«Τρίποντο στην Υγεία» βάζει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, ενημερώνοντας παιδιά και εφήβους για τον σακχαρώδη διαβήτη

Μια νέα, φιλόδοξη, δράση της με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση παιδιών και εφήβων γύρω από τον Σακχαρώδη Διαβήτη πραγματοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), με τίτλο «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία». Πρόκειται για μια σειρά ενεργειών που επιχειρούν, προσεγγίζοντας τα παιδιά, να συνδυάσουν την ενημέρωση με το παιχνίδι και την ευαισθητοποίηση με την εκπαίδευση. Σημειωτέον ότι, στα παιδιά, συχνότερος παρουσιάζεται να είναι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1.

Το project πραγματοποιείται σε δύο στάδια: α) Το ενημερωτικό, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιούνται ενημερωτικές ομιλίες σε σχολεία, από δημοτικά έως και λύκεια, και β) το αθλητικό, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιούνται αγώνες μπάσκετ μεταξύ παιδικών/εφηβικών ομάδων. Όπως σημείωσαν οι της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, προς το παρόν η Ομοσπονδία έχει απευθυνθεί σε ιδιωτικά σχολεία, αφ’ ενός διότι η όλη διαδικασία έχει λιγότερη γραφειοκρατία και, αφ’ ετέρου, διότι τα περισσότερα ιδιωτικά σχολεία διαθέτουν ήδη διαμορφωμένες ομάδες μπάσκετ.

Η πρωτοβουλία της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εντάσσεται στις δράσεις που πραγματοποιούνται παγκοσμίως, στο πλαίσιο του μήνα ευαισθητοποίησης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, αλλά και της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη (14η Νοεμβρίου), η οποία για δεύτερη συνεχή χρονιά, με απόφαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη, θέλει να αναδείξει τη σημαντική συμβολή της οικογένειας στη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη.

«Μέσα από αυτό το project, στόχος μας είναι η μεγαλύτερη δυνατή ευαισθητοποίηση και η καλύτερη δυνατή ενημέρωση ολόκληρης της οικογένειας. Γι’ αυτό επιλέξαμε να προσεγγίσουμε το πιο δυναμικό της κομμάτι: τα παιδιά», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κ. Χρήστος Δαραμήλας, προσθέτοντας: «Μιλάμε για τον Σακχαρώδη Διαβήτη με απλά, κατανοητά λόγια. Αναλύουμε τον ρόλο και τη σημασία της διατροφής, δίνουμε έμφαση στις ευεργετικές συνέπειες της άσκησης και συζητάμε ανοιχτά για το κοινωνικό στίγμα που υπάρχει γύρω από τον Σακχαρώδη Διαβήτη και τους ανθρώπους που πάσχουν».

vazoume-triponto-stin-igeia-afisaΦέτος είναι η πρώτη χρονιά διοργάνωσης της δράσης, στην οποία συμμετέχουν 7 ιδιωτικά σχολεία και 4 Αθλητικοί Σύλλογοι. Οι ενημερωτικές ομιλίες έχουν ήδη ξεκινήσει και ολοκληρώνονται μέσα στον Νοέμβριο, ενώ το τελικό τουρνουά μπάσκετ θα πραγματοποιηθεί στις 23-24 Νοεμβρίου, στο Eurohoops Dome.

«Ο ρόλος της οικογένειας στη διαχείριση, τη φροντίδα, την πρόληψη και την εκπαίδευση γύρω από τον Σακχαρώδη Διαβήτη είναι καίριος και καθοριστικής σημασίας. Παράλληλα, πολύ σημαντικός είναι και ο αντίκτυπος που έχει ο Διαβήτης στην ομαλή καθημερινότητα της οικογένειας», τόνισε η αντιπρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κα Γκόλφω Γεμιστού. «Ο ερχομός του Σακχαρώδη Διαβήτη, ανεξαρτήτως τύπου, διαταράσσει την καθημερινότητα όλων των μελών της οικογένειας. Ειδικά, όταν αφορά τα παιδιά, η κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την εμφάνιση του Διαβήτη είναι πολλές φορές εξαιρετικά δύσκολη, ενώ σημαντική είναι η αποδοχή του Διαβήτη και από τον άνθρωπο που πάσχει, αλλά και από το κοινωνικό του περιβάλλον, όπως είναι και το σχολείο».

«Η στόχευση της Ομοσπονδίας με το ‘Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία’ είναι μακροπρόθεσμη. Φιλοδοξία μας είναι να γίνει θεσμός, να πραγματοποιείται κάθε χρόνο και να μεταδώσει το μήνυμα της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας», σχολίασε η Γενική Γραμματέας της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κα Μαρία Τριανταφύλλου, καταλήγοντας: «Η μπάλα είναι στα δικά μας χέρια».

Από την πλευρά της, η κα Έλενα Βακάλη, Ειδικευόμενη Ιατρός Παθολογίας, Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός – Κοργιαλένειο – Μπενάκειο, πάσχουσα και η ίδια από Σακχαρώδη Διαβήτη, επεσήμανε τη σημασία της διατροφής και της άσκησης στην αποφυγή πρόκλησης περαιτέρω σοβαρών καταστάσεων, μεταξύ των οποίων και ο Σακχαρώδης Διαβήτης. «Ο υγιεινός τρόπος ζωής αφορά όλους μας – είτε έχουμε Σακχαρώδη Διαβήτη, είτε όχιΑκολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, έχουμε τη δυνατότητα να αποφύγουμε την εμφάνιση του Σακχαρώδη Διαβήτη, ειδικά του τύπου 2. Αλλά και ως ήδη πάσχοντες, μπορούμε να πετύχουμε καλύτερη ρύθμιση απομακρύνοντας τις επώδυνες επιπλοκές του».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ από την ΗΔΙΚΑ στις 14 Νοέμβριου 2018, το πλήθος των μοναδικών πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας ανέρχεται σε 965.293 άτομα.

Επιδημικές διαστάσεις…
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη καθιερώθηκε το 1991 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, με στόχο την ευαισθητοποίηση για την πανδημία του Διαβήτη, η οποία εξαπλώνεται ανησυχητικά σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, το 2017, 425 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη. Το 1/3 εξ αυτών είναι άνω των 65 ετών. Εάν δεν ληφθούν μέτρα, ο αριθμός αυτός αναμένεται να έχει μία αύξηση του 48%, αγγίζοντας τα 629 εκατομμύρια. Παράλληλα, 325 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη και θεωρούνται υψηλού κινδύνου για εμφάνιση Σακχαρώδη Διαβήτη.
Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι 4 εκατομμύρια θάνατοι οφείλονται στον Σακχαρώδη Διαβήτη και τις επιπλοκές του.
Όλα τα παραπάνω συνομολογούν στην ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων από όλους τους αρμόδιους φορείς για την πρόληψη της νόσου και για την ανακοπή της εξάπλωσή της.
Μέγας χορηγός της δράσης «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» είναι το ACCU-CHEK και Χρυσός χορηγός η Abbott Laboratories. Στους αργυρούς χορηγούς περιλαμβάνονται η Ascencia Diabetes Care, η Medtronic και η Sanofi, ενώ υποστηρικτές της ενέργειας είναι η ΒΙΑΝΕΞ, η ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ ΛΙΛΛΥ και η Novo Nordisk.Abbvie
GSK
BMS