COVID-19 και τρόφιμα
Οι κατάλληλες προφυλάξεις όταν ετοιμάζουμε το φαγητό μας

Παρόλο που τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν τεκμηριώνουν μετάδοση του κορονοϊού μέσω των τροφίμων, καλό είναι εμείς να τηρούμε όλα τα μέτρα προφύλαξης κατά την κατανάλωση και διαχείριση του φαγητού.
Πώς μπορούμε, λοιπόν, να παραμείνουμε ασφαλείς είτε ετοιμάζοντας το γεύμα μας, είτε παραγγέλλοντας απ’ έξω;

του Γιάννη Δημακόπουλου

Ο ιός μεταδίδεται μέσω της επαφής με άτομο το οποίο φέρει τον ιό. Όταν αναπνέουμε, μιλάμε, φταρνιζόμαστε ή βήχουμε, αποβάλλονται από το στόμα και τη μύτη σταγονίδια, τα οποία εισπνέει κάποιος άλλος που βρίσκεται κοντά μας. Εναλλακτικά, ακόμα και αν κανείς δεν τα εισπνεύσει, τα σταγονίδια αυτά κινούνται προς τα κάτω και καταλήγουν σε επιφάνειες, όπως τραπέζια, συσκευές και άλλα αντικείμενα. Αν κάποιος αγγίξει αυτές τις επιφάνειες και ακολούθως το πρόσωπό του, μπορεί να μολυνθεί από τον ιό. Αυτοί είναι οι δύο μέχρι στιγμής διαπιστωμένοι τρόποι μετάδοσης του κορονοϊού.
Στο άμεσο μέλλον θα πρέπει να λαμβάνουμε τα μέτρα μας στον χειρισμό τροφίμων και στην προετοιμασία του φαγητού, ώστε να εμποδίσουμε τη μετάδοση του ιού. Παρακάτω θα εξετάσουμε ορισμένα σημεία που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ασφάλεια των τροφίμων.

Κίνδυνος μόλυνσης μέσω των τροφίμων
Καθώς, όπως είδαμε, μπορεί κανείς να κολλήσει τον ιό μέσω επαφής με φορέα ή μέσω επαφής με μολυσμένη επιφάνεια, προκύπτει εύλογα το ερώτημα: Τι γίνεται με τα τρόφιμα;
Σύμφωνα με τις ως τώρα εμπειρικές παρατηρήσεις, δεν τεκμηριώνεται η μετάδοση του ιού από τρόφιμα στον άνθρωπο. Ακόμα, γνωρίζουμε ότι ο ιός δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί στα τρόφιμα. Τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται τα τρόφιμα να αποτελούν πηγή/φορέα λοίμωξης. Με άλλα λόγια, η πιθανότητα να μολυνθούμε από την κατανάλωση ή τον χειρισμό τροφίμων είναι πάρα πολύ μικρή.
Παρά την έλλειψη εμπειρικών δεδομένων και προκειμένου να παίρνουμε κάθε δυνατή προφύλαξη, φροντίζουμε να πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά την αγορά τροφίμων, καθώς και πριν και μετά το μαγείρεμα ή μετά την παράδοση φαγητού από κατάστημα.
Επιπροσθέτως, όταν βρισκόμαστε σε κάποιο κατάστημα τροφίμων, κρατάμε την κατάλληλη απόσταση από τους άλλους πελάτες, δεν βάζουμε τα χέρια στο πρόσωπο (μάτια, στόμα κ.λπ.) και φοράμε μάσκα.
Επίσης, σημαντική είναι και η φροντίδα για την υγιεινή της κουζίνας μας. Πιο συγκεκριμένα:
• Αφαιρούμε και πετάμε τις συσκευασίες από τα τρόφιμα που αγοράσαμε ή μας παρέδωσαν.
• Μαγειρεύουμε σε θερμοκρασία τουλάχιστον 70°C. Όπως όριζε, δηλαδή, η υγιεινή πρακτική και προ κορονοϊού.
• Όσον αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά, μπορούμε να τα πλένουμε με νερό, όπως και πριν την εμφάνιση του ιού.
• Πλένουμε τα μαγειρικά σκεύη με απορρυπαντικό και δεν τα χρησιμοποιούμε σε διαφορετικά συστατικά τροφίμων.
• Διατηρούμε τις επιφάνειες της κουζίνας και του ψυγείου καθαρές.
• Και, φυσικά, δεν ξεχνάμε να πλένουμε τα χέρια μας με νερό και σαπούνι.

Ο ιός παραμένει μέχρι και 24 ώρες σε χαρτόνι και για αρκετές μέρες σε σκληρές επιφάνειες, όπως το πλαστικό ή ο χάλυβας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν χρειάζεται να απολυμαίνουμε τις συσκευασίες τροφίμων, αλλά θα πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό αφού τις χειριστούμε.
Μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να τεκμηριώνουν ότι κάποιο τρόφιμο ή συστατικό τροφίμου προλαμβάνει τη μετάδοση του κορονοϊού ή θεραπεύει τη λοίμωξη από COVID-19.

O Γιάννης Δημακόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, πτυχιούχος του Τμήματος Διατροφής και Μεταβολισμού του University of Surrey (BSc Nutrition). Έχει μετεκπαιδευτεί στην Κλινική Διαιτολογία στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας της Ιατρικής Σχολής του King’s College London, με υποτροφία από το National Health Service (MSc Dietetics).
Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με βαθμό “Άριστα”
www.dimakopoulosi.grAbbvie