Νέο ενημερωτικό site περί COVID-19 και καρκίνου από την ΕΛΛ.Ο.Κ.

Μπροστά σε μία νέα πραγματικότητα βρέθηκε ο πλανήτης μέσα σε δύο μόλις μήνες της πανδημίας του covid-19, ο οποίος έχει πλέον διαμορφώσει νέα δεδομένα στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις έννοιες της ατομικής και συλλογικής υπευθυνότητας, αλλά και τις δυνατότητες ενός συστήματος υγείας να ανταποκριθεί σε μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Για τη μεγάλη κατηγορία των ογκολογικών ασθενών και των οικογενειών τους, η πρόκληση ήταν και παραμένει ακόμη μεγαλύτερη, όπως άλλωστε και ο κίνδυνος που διατρέχουν.

Το lockdown σε όλη τη χώρα θεωρήθηκε αναγκαίο μέτρο για την προστασία της υγείας των πολιτών, και η μεγάλη συμμόρφωση του πληθυσμού, σε συνδυασμό με την έγκαιρη εφαρμογή του, είχαν πραγματικά θεαματικά αποτελέσματα στη χώρα μας, σε αντίθεση με άλλες χώρες που ακολούθησαν άλλους δρόμους.

Ωστόσο, αν και φαίνεται ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα, κανένας εφησυχασμός δεν επιτρέπεται, ιδιαίτερα για όσους νοσούν από καρκίνο και τους οικείους τους.  Τώρα που τα μέτρα χαλάρωσαν, τώρα που επιχειρείται να επανέλθει η κοινωνία σε πρότερους φυσιολογικούς ρυθμούς, καθίσταται περισσότερο αναγκαία από ποτέ η συνεχής υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν τον κορoνοιό covid-19 και τις επιπτώσεις που έχει η εμφάνισή του στη ζωή και την περίθαλψη των ασθενών με καρκίνο, των φροντιστών και των οικογενειών τους.

H Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου δημιούργησε ένα νέο ιστότοπο, όπου συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία από τις πλέον αξιόπιστες επιστημονικά εγχώριες και διεθνείς πηγές, και παρέχει συνεχή ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον καρκίνο και τον covid-19.

Παράλληλα, μέσα από μία σειρά δράσεων που θα ακολουθήσουν, όπως διαδικτυακά σεμινάρια (webinars) και σχετικές έρευνες, η ΕΛΛ.Ο.Κ. θα προσπαθήσει να εντοπίσει τα κενά, τα προβλήματα και τις πιθανές αστοχίες και ανεπάρκειες που συνάντησαν όλο αυτό το διάστημα οι ογκολογικοί ασθενείς στην επαφή τους με το σύστημα υγείας, με στόχο να προτείνει τις κατάλληλες λύσεις που θα επιφέρουν βελτίωση και θα διαμορφώσουν περισσότερο φιλικές συνθήκες για τους ίδιους τους ασθενείς και τους φροντιστές τους.

Επισκεφθείτε το νέο site covid19.ellok.org, αναζητήστε τομείς που σας ενδιαφέρουν και λάβετε έγκυρη ενημέρωση. Το διαδικτυακό περιεχόμενο περιλαμβάνει:

  • Ενημερωτικό οδηγό για τον covid-19 και τον καρκίνο
  • Προτάσεις για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς
  • Καταγραφή και εντοπισμό των ανεπαρκειών του συστήματος υγείας
  • Συστάσεις πολιτικής για τον καρκίνο, σε σχέση με τον covid-19
  • Διαδικτυακή έρευνα μεταξύ των ασθενών και των φροντιστών τους
  • Εκπαιδευτικό περιεχόμενο για τους ασθενείς, βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας


Abbvie
GSK
BMS