Mενού Δεκεμβρίου

menu_december_big

dalianisO chef Δημήτρης Δαλιάνης προτείνει ένα ολοκληρωμένο μενού κάθε μήνα για όσους θέλουν να εντυπωσιάζουν με τις μαγειρικές τους δημιουργίες και να κάνουν τους καλεσμένους τους να γλείφουν τα δάκτυλά τους.

Δέστε τις ποδιές σας και… καλή επιτυχία!


Πράσινη σαλάτα με ψητό χαλούμι, λιαστές ντομάτες και μανιτάρια

Πράσινη σαλάτα με ψητό χαλούμι, λιαστές ντομάτες και μανιτάρια

Υλικά
300 γρ. γαλλική σαλάτα
250 γρ. χαλούμι
250 γρ. μανιτάρια
200 γρ. λιαστές ντομάτες
100 ml ελαιόλαδο
1 λεμόνι
1 σκελίδα σκόρδο, προαιρετικά
3 κουταλάκια του γλυκού ρίγανη
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της σάλτσας, που θα παίξει και τον ρόλο της μαρινάδας, μέχρι να ενωθούν. Βουτάμε μέσα τις φέτες από το χαλούμι και τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο και στο ψυγείο. Κόβουμε τα μανιτάρια στα τέσσερα και τα ρίχνουμε στη μαρινάδα. Τα τοποθετούμε κι αυτά στο ψυγείο για μισή ώρα.
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι και προσθέτουμε τις δύο κουταλιές σούπας ελαιόλαδο. Βγάζουμε τα μανιτάρια από τη μαρινάδα και τα σοτάρουμε σε δυνατή θερμοκρασία. Τη σάλτσα την κρατάμε για να περιχύσουμε τη σαλάτα. Όταν πάρουν χρώμα, τα βγάζουμε σε ένα πιάτο και τα αφήνουμε στην άκρη.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τοποθετούμε στο τηγάνι τις φέτες από το χαλούμι. Το σιγοψήνουμε μέχρι να πάρει ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα και από τις δύο πλευρές.
Μέχρι να ψηθεί το χαλούμι, τοποθετούμε τις καρδούλες από τη σαλάτα στην πιατέλα. Ρίχνουμε από πάνω τα μανιτάρια και τα κομματάκια της λιαστής ντομάτας. Τοποθετούμε στην κορυφή το ζεστό χαλούμι, περιχύνουμε με τη σάλτσα που κρατήσαμε πριν. Σερβίρουμε αμέσως, πριν κρυώσει το χαλούμι.


Μοσχάρι κοκκινιστό με πετιμέζι

Μοσχάρι κοκκινιστό με πετιμέζι

Υλικά
1½ κιλό μοσχάρι (κιλότο ή ποντίκι)
2 μεγάλα κρεμμύδια
4 ντομάτες, ξεφλουδισμένες
2 κουταλιές της σούπας πελτές ντομάτας
3 σκελίδες σκόρδου
200 ml κόκκινο ξηρό κρασί
100 ml ελαιόλαδο
80 γρ. πετιμέζι
1 μπαστουνάκι κανέλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο, βάζουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε το κρέας για 4-5 λεπτά, ώστε να αλλάξει χρώμα από όλες τις πλευρές. Με τρυπητή κουτάλα τραβάμε το κρέας από την κατσαρόλα, το βάζουμε σε μια πιατέλα και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια. Τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, να γυαλίσουν, και ρίχνουμε το σκόρδο και τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε καλά, να αρωματιστεί το λάδι, και προσθέτουμε το κρέας. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τόσο καυτό νερό όσο χρειάζεται, ώστε να σκεπαστεί το κρέας.
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τις τριμμένες ντομάτες με τον πελτέ, τη μισή ποσότητα πετιμεζιού και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το μείγμα στο φαγητό που βράζει, ανακατεύουμε, αλατίζουμε και αφήνουμε το φαγητό σε μέτρια θερμοκρασία, σκεπασμένο, να σιγοβράσει για περίπου 1½ ώρα ή μέχρι να γίνει το κρέας.
Στα τελευταία 5 λεπτά, προσθέτουμε και το υπόλοιπο πετιμέζι και ανακατεύουμε καλά. Αν κατά το μαγείρεμα σωθούν νωρίς τα υγρά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Αν το κρέας έχει μαγειρευτεί και υπάρχει περίσσεια υγρών, το σουρώνουμε και βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να πήξει.


Κρέμα Φλαν

Κρέμα Φλαν

Υλικά
1½ φλιτζάνι ζάχαρη
6 αβγά
1 λίτρο γάλα
1½ κουταλάκι του γλυκού βανίλια

Εκτέλεση
Καραμελώνουμε 3/4 του φλιτζανιού από τη ζάχαρη σε ένα ταψί.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπάμε καλά τα έξι αβγά, χωρίς να αφρατέψουν όμως πολύ, απλώς να ανοίξει λίγο το χρώμα τους και από πορτοκαλί να γίνει κίτρινο. Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, το γάλα, και τη βανίλια. Ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί (πάνω από την καραμελωμένη ζάχαρη).
Ψήνουμε στους 170°C για 60 λεπτά (ή και περισσότερο), μέχρι να βγαίνει καθαρό ένα μαχαίρι, αν το βυθίσουμε στην κρέμα μας.