To menu του μήνα

menu_mina

dimitris-dialianisO chef Δημήτρης Δαλιάνης προτείνει ένα ολοκληρωμένο μενού κάθε μήνα για όσους θέλουν να εντυπωσιάζουν με τις μαγειρικές τους δημιουργίες και να κάνουν τους καλεσμένους τους να γλείφουν τα δάκτυλά τους.

Δέστε τις ποδιές σας και… καλή επιτυχία! 

Κρύα σούπα ντομάτα / Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτάsoupa_ntomata

Υλικά για 2-4 άτομα

  • 800 γρ. ντομάτες
  • 2 πιπέρια Φλωρίνης
  • 150 γρ. ελαιόλαδο
  • 10 γρ. ξίδι λευκό
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλάκι γλυκού βασιλικός ξερός
  • 1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
  • αλάτι
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Τοποθετούμε όλα τα υλικά σ’ ένα μπλέντερ, αλέθουμε καλά και τα περνάμε από σήτα. Μετά βράζουμε για 10 λεπτά, να πάρει μια βράση. Όταν κρυώσει τη βάζουμε στο ψυγείο να πέσει αρκετά η θερμοκρασία της και μετά σερβίρουμε. Μπορούμε να γαρνίρουμε με λίγες σταγόνες αρωματισμένου λαδιού με σκόρδο.

salataΣαλάτα με λάχανο, καρότο, ρόκα, παντζάρι και βινεγκρέτ

με μέλι και μουστάρδα / Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Υλικά για 2 άτομα

Για τη σαλάτα:

  • 300 γρ. λάχανο λευκό, λεπτοκομμένο
  • 200 γρ. παντζάρι
  • 80 γρ. ρόκα
  • 100 γρ. καρότο
  • φύλλα μαϊντανού

Για τη βινεγκρέτ μέλι-μουστάρδα:

  • 180 γρ. ελαιόλαδο
  • 60 γρ. ξίδι λευκό, μπαλσάμικο
  • 40 γρ. μουστάρδα
  • 50 γρ. μέλι πορτοκαλιού
  • 20 γρ. σόγια
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη σαλάτα:

Βράζουμε τα παντζάρια μέχρι να μαλακώσουν. Μετά τα κόβουμε σε κύβους και τα αναμειγνύουμε με όλα τα υλικά.

Για τη βινεγκρέτ μέλι-μουστάρδα:

Τοποθετούμε όλα τα υλικά, εκτός από το ελαιόλαδο, σε ένα μπολ. Ξεκινάμε να ανακατεύουμε με ένα σύρμα και προσθέτουμε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο.Αν δούμε ότι η βινεγκρέτ πήζει πολύ, αραιώνουμε με νερό.

Εσκαλόπ χοιρινά με σάλτσα μαυροδάφνης και πουρέ πατάτας / Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά

escalopeΥλικά για 2 άτομα

  • 1 τεμάχιο ψαρονέφρι
  • μισό κρεμμύδι ξερό
  • 10 τεμάχια ντοματίνια
  • 1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο
  • μισή σκελίδα σκόρδο
  • 150 ml μαυροδάφνη
  • 100 ml ζωμός βοδινού
  • 3 πατάτες
  • 50 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 150 ml φρέσκο γάλα
  • μοσχοκάρυδο
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ζάχαρη

Εκτέλεση

Για τη σάλτσα:

Για τη σάλτσα σοτάρουμε τα ντοματίνια, σβήνουμε με μαυροδάφνη και προσθέτουμε τη ζάχαρη και σιγά-σιγά τον ζωμό μοσχαριού. Στη συνέχεια αφήνουμε να μαγειρευτεί και να δέσει η σάλτσα μας.

Για τα εσκαλόπ:

Κόβουμε σε 4 τεμάχια το ψαρονέφρι μας και χτυπάμε λίγο το κάθε κομμάτι για να ανοίξει. Τα σοτάρουμε για να πάρουν ένα ωραίο χρώμα, 4 λεπτά από κάθε πλευρά, και τα βάζουμε μετά να μαγειρευτούν για άλλα 4 λεπτά, μαζί με τη σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει.

Για τον πουρέ:

Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες με τη φλούδα τους. Τις βάζουμε σε κατσαρόλα και τις καλύπτουμε με κρύο νερό. Τις αφήνουμε να βράσουν σκεπασμένες μέχρι να μαλακώσουν καλά, περίπου 35-40 λεπτά. Τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν, τις ξεφλουδίζουμε και τις αλέθουμε. Ρίχνουμε τον πουρέ σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Με μια κουτάλα ανακατεύουμε και, λίγο-λίγο, προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε συνεχώς να λιώσει το βούτυρο. Τέλος, ανακατεύοντας, προσθέτουμε λίγο-λίγο το ζεστό γάλα. Αλατίζουμε και τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο.

Μιλφέιγ με χωριάτικο τραγανό φύλλο / Χρόνος προετοιμασίας: 45λεπτά

millefeuilleΥλικά για 2-4 άτομα

Για την κρέμα:

  • 500 ml γάλα πλήρες
  • 45 γρ. corn flour
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 2 κλωνάρια βανίλιας
  • 5 κρόκοι αβγών
  • 50 γρ. βούτυρο

Για το φύλλο:

  • 1 πακέτο χωριάτικο φύλλο κρούστας
  • 10 γρ. κανέλλα σκόνη
  • ζάχαρη (λίγο για να πασπαλίσουμε τα φύλλα)
  • βούτυρο (σε υγρή μορφή για να αλείψουμε τα φύλλα)

Εκτέλεση

Για την κρέμα:

Ανακατεύουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, το corn flour και τα 60 γρ. ζάχαρης από τα 125. Προσθέτουμε μετά την ψίχα από τα κλωνάρια τις φρέσκιας βανίλιας.

Ανακατεύουμε διαρκώς για να μη σβολιάσει το corn flour και περιμένουμε να πάρει μια βράση το μείγμα μας και να αρχίζει να πήζει. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τους κρόκους των αβγών με την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη. Στη συνέχεια, ρίχνουμε σιγά-σιγά το ζεστό μείγμα του γάλακτος και ανακατεύουμε διαρκώς, για να μη μας κόψουν τα αβγά. Τέλος, επιστρέφουμε ξανά το μείγμα στην κατσαρόλα. Το αφήνουμε μέχρι να πάρει μια βράση και το αποσύρουμε από τη φωτιά.

Για να μην μας κάνει κρούστα, βάζουμε στην επιφάνεια της κρέμας ένα κομμάτι μεμβράνης, μέχρι να κρυώσει εντελώς.

Για τα φύλλα:

Σε ένα ρηχό τετράγωνο ταψί βάζουμε πάνω σε μια λαδόκολλα ένα φύλλο και το αλείφουμε με το βούτυρο. Στη συνέχεια, ρίχνουμε λίγη ζάχαρη πάνω στο φύλλο, βάζουμε ακόμα ένα φύλλο από πάνω και ρίχνουμε πάλι ζάχαρη, βούτυρο και κανέλα. Μετά τα κόβουμε σε ίσα τετράγωνα κομμάτια και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 10-14 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.