Πιερρακάκης: «Εργαλείο διευκόλυνσης και όχι διακρίσεων το πιστοποιητικό εμβολιασμού»

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, χαρακτήρισε το πιστοποιητικό εμβολιασμού εργαλείο διευκόλυνσης και όχι διακρίσεων, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ.

Όπως σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης, πρόκειται για μια βεβαίωση που μπορεί να έχει υγειονομικό χαρακτήρα: «Έχει ανοίξει μία συζήτηση στην Ευρώπη για το πώς θα μπορούσε μία εκδοχή αυτής της βεβαίωσης να τη χρησιμοποιούμε ως εργαλείο διευκόλυνσης, να μπορεί δηλαδή κάποιος να διαβαίνει τα σύνορα ευκολότερα εφόσον την έχει. Η πρόταση της κυβέρνησης θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εργαλείο – εφόσον έχεις βεβαίωση κι έχεις εμβολιαστεί, δεν χρειάζεται να κάνεις κάποιο τεστ στα σύνορα. Να είναι ευκολότερη η διαδικασία».

Μέχρι σήμερα το πρωί έχουν εκδοθεί 55.000 ψηφιακά πιστοποιητικά, ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης και πρόσθεσε πως από σήμερα, Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, υπάρχει η δυνατότητα οι πολίτες να τα λαμβάνουν και από τα ΚΕΠ.

Όσον αφορά τα ραντεβού εμβολιασμού, επεσήμανε ότι το ποσοστά αγγίζει το 98%. «Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες αθροιστικά (συγκεκριμένα 1.045.000) έχουν κλείσει ραντεβού για εμβόλιο. Οι 468.000 έχουν κάνει την πρώτη δόση, ενώ οι 230.000 έχουν κάνει και τη δεύτερη», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι στο θέμα του συστήματος εμβολιασμού η Ελλάδα έχει πρωτοπορήσει, σε σύγκριση με χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, όπου σημειώθηκαν αρρυθμίες και προβλήματα. «Έχει δημιουργήσει εντύπωση όλος ο σχεδιασμός, υπάρχουν χώρες που μας έχουν ζητήσει τεχνογνωσία», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στο ζήτημα εάν θα μπει «κόφτης» στα μηνύματα για μετακίνηση πολιτών, ο κ. Πιερρακάκης ξεκαθάρισε ότι δεν είναι τίποτα ανακοινώσιμο. «Είναι επιχειρησιακό το θέμα, όχι τεχνολογικό. Εμείς εξετάζουμε τεχνολογικές λύσεις για να διευκολύνουμε το άνοιγμα του λιανεμπορίου με έναν τρόπο όσο το δυνατόν πιο εύρυθμο και γρήγορο. Ακούμε τους ειδικούς. Η τεχνολογία έρχεται να επικουρήσει».