To μενού του μήνα

dalianis
O chef Δημήτρης Δαλιάνης προτείνει ένα ολοκληρωμένο μενού κάθε μήνα για όσους θέλουν να εντυπωσιάζουν με τις μαγειρικές τους δημιουργίες και να κάνουν τους καλεσμένους τους να γλείφουν τα δάκτυλά τους. Δέστε τις ποδιές σας και… καλή επιτυχία!




Αντίδια και μανιτάρια με ηλιόσπορους

Αντίδια και μανιτάρια με ηλιόσπορους

Υλικά
1 μάτσο αντίδια σγουρά
4 μικρά στρογγυλά μανιτάρια
40 γρ. ηλιόσποροι, ξεφλουδισμένοι
1 λεμόνι
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
μαϊντανός

Εκτέλεση
Κόβουμε τις βάσεις των μανιταριών και σκουπίζουμε τα υπόλοιπα μέρη τους με βρεγμένο πανί. Τα χωρίζουμε στα δύο, τα κόβουμε σε λεπτές φετούλες και τα βάζουμε σε μια γαβάθα. Τα καρυκεύουμε με λίγο αλάτι, τον χυμό του λεμονιού και τον μαϊντανό, και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για περίπου 20 λεπτά. Στο μεταξύ, ψήνουμε σε ζεσταμένο φούρνο για 5 λεπτά τους ηλιόσπορους, πλένουμε καλά τα αντίδια, τα στραγγίζουμε, τα κόβουμε σε λεπτές λωρίδες και τα ρίχνουμε σε μια σαλατιέρα. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, τα μαριναρισμένα μανιτάρια, τους ψημένους ηλιόσπορους και λάδι κατά βούληση


Σουφλέ με πατάτες και μανιτάρια

Σουφλέ με πατάτες και μανιτάρια

Υλικά
4 πατάτες
250 γρ. μανιτάρια
1 ξερό κρεμμύδι
100 γρ. μπέικον
φρέσκο δενδρολίβανο
100 γρ. γραβιέρα με γλυκιά γεύση
400 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης
αλάτι, πιπέρι
50 γρ. φρέσκο βούτυρο
ελαιόλαδο
μαϊντανός φρέσκος, ψιλοκομμένος

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Κόβουμε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες, τις αλατοπιπερώνουμε και τις σοτάρουμε ελαφρά στο βούτυρο με το δενδρολίβανο. Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Σε ένα άλλο τηγάνι σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το μπέικον σε λίγο ελαιόλαδο, και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσει καλά το κρεμμύδι.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί ή 4 μικρότερα ατομικά σκεύη (πυρίμαχα) και απλώνουμε τις πατάτες. Μοιράζουμε το μείγμα με το μπέικον και το κρεμμύδι πάνω από τις πατάτες. Περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος και, τέλος, ρίχνουμε τη γραβιέρα τριμμένη. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 20 λεπτά περίπου και γαρνίρουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.


Αρνάκι γεμιστό με λαχανικά σε κρούστα ελιάς και σάλτσα δυόσμου

Αρνάκι γεμιστό με λαχανικά σε κρούστα ελιάς και σάλτσα δυόσμου

Υλικά
1 1/2 κιλό αρνί, μπούτι
2 μεγάλα κολοκυθάκια (ή 3 μεσαία)
2 μεγάλα καρότα (ή 3 μεσαία)
500 ml ζωμός κοτόπουλου
1 ποτήρι άσπρο κρασί
1 κουταλιά σούπας μουστάρδα
μερικά φύλλα (10) φρέσκος δυόσμος
4 κουταλιά σούπας πάστα ελιάς
1 κρεμμύδι
3-4 σκελίδες σκόρδο

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Για το αρνί: Ξεκοκαλίζουμε το αρνί και χαράζουμε σε λεπτά φιλετάκια. Προσέχουμε να μην κόψουμε μέχρι κάτω και χωριστούν τα κομμάτια. Ψιλοκόβουμε τα καρότα και τα κολοκυθάκια, και τα τοποθετούμε ανάμεσα στα κομμάτια του αρνιού. Τυλίγουμε σε ρολό με αλουμινόχαρτο. Τοποθετούμε το ρολό στο ταψί και περιχύνουμε με τον ζωμό κοτόπουλου. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μισή ώρα και χαμηλώνουμε στους 180. Υπολογίζουμε περίπου 30-40 λεπτά για κάθε μισό κιλό κρέας. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο (χωρίς να σβήσουμε τον φούρνο). Αφήνουμε να κρυώσει αρκετά και αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο. Αλείφουμε με τη μισή μουστάρδα και την πάστα ελιάς, και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.
Για τη σάλτσα: Τηγανίζουμε ελαφρώς το κρεμμύδι με το σκόρδο. Σβήνουμε με άσπρο κρασί και προσθέτουμε την υπόλοιπη μουστάρδα, τον ζωμό από το ταψί που έχουμε ψήσει το αρνί, καθώς και τον ψιλοκομμένο δυόσμο, και αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει.
Για το σερβίρισμα: Κόβουμε το κρέας σε φέτες και σερβίρουμε γαρνιρισμένο με σάλτσα.