Mενού Απριλίου

dalianis
O chef Δημήτρης Δαλιάνης προτείνει ένα ολοκληρωμένο μενού κάθε μήνα για όσους θέλουν να εντυπωσιάζουν με τις μαγειρικές τους δημιουργίες και να κάνουν τους καλεσμένους τους να γλείφουν τα δάκτυλά τους. Δέστε τις ποδιές σας και… καλή επιτυχία!




Σούπα με λαχανικά αυγολέμονο

Σούπα με λαχανικά αυγολέμονο

Υλικά
⅓ μπρόκολο
⅓ κουνουπίδι
1 καρότο μικρό
1 κρεμμύδι
40 γρ. ρύζι
ξύσμα από 1/2 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι και όποια μπαχαρικά σας αρέσουν (π.χ. τζίντζερ, κουρκουμάς, κάρι)

Για το αυγολέμονο
1 αυγό
χυμός από 1 λεμόνι

Εκτέλεση
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το κουνουπίδι και το μπρόκολο. Τα φύλλα τους, αν είναι τρυφερά, τα βάζουμε στη χύτρα. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το καρότο, και τα προσθέτουμε κι αυτά. Συμπληρώνουμε με νερό λίγο πιο κάτω από τα λαχανικά, το ρύζι, το ξύσμα και τα μπαχαρικά. Κλείνουμε το καπάκι και, όταν η χύτρα σφυρίξει, χαμηλώνουμε και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Αφαιρούμε από την εστία, ανοίγουμε τη χύτρα και ανακατεύουμε. Μπορούμε, αν θέλουμε, να λιώσουμε τα λαχανικά.
Για το αυγολέμονο: Χτυπάμε σε μπολ το ασπράδι με το λεμόνι να αφρατέψει, και έπειτα προσθέτουμε τον κρόκο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε λίγη από τη σούπα μέσα και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε μέχρι να έρθει σε παρόμοια θερμοκρασία και έπειτα το ρίχνουμε στη χύτρα, ανακατεύοντας.
Βάζουμε τη χύτρα στην εστία μέχρι να πάρει μια βράση και μετά κλείνουμε την εστία. Αν θέλουμε, προσθέτουμε περισσότερο λεμόνι και σερβίρουμε τη σούπα ζεστή!


Χορτοκεφτεδάκια

Χορτοκεφτεδάκια

Υλικά
1 φρέσκο κρεμμύδι
3-4 ξερά κρεμμύδια
1 κιλό σπανάκι
διάφορα χόρτα, ψιλοκομμένα
μαϊντανός
άνηθος
2 πατάτες
200 γρ. φέτα
3 αυγά
100 γρ. αλεύρι
30 γρ. φρυγανιά

Εκτέλεση
Αρχικά, ψιλοκόβουμε όλα τα χορταρικά και τα μαραίνουμε με αλάτι. Τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε μπολ. Έπειτα, ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τρίβουμε σε τρίφτη τις πατάτες μας. Στη συνέχεια, τα προσθέτουμε στα λαχανικά μαζί με τη φέτα και τα αυγά, και ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε το αλεύρι και τη φρυγανιά, ώστε το μίγμα να γίνει εύπλαστο.
Τέλος, πλάθουμε τους κεφτέδες μας, τους αλευρώνουμε γύρω-γύρω και τους τηγανίζουμε. Οι χορτοκεφτέδες μας είναι έτοιμοι.


Σουπιές κρασάτες με το μελάνι τους

Σουπιές κρασάτες με το μελάνι τους

Υλικά
1¼- 1½ κιλό (μεγάλες καλύτερα) σουπιές (ζητήστε να σας τις καθαρίσουν στο ιχθυοπωλείο, αλλά να σας κρατήσουν 2-3 σακουλάκια μελάνι)
¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 φύλλα δάφνης
1 κουταλάκι του γλυκού σπόροι πιπεριού
½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί
½ κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι, και πιπέρι
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένος μαϊντανός και λίγος για γαρνίρισμα
1 πακέτο μαύρα σπαγγέτι

Εκτέλεση
Κόβουμε τις σουπιές σε μεγάλα κομμάτια (γιατί θα σουρώσουν στο ψήσιμο) και τα πλοκάμια τους στα δυο, αφαιρώντας από το κεφάλι το κοκαλάκι τους. Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα χωρίς λάδι, σε μέτρια φωτιά, τις αφήνουμε να κατεβάσουν το νερό τους και τις βράζουμε μέχρι να εξατμιστεί, ανακατεύοντάς τις συχνά.
Στο μεταξύ, βάζουμε τα σακουλάκια του μελανιού σε ένα ποτήρι με νερό και τα τρυπάμε με ένα μαχαιράκι. Τα ανακατεύουμε να μαυρίσει καλά το νερό.
Όταν πιουν οι σουπιές το νερό τους, τις βάζουμε στην κατσαρόλα με το λάδι και ανακατεύουμε μέχρι να ζεσταθούν. Ύστερα, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να μαραθούν και να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Σβήνουμε τις σουπιές με το κρασί και το αφήνουμε να κοχλάσει και να μείνει περίπου το μισό. Προσθέτουμε τη δάφνη, τους σπόρους πιπεριού, το αλάτι και το πιπέρι, και τα ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το νερό με το μελάνι της σουπιάς και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να κοχλάσει, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Τις βράζουμε για 1 – 1,5 περίπου ώρα μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτοντας νερό όταν χρειάζεται.
Παράλληλα, όταν μαλακώσουν, βράζουμε τα σπαγγέτι. Προς το τέλος, ανακατεύουμε μέσα τον μαϊντανό. Σερβίρουμε τις σουπιές με τη σάλτσα τους πάνω στα σπαγγέτι και τις πασπαλίζουμε με μαϊντανό.


Κρέμα σοκολάτας με αμύγδαλα

Κρέμα σοκολάτας με αμύγδαλα

Υλικά
⅓ φλιτζανιού κακάο
¾ φλιτζανιού ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
2 γεμάτες κουταλιές της σούπας κορν φλάουερ
3 φλιτζάνια γάλα σόγιας
1/2 φλιτζάνι ασπρισμένα αμύγδαλα
3 κοφτές κουταλιές της σούπας νηστίσιμη μαργαρίνη
1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας

Εκτέλεση
Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα, ανακατεύοντάς τα σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν. Τα αδειάζουμε αμέσως σε ένα πιάτο (αν μείνουν στο τηγάνι θα μαυρίσουν). Τα αφήνουμε να κρυώσουν και ύστερα τα αλέθουμε στο πολυμίξερ, με διακεκομμένες κινήσεις του μοτέρ για να τα ψιλοκόψουμε, χωρίς όμως να γίνουν σκόνη (αν μείνουν και μερικά κομματάκια μέσα, δεν πειράζει).
Αναμειγνύουμε το κακάο με τη ζάχαρη, το αλάτι και το κορν φλάουερ σε ένα κατσαρολάκι. Ύστερα, ρίχνουμε μέσα το γάλα σόγιας και το ανακατεύουμε καλά, για να μη μείνουν κουβαράκια. Το βάζουμε σε μέτρια φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με ξύλινο κουτάλι, μέχρι να κοχλάσει το μίγμα. Βάζουμε μέσα τα αμύγδαλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το μίγμα για 8-10 λεπτά, μέχρι να δέσει σε λεία κρέμα. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα τη βανίλια και τη μαργαρίνη.
Μοιράζουμε την κρέμα σε 6 μπολάκια και αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια, τα βάζουμε σκεπασμένα στο ψυγείο να παγώσουν. Σερβίρουμε τις κρέμες.



Abbvie
GSK
BMS