Ανοιχτά από σήμερα τα εστιατόρια – Τι πρέπει να προσέξουμε

Και οι χώροι εστίασης μπαίνουν στην νέα κανονικότητα καθώς από σήμερα ανοίγουν ξανά, με την υποχρέωση να τηρούν κάποια μέτρα για την προστασία τόσο των πελατών όσο και του προσωπικού τους.

Η επιστροφή αυτή σύμφωνα με τους ειδικούς θα πρέπει να γίνει προσοχή και λογική, καθώς η άρση των μέτρων δεν σημαίνει ότι ξαναγυρνάμε στις παλιές μας συνήθειες, αλλά συμμετέχουμε σε μια νέα κανονικότητα με σύνεση και υπευθυνότητα.

Επιτρέπεται, λοιπόν, από σήμερα «να πάμε στο εστιατόριο ή την ταβέρνα, κατά προτίμηση όμως με την οικογένειά μας και όχι για να συναντηθούμε με μακρινούς γνωστούς ή ανθρώπους που δεν βλεπόμαστε και δεν είμαστε πια μαζί, μια και στο τραπέζι θα καθόμαστε σχετικά κοντά και χωρίς μάσκα. Έχουν τεθεί ικανά όρια στον επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων ανά τραπέζι, ώστε να είναι δυνατή η έξοδος μιας ολόκληρης οικογένειας και να μη μείνει κανένας παραπονεμένος», τονίζει ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής του Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου.

Οι βασικοί κανόνες για τους πελάτες

  • Επιλέγουμε το εστιατόριο που θα επισκεφτούμε με βάση την τήρηση των κανόνων απόστασης μεταξύ τραπεζιών, την τήρηση των οδηγιών από τους εργαζομένους και την τήρηση επίσης των κανόνων υγιεινής στους κοινόχρηστους χώρους και τις τουαλέτες
  • αποφεύγουμε τον συνωστισμό
  • συνεχίζουμε να τηρούμε όλα τα υπόλοιπα μέτρα υγιεινής που έχουμε διδαχθεί, δηλαδή να πλένουμε τα χέρια με νερό και σαπούνι ή να εφαρμόζουμε την υγιεινή με αλκοολικό διάλυμα πριν το φαγητό, να καλύπτουμε το βήχα ή το φτέρνισμα με το εσωτερικό του αγκώνα και να αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας, το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια.

Τα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσουν τα εστιατόρια
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, υπενθυμίζει τους βασικούς κανόνες που πρέπει να τηρήσουν όλοι οι χώροι εστίασης. Μεταξύ άλλων:
-Η αναλογία που ισχύει είναι  ένας πελάτης ανά δύο τετραγωνικά συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
-Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας, προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
-Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας, προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
-Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ τραπεζιών σύμφωνα με τη διάταξη των καθισμάτων από 70 εκατοστά έως 1 μέτρο και 70 εκατοστά.
-Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι είναι τα 6 άτομα, ενώ δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
-Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού η υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου.