Απέχουμε ακόμη από το άνοιγμα της εστίασης | Επικαιρότητα Υγείας - planbemag.gr
Plan Be Mag
Επικαιρότητα Υγείας

Απέχουμε ακόμη από το άνοιγμα της εστίασης

Δεν πρέπει να είμαστε βιαστικοί, αλλά να προχωράμε με πολύ προσεκτικά βήματα, τονίζει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας στην ερώτηση του healthupdate.gr για το πότε θα ανοίξει η εστίαση. Ο υπουργός επανέλαβε αρκετές φορές ότι δεν ήρθε ακόμη εκείνη η ώρα και πως απέχουμε ακόμη από το άνοιγμα των εστιατορίων.

Η πλήρης απάντηση του κ. Γεωργιάδη στην ερώτηση του healthupdate.gr:

«Σήμερα η Ελλάδα παίρνει ένα μεγάλο στοίχημα. Να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε την οικονομία μας, χωρίς να έχουμε επανεμφάνιση της πανδημίας. Το είπα και πριν. Αυτό για να το επιτύχουμε θα πρέπει να κινηθούμε με πολύ προσεκτικά βήματα και να μην είμαστε βιαστικοί.

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις αγωνίες που έχουν οι επιχειρηματίες στο χώρο της εστίασης. Ήδη το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει πρόγραμμα ΕΣΠΑ, βάσει του οποίου επιδοτούμε όλα τα θερμαντικά σώματα εξωτερικού χώρου, τα οποία οι επιχειρηματίες εστίασης θα ήθελαν τώρα να αγοράσουν, για να μπορούν να τα έχουν προς χρήση στον εξωτερικό χώρο όταν θα είμαστε έτοιμοι να επανεκκινήσουμε και την εστίαση.

Όμως για να πάμε με τα βήματα που πρέπει, πρέπει να πηγαίνουμε με ένα βήμα τη φορά. Πρώτα πάμε το λιανικό εμπόριο, που είναι λιγότερο επικίνδυνο όσον αφορά τη διάδοση της επιδημίας και οι κανόνες μπορούν να τηρηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Στην εστίαση ξέρουμε όλοι ότι υπάρχει η στιγμή εκείνη που για να φας ή για να πιείς θα βγάλεις τη μάσκα και άρα εκεί πάντοτε ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι πολύ μεγαλύτερος.

Όμως και σήμερα συζητήσαμε στην Επιτροπή και όταν έρθει εκείνη η ώρα, δεν είναι τώρα αυτή η ώρα, το τονίζω, δεν είναι τώρα αυτή η ώρα, όταν όμως η εξέλιξη της πανδημίας θα μας το επιτρέψει και αυτό είναι ακριβώς που σας είχα πει πριν από ένα μήνα, όταν είχα ανακοινώσει το click away για το λιανικό εμπόριο και είχα πει, όταν η εξέλιξη της πανδημίας μάς το επιτρέψει, θα προχωρήσουμε και σε κανονικό άνοιγμα των καταστημάτων. Παρά την τότε φασαρία, το click away δούλεψε μέσα σε εορτές και διέσωσε ένα κομμάτι του τζίρου, χωρίς να επιβαρύνει την πανδημία.

Τώρα κάνουμε το επόμενο βήμα και λέμε και πάλι το ίδιο. Εάν το επιτρέψει η πανδημία και η Επιτροπή εγκρίνει τις ιδέες που το Υπουργείο Ανάπτυξης συνεχώς αναπτύσσει για όλους τους κλάδους της οικονομίας, θα έρθει και η ώρα της εστίασης.

Δεν είναι όμως τώρα. Δεν είναι τώρα. Απέχουμε από αυτή τη στιγμή ακόμα. Μην ξεχνάτε είμαστε στο χειμώνα. Ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι πάρα πολύ μεγάλος. Θα είμαστε όμως ως Κυβέρνηση δίπλα σε όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Ήδη, παρά το ότι ανοίγουμε το λιανικό εμπόριο, εξακολουθούν οι επιχειρήσεις αυτές να νοούνται ως πληττόμενες και έχουν όλα τα ωφελήματα των πληττομένων επιχειρήσεων, τη μείωση ενοικίου και όλα τα υπόλοιπα.

Η Κυβέρνηση δεν θα αφήσει καμία επιχείρηση μόνη της να καταστραφεί μέσα σε αυτή τη συμφορά. Όμως, όλοι μας, θα το πω για άλλη μία φορά, πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα. Δεν πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα γιατί θα μας κυνηγήσει ο κύριος Χαρδαλιάς, ο καλός μου φίλος, να μας βάλει πρόστιμο. Δεν είναι αυτός ο λόγος.

Πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα για να μην επανέλθει η πανδημία. Εάν δεν επανέλθει η πανδημία, όλα θα πάνε καλά. Εάν επανέλθει η πανδημία, όλα αυτά που συζητάμε θα ακυρωθούν και θα πάμε προς τα πίσω αμέσως! Τονίζω το αμέσως. Δεν θα διστάσουμε καθόλου να λάβουμε τα ανάποδα μέτρα, εάν δούμε ότι δεν τηρούνται τα μέτρα.

Σήμερα κάνουμε μια συμφωνία ευθύνης».