“Κίνηση Μαστ”… στην Κρήτη, από 13 έως 18 Μαρτίου

Συνεχίστηκε στις τρεις μεγάλες πόλεις της Κρήτης, Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο, το ταξίδι ζωής της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (Ε.Α.Ε.), “Κίνηση Μαστ”, η μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο του Μαστού στην ελληνική περιφέρεια. Στόχος: κάθε γυναίκα, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, να ενημερωθεί, να προλάβει και να θεραπευτεί από τον καρκίνο του μαστού.

Η “Κίνηση Μαστ” πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της ΚΕΔΕ, του ΕΔΔΥΠΠΥ και την ευγενική χορηγία της ELPEN, για την οποία αποτέλεσε μια δράση ουσιαστικής κοινωνικής προσφοράς, καθώς η εταιρεία δεν παράγει, ούτε εμπορεύεται ογκολογικά φάρμακα.

Η Κινητή Μονάδα Μαστογραφίας της Ε.Α.Ε. επισκέφθηκε στις 13 και 14 Μαρτίου 2017 το Ηράκλειο, ακολούθως ταξίδεψε στο Ρέθυμνο στις 15 και 16 Μαρτίου, ενώ τελευταίος σταθμός ήταν τα Χανιά, στις 17 και 18 Μαρτίου. Τόπος στάθμευσης της Μονάδας υπήρξαν τα δημαρχεία των τριών πόλεων.

Οι μαστογραφίες πραγματοποιήθηκαν δωρεάν και κατόπιν ραντεβού για άνεργες και ανασφάλιστες γυναίκες που ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες, οι οποίες δεν είχαν πρόσβαση ή αδυνατούσαν να υποβληθούν σε μαστογραφικό έλεγχο.

Τα ραντεβού κλείστηκαν με σειρά προτεραιότητας, σε γυναίκες που πληρούσαν συγκεκριμένες προδιαγραφές: Θα έπρεπε να είναι από 40 έως 70 ετών, να μην είχαν κάνει μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες, να μην είχαν ιστορικό καρκίνου του μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στο μαστό και να μη βρίσκονταν σε έμμηνο ρύση, από 3 ημέρες πριν, έως και 5 ημέρες μετά.

Ο Καρκίνος του μαστού και Ελλάδα

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις Ελληνίδες σήμερα, με τον αριθμό των νέων περιστατικών να υπολογίζεται στις 5.000 ετησίως. Για να διαγνωστεί έγκαιρα, υπάρχουν τρεις δυνατότητες: Η αυτοεξέταση, η κλινική εξέταση από γιατρό και η μαστογραφία, η οποία αποτελεί την πιο συχνή εξέταση για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, με πολύ σημαντική διαγνωστική ικανότητα. Η Ε.Α.Ε. συστήνει την τακτική προληπτική μαστογραφία κάθε δύο χρόνια σε γυναίκες άνω των 40 ετών.

Κι όμως, παρά την υψηλή συχνότητά της, σήμερα η ασθένεια είναι ολοένα και λιγότερο απειλητική για τη ζωή και την ποιότητά της. Κι αυτό, τόσο λόγω των σημαντικών προόδων της Ιατρικής που οδήγησαν σε πιο αποτελεσματικές και περισσότερο εξατομικευμένες θεραπείες, όσο και λόγω της υποβολής όλο και περισσότερων γυναικών σε προληπτικές εξετάσεις, με αποτέλεσμα να ανακαλύπτεται ο καρκίνος σε πρώιμα στάδια, οπότε και οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές, με πολλές πιθανότητες να οδηγήσουν σε ίαση.