετηθεί πιο διεξοδικά το επόμενο διάστημα που θα υπάρχουν περισσότερα δεδομένα διαθέσιμα.
Αυτό που γνωρίζουμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα αυτή τη στιγμή είναι ότι η παρουσία υποκείμενων νοσημάτων επηρεάζει σημαντικά τη βαρύτητα της λοίμωξης από COVID-19. Η παχυσαρκία, αν και είναι βασικός παράγοντας κινδύνου γι’ αυτά τα υποκείμενα νοσήματα και σχετίζεται με αυξημένο ρίσκο πνευμονίας, το επόμενο διάστημα μένει να μελετηθεί πιο διεξοδικά ως προς τη σχέση της με την πορεία της λοίμωξης από COVID-19.
Έως τότε και σε ένα γενικό πλαίσιο, μπορεί κανείς να διαβάσει τους Εθνικούς Διατροφικούς Οδηγούς που είναι διαθέσιμοι στο Διαδίκτυο, για το πώς μπορεί να βελτιώσει τη διατροφή του και το σωματικό του βάρος ή να απευθυνθεί σε επαγγελματία Διαιτολόγο – Διατροφολόγο για πιο εξατομικευμένες συμβουλές.

Πηγή
Stefan, N., Birkenfeld, A.L., Schulze, M.B. et al. Obesity and impaired metabolic health in patients with COVID-19. Nat Rev Endocrinol (2020). https://doi.org/10.1038/s41574-020-0364-6

O Γιάννης Δημακόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, πτυχιούχος του Τμήματος Διατροφής και Μεταβολισμού του University of Surrey (BSc Nutrition). Έχει μετεκπαιδευτεί στην Κλινική Διαιτολογία στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας της Ιατρικής Σχολής του King’s College London, με υποτροφία από το National Health Service (MSc Dietetics).
Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με βαθμό “Άριστα”
www.dimakopoulosi.gr



Abbvie
GSK
BMS