Το “Τop Girls”, στο Θέατρο Πόρτα

Το διάσημο θεατρικό έργο “Top Girls” της σπουδαίας Caryl Churchill από τις 2 Νοεμβρίου στο Θέατρο Πόρτα, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου και με πρωταγωνίστριες επτά από τις πιο σημαντικές Ελληνίδες ηθοποιούς.

Κεντρική ηρωίδα του “Top Girls” είναι η Marlene, μια φιλόδοξη γυναίκα καριέρας, υπεύθυνη ενός γραφείου ευρέσεως εργασίας για γυναίκες, μια «σιδηρά κυρία» που ανέρχεται θυσιάζοντας συνεργάτες, καθώς και τη δική της ευαίσθητη, ανθρώπινη πλευρά, στον βωμό της επιτυχίας.

Παρόλο που το έργο είναι γραμμένο σε ρεαλιστικό κώδικα, ξεκινά με μια διάσημη ονειρική πρώτη σκηνή, όπου ιστορικοί και διάσημοι μυθοπλαστικοί γυναικείοι χαρακτήρες καταθέτουν με ευφάνταστο τρόπο τις ιστορικά διαφορετικές πτυχές του ζητήματος της κοινωνικής θέσης των γυναικών. Στη συνέχεια, η δράση μεταφέρεται στον χρόνο συγγραφής του έργου, όπου με μια σειρά από συναρπαστικές συγκρούσεις ανάμεσα σε σύγχρονες γυναίκες και σημαντικές ανατροπές, η συγγραφέας αναπτύσσει τις θέσεις και τους προβληματισμούς της με θεατρικά ευφρόσυνο τρόπο και υπέροχους σκηνικούς χαρακτήρες, δημιουργώντας ένα θέαμα με παλμό.

Έργο πρωτότυπο ως προς τη δομή του, με εξαιρετικά λεπτό χειρισμό στο χιούμορ του, την ποιητικότητα, την ιστορικότητα, αλλά και την κριτική του στάση απέναντι στην κοινωνική θέση της γυναίκας, χωρίς να χάσει τίποτα από τη φρεσκάδα του από τη δεκαετία του ’80. Παρόλα αυτά, δεν είναι ένα έργο για τον φεμινισμό, αλλά για τη γυναίκα, την πολιτική και κοινωνική της θέση.top-girls2

Το “Top Girls” έκανε πρεμιέρα στη Μεγάλη Βρετανία το 1982 απ’ το Royal Court Theatre, ενώ παρουσιάζεται την περίοδο αυτή στο Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου (2019). Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 1983 από το Εθνικό Θέατρο.
Παίζουν: Μαρία Καβογιάννη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Βίκυ Βολιώτη, Αλεξία Καλτσίκη, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Ειρήνη Μακρή και Άλκηστις Πολυχρόνη.

Σκηνοθετικό Σημείωμα
Το “Top Girls” αποτελεί μια νηφάλια οπτική στο γυναικείο ζήτημα, που αρνείται τις χρωματισμένες υπερπλουστεύσεις και τη διαρκή συνθηματολογία, που δικαιολογείται μόνο ως θυμός και αμηχανία μπρος σ’ έναν κόσμο που αλλάζει βίαια και δραματικά.
Όσο ακόμα υπάρχουν άνθρωποι και τάσεις που αντιμετωπίζουν το γυναικείο θέμα ως μια αφορμή για διαχωρισμό και όχι για ένωση, η ανάγκη για διάλογο με τη γυναίκα τού σήμερα καθίσταται απολύτως αναγκαία. Φαινόμενα όπως εκείνο του #MeToo, μιας υπεραπλουστευμένης δηλαδή αντιμετώπισης του γυναικείου θέματος, περιορίζονται δυστυχώς στη δαιμονοποίηση – κάτι που συμβαίνει πλέον σε όλα τα επίπεδα κοινωνικής και πολιτικής σκέψης. Το “Top Girls” (έργο που θεωρείται και είναι πλέον κλασικό) είναι αποκύημα μιας γυναίκας συγγραφέως που στοχάζεται με τόλμη και βιωματικό προβληματισμό. Οι πραγματικές μάχες, άλλωστε, δεν περιορίζονται σε συνθηματολογία και συναισθηματολογία. Δίνονται χαμηλότονα και σε προσωπικό επίπεδο, μέσα από την ενδοσκόπηση και την ανάληψη των ευθυνών.

Θωμάς Μοσχόπουλος

Δείτε το trailer:

INFO
“Top Girls”, της Caryl Churchill
Παραστάσεις: Τετάρτη 20:00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 21:00, Κυριακή 19:00

Εισιτήρια

  • Τετάρτη 17€ Κανονικό – 15€ Φοιτητικό και άνω των 65 – 12€ Ανέργων
  • Πέμπτη-Παρασκευή 15€ Κανονικό – 12€ Φοιτητικό και άνω των 65 – 10€ Ανέργων
  • Σάββατο-Κυριακή 20€ Κανονικό – 15€ Φοιτητικό και άνω των 65 – 12€ Ανέργων

Προπώληση: viva.gr, 11876, SevenSpots, Reload Stores, WIND, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Αθηνόραμα, Viva Kiosk και Yoleni’s

Θέατρο Πόρτα
Λεωφ. Μεσογείων 59, Αθήνα
Tηλέφωνο: 210-7711333