Αλλεργία ή κορονοϊός; Πώς να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα και τις διαφορές

Οι αλλεργίες αυτή την περίοδο βρίσκονται σε έξαρση και ιδιαίτερα η αλλεργική ρινίτιδα μπορεί πολλές φορές να παρουσιάζει παρόμοια συμπτώματα με αυτά του νέου κορονοϊού. Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις διαφορές;

Σύμφωνα με τον καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα, ένα ποσοστό 20% των ασθενών με εποχικές αλλεργίες στη χώρα μας έχουν και άσθμα, για το οποίο λαμβάνουν κάποια αγωγή και είναι υπό συχνή ιατρική παρακολούθηση.

«Το σημαντικό λοιπόν είναι πρώτον, να ξέρουν τα συμπτώματα και πώς διαφοροποιούνται αυτά από τη νόσο. Το χαρακτηριστικό των αλλεργιών, παρά το γεγονός ότι έχουμε και ασυμπτωματικά περιστατικά του κορονοϊού, είναι το φτάρνισμα και τα κόκκινα μάτια.  Και μέσα σε αυτό το πάνελ των συμπτωμάτων της αλλεργίας, είναι και να τρέχει η μύτη σου. Άρα το να τρέχει η μύτη σου, το φτάρνισμα, τα μάτια σου να είναι κόκκινα και να έχεις φαγούρα, αυτά είναι τα 4 σημαντικά σημεία που καθορίζουν, κατά κάποιον τρόπο, την εμφάνιση μιας αλλεργίας. Και φαίνεται ότι κάποια από αυτά είναι πολύ ειδικά για τις αλλεργίες, όπως το φτάρνισμα και η φαγούρα και τα κόκκινα μάτια. Άρα θέλει λοιπόν μια προσοχή εδώ, στο να διαφοροποιήσει κανείς τα συμπτώματα και αν δεν είναι σίγουρος να ρωτά το γιατρό του, γιατί αν χρειαστεί θα πρέπει να ελεγχθεί», τονίζει ο κ. Τσιόδρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πυρετός, για παράδειγμα, δεν είναι συχνό φαινόμενο και δεν καθορίζει την αλλεργική κατάσταση. Οι μυαλγίες, η κόπωση που καμιά φορά εμφανίζουν τα αλλεργικά άτομα, είναι κάτι το οποίο θέλει χρόνο, δεν είναι αυτή η οξεία καταβολή που εμφανίζει ο ιός.

«Το σίγουρο που πρέπει να κάνουν οι ασθενείς που έχουν αλλεργία, και είναι πάρα πολλοί, είναι να ακολουθούν προσεκτικά τις συμβουλές του γιατρού τους ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. Έχω μιλήσει με επικεφαλής επιστήμονες αλλεργιολόγους για αυτό το θέμα και όλοι μου είπαν ότι πρέπει να συνεχίσουν τα φάρμακά τους, την αγωγή τους, να είναι σε επικοινωνία με τον γιατρό τους και αν χρειαστεί έλεγχος, σε συνεννόηση με τον γιατρό τους, να γίνεται αυτός ο έλεγχος», καταλήγει ο καθηγητής.Abbvie
GSK