Δωρεάν σπιρομετρήσεις από τους Γιατρούς SOS: Πρόσθεσε ανάσες στη ζωή σου, με μία εκπνοή!


Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν οι SOS ΙΑΤΡΟΙ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), που έχει οριστεί στις 20 Νοεμβρίου 2019.

Οι SOS ΙΑΤΡΟΙ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη ΧΑΠ, που αποτελεί ένα από τα πιο συχνά νοσήματα του αναπνευστικού, και προσφέρουν αυτόν τον μήνα στους πολίτες δωρεάν σπιρομετρήσεις.

Όπως σημειώνει ο πνευμονολόγος Απόστολος Παππάς, η ΧΑΠ οδηγεί σε περιορισμό της ροής του αέρα στους πνεύμονες, επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ασθενών και μπορεί να αποδειχθεί άκρως απειλητική, οδηγώντας ακόμη και στον θάνατο. Η νόσος ευθύνεται για το 5% των θανάτων παγκοσμίως και, ως το 2030, αναμένεται να αποτελέσει την 3η αιτία θανάτου και την 5η αιτία αναπηρίας.

Σύμφωνα με τον κ. Παππά, η κατάλληλη εξέταση για τη διάγνωση της ΧΑΠ είναι η σπιρομέτρηση. Πρόκειται για μία απλή, γρήγορη και μη επεμβατική εξέταση, που μετρά το ποσό του εκπνεόμενου αέρα από τους πνεύμονες και μπορεί να ανιχνεύσει τη νόσο πριν επιδεινωθεί.

Σε δωρεάν σπιρομέτρηση μπορούν να υποβληθούν καπνιστές (κυρίως άνω των 40 ετών), άτομα με έντονο βήχα, άτομα με δύσπνοια, βάρος στο στήθος ή που τους «κόβεται» η ανάσα. Επίσης, για δωρεάν σπιρομέτρηση μπορούν να καλέσουν άτομα με συριγμό κατά την αναπνοή, ασθενείς που πάσχουν από γνωστό πνευμονικό νόσημα ή άτομα που λαμβάνουν φάρμακα ή πάσχουν από άλλα νοσήματα που μπορεί να επηρεάζουν τον πνεύμονα.

Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να κλείσουν ραντεβού καλώντας στο 1016 (αστική χρέωση). Θα ενημερωθούν για τις διαθέσιμες ημέρες, ώρες και περιοχές των ιατρείων από το συντονιστικό κέντρο, ενώ θα λάβουν SMS επιβεβαίωσης του ραντεβού στο κινητό ή το e-mail τους.

Δείτε το σχετικό video: