Mενού Ιανουαρίου

menou_ianouariou_big

dalianisO chef Δημήτρης Δαλιάνης προτείνει ένα ολοκληρωμένο μενού κάθε μήνα για όσους θέλουν να εντυπωσιάζουν με τις μαγειρικές τους δημιουργίες και να κάνουν τους καλεσμένους τους να γλείφουν τα δάκτυλά τους.

Δέστε τις ποδιές σας και… καλή επιτυχία!


Πράσινη σαλάτα με φρέσκο κόλιανδρο, καλαμπόκι, τσίλι, αβοκάντο και ντρέσινγκ μουστάρδας Ντιζόν

Πράσινη σαλάτα με φρέσκο κόλιανδρο, καλαμπόκι, τσίλι, αβοκάντο και ντρέσινγκ μουστάρδας Ντιζόν

Υλικά
100 γρ. πράσινη λόλα
100 γρ. κόκκινη λόλα
1 τσίλι
λίγος φρέσκος κόλιανδρος
1 αβοκάντο
5-6 ντοματίνια
50 γρ. καλαμπόκι
2 κουταλιές σούπας μουστάρδα Ντιζόν
ελαιόλαδο
1 κουταλιές σούπας μέλι
χυμός από μισό λεμόνι

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε σε μικρά κομμάτια την πράσινη και την κόκκινη λόλα. Ψιλοκόβουμε το τσίλι και το αβοκάντο σε μικρά κομμάτια και τα ντοματίνια, και τα ρίχνουμε στο μπολ μαζί με το καλαμπόκι και τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τη μουστάρδα με το μέλι και τον χυμό από το μισό λεμόνι. Σταδιακά ρίχνουμε το ελαιόλαδο, μέχρι να γίνει ένα το μείγμα, και σερβίρουμε.


Ρολάκια κοτόπουλου με άγρια χόρτα, καπνιστό τυρί, πουρέ καλαμποκιού και σάλτσα λεμόνι-θυμάρι

Ρολάκια κοτόπουλου με άγρια χόρτα, καπνιστό τυρί, πουρέ καλαμποκιού και σάλτσα λεμόνι-θυμάρι

Υλικά για 4 άτομα
4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου
600 γρ. σπανάκι
200 γρ. καπνιστό τυρί
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
1 κιλό καλαμπόκι (κατεψυγμένο)
500 γρ. ζωμός κοτόπουλο
15 γρ. χυμός λεμονιού
30 γρ. ψητό σκόρδο
ξύσμα από 1 λεμόνι
τσάιβς ψιλοκομμένο
θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
μαϊντανός ψιλοκομμένος
αλάτι
250 ml κρέμα γάλακτος
1 κεσεδάκι βούτυρο

Εκτέλεση
Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε και ανοίγουμε το κάθε στήθος στη μέση, χωρίς να το κόψουμε, και αλατοπιπερώνουμε. Πλένουμε τα χόρτα, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα χωρίς νερό και τα ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν. Μετά βάζουμε νερό και τα βράζουμε για 30 λεπτά.
Παίρνουμε το στήθος κοτόπουλο, βάζουμε μια φέτα καπνιστό τυρί και 1 κουταλιά από τα χόρτα. Διπλώνουμε το κοτόπουλο και το πιάνουμε με μια οδοντογλυφίδα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180˚C για δεκαπέντε λεπτά. Το γυρίζουμε και το ψήνουμε άλλα δεκαπέντε λεπτά.
Για τον πουρέ: Βράζουμε το καλαμπόκι σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε την κρέμα ίσα να το σκεπάσει. Βράζουμε για 20 λεπτά. Με ένα ραβδομίξερ πολτοποιούμε σιγά το μείγμα και ρίχνουμε τα 2/3 από το βούτυρο.
Για τη σάλτσα λεμόνι-θυμάρι:
Βάζουμε τον ζωμό σε μια κατσαρόλα, φέρνουμε σε βρασμό και σιγομαγειρεύουμε (ξαφρίζοντας κατά τη διάρκεια) και συμπυκνώνουμε στο μισό. Προσθέτουμε το λεμόνι, το σκόρδο, αναμειγνύουμε και μαγειρεύουμε για δύο λεπτά. Προσθέτουμε το βούτυρο που έχει μείνει και ομογενοποιούμε. Αλατίζουμε και σερβίρουμε.


Μπουγάτσα

Μπουγάτσα

Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας
100 γρ. βούτυρο κρέμα
κανέλα
ζάχαρη άχνη
750 γρ. γάλα φρέσκο πλήρες
250 γρ. κρέµα γάλακτος
250 γρ. ζάχαρη λευκή
10 γρ. εκχύλισμα βανίλιας
5 γρ. αλάτι
90 γρ. κορν φλάουρ
120 γρ. αυγά
120 γρ. κρόκοι
100 γρ. βούτυρο

Εκτέλεση
Βουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε μέσα τα μισά φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα. Απλώνουμε από πάνω τη ζεστή κρέμα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα κι αυτά ένα-ένα. Διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C μέχρι να γίνει το φύλλο τραγανό και να ροδίσει, περίπου 45 λεπτά.
Αφήνουμε την μπουγάτσα να κρυώσει ελαφρώς, την κόβουμε σε παραλληλόγραμμα κομμάτια και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Για την κρέμα:
Σε μια κατσαρόλα αδειάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη μισή ζάχαρη, το αλάτι και τη βανίλια, και τα τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με ένα σύρμα την υπόλοιπη ζάχαρη με το κορν φλάουρ, τα ολόκληρα αυγά και τους κρόκους. Πριν πάρει βράση το μείγμα του γάλακτος, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα πάνω στη φωτιά, μέχρι η κρέμα να πήξει και να αρχίσει να κοχλάζει. Την αποσύρουμε και προσθέτουμε τα 100 γρ. βούτυρο, ανακατεύοντας έως ότου λιώσει.