To menu του Ιουνίου

menu_big

dalianisO chef Δημήτρης Δαλιάνης προτείνει ένα ολοκληρωμένο μενού κάθε μήνα για όσους θέλουν να εντυπωσιάζουν με τις μαγειρικές τους δημιουργίες και να κάνουν τους καλεσμένους τους να γλείφουν τα δάκτυλά τους.

Δέστε τις ποδιές σας και… καλή επιτυχία!

sparaggiaKρύα σούπα βελουτέ από σπαράγγια, αρωματισμένη με ξύσμα λεμονιού

Υλικά για 4 άτομα

  • 500 γρ. πράσινα σπαράγγια
  • 1 κουταλάκι γλυκού μαργαρίνη
  • 1 κρεμμύδι
  • 500 ml ζωμός κότας
  • 200 ml γάλα, χαμηλό σε λιπαρά
  • 50 γρ. κρέμα τυρί, χαμηλή σε λιπαρά
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε τα σπαράγγια και κόβουμε το κάτω μέρος αρκετά καλά. Κόβουμε και στο επάνω μέρος τις κορυφές και τις βάζουμε στην άκρη. Κόβουμε τα σπαράγγια σε κομματάκια 0,5 – 1 εκατοστού. Βάζουμε τη μαργαρίνη σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες να σοταριστεί. Ρίχνουμε και τα σπαράγγια (όχι ακόμα τις κορυφές, τις βάζουμε στο τέλος) και αφήνουμε να σοταριστούν και αυτά καλά. Ρίχνουμε τον ζωμό και το γάλα, και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 12 λεπτά. Χτυπάμε τη σούπα στο μπλέντερ να γίνει βελουτέ.

Ρίχνουμε τις κορυφές από τα σπαράγγια, αφήνουμε να πάρουν μια βράση και ρίχνουμε και την κρέμα τυριού. Βράζουμε για ακόμη 5 λεπτά. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι.

Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε χλιαρή ή, αν θέλουμε, κρύα, βάζοντάς τη για 2 ώρες στο ψυγείο.

Σαλάτα με σπανάκι, αβοκάντο, ντοματίνια και καρότοspanaki

Υλικά για 4 άτομα

  • 700 γρ. τρυφερά φύλλα φρέσκο σπανάκι
  • 1 αβοκάντο
  • 2 καρότα
  • 1 κρεμμύδι
  • 15 ντοματίνια
  • χυμός λεμονιού
  • 2 κουταλιές σούπας μουστάρδα απαλή
  • 1 κουταλιά σούπας μέλι
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για το ντρέσινγκ:

Ανακατεύουμε τη μουστάρδα, το μέλι, το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού.

Για τη σαλάτα:

Κόβουμε τη σάρκα του αβοκάντο σε λεπτές φέτες. Τις ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Στρώνουμε σε μια μεγάλη πιατέλα τα φύλλα από το σπανάκι, τις φέτες του αβοκάντο, τις ροδέλες κρεμμυδιού, τα καρότα και τα ντοματίνια, περιχύνουμε με το ντρέσινγκ και σερβίρουμε.

  • 50 γρ. μέλι πορτοκαλιού
  • 20 γρ. σόγια
  • πιπέρι

Φιλετίνια κοτόπουλου με σάλτσα από φασκόμηλο και τραγανές πατάτεςkotopoulo

Υλικά για 2 άτομα

  • 2 φιλέτα κοτόπουλου, στήθος
  • 3 πατάτες
  • 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ολόκληρη
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το σκόρδο ολόκληρο και τα λεπτοκομμένα φιλέτα κοτόπουλου για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε το φασκόμηλο και σβήνουμε με κρασί. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 4-5 λεπτά.

Για τις πατάτες προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 οC. Κόβουμε τις πατάτες όπως ακριβώς τις τηγανητές.

Τις πλένουμε καλά να μην έχουν καθόλου άμυλο, τις στραγγίζουμε και μετά απλώνουμε. Τις ψήνουμε για 30 λεπτά, ανακατεύοντας ανά δεκάλεπτο.

Τέλος, σερβίρουμε τα φιλετάκια με τη σάλτσα από φασκόμηλο, μαζί με τις πιο λαχταριστές τραγάνες πατάτες που έχουμε φτιάξει ποτέ.

Μπανάνες φλαμπέmpananes

Υλικά για 2-4 άτομα

  • 4 μπανάνες
  • 4-5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη καστανή
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
  • 2 κουταλιές βούτυρο, χαμηλό σε λιπαρά
  • 1 ποτηράκι κρασιού ρούμι ή Grand Marnier
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και τηγανίζουμε τις μπανάνες μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.

Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και αφήνουμε να καραμελώσουν.

Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό, και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά για να δέσει το σιρόπι.

Ρίχνουμε και το ποτό και αφήνουμε να ζεσταθεί. Στη συνέχεια αποσύρουμε από τη φωτιά και ανάβουμε με σπίρτο. Η φλόγα θα σβήσει όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα.