Αρθρίτιδες ισχύου και γονάτου
Η φυσικοθεραπεία είναι η λύση!

Σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), ένας στους πέντε ενήλικες πάσχει από διαγνωσμένη αρθρίτιδα. Και, δυστυχώς,σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται, προβλέπεται αύξηση της συχνότητας εμφάνισης της νόσου στα επόμενα χρόνια. 

του Μιχάλη Σαμαρά, φυσικοθεραπευτή
www.physionow.gr

Στην Ιατρική είναι γνωστό ότι η κατάληξη –ίτιδα, όπως π.χ. αρθρίτιδα, υποδηλώνει την ύπαρξη φλεγμονής. Έτσι, με τον όρο αυτό περιγράφουμε τη φλεγμονή των αρθρώσεων. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν περισσότερες από εκατό διαφορετικές μορφές αρθρίτιδας (οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής, ουρική, ψωριασική, μικροβιακή κ.λπ.). Δεδομένων και των ευρημάτων της μελέτης των CDC, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί επαγγελματίες στον ιατρικό χώρο θεωρούν πιο σημαντική την ανακάλυψη μιας θεραπείας για τα αρθριτικά νοσήματα, παρά μιας θεραπείας για τον καρκίνο. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι, στη μία περίπτωση, ο μέσος όρος ζωής θα αυξανόταν κατά δύο έτη, ενώ στην άλλη θα βελτιωνόταν η ποιότητα ζωής των ασθενών κατά πέντε χρόνια.
Ο σκοπός αυτής της σύγκρισης είναι κυρίως το να αναδειχθεί η σοβαρότητα του προβλήματος της αρθρίτιδας. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν ήδη κάποιες αποτελεσματικές λύσεις, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των ασθενών που πάσχουν από κάθε μορφής αρθρίτιδα.

Αρθρίτιδα γονάτου
Τα βασικά χαρακτηριστικά της αρθρίτιδας του γονάτου είναι ο πόνος και ο περιορισμός της κίνησης. Συνήθως ο πόνος αναπτύσσεται βαθμιαία, αν και δεν αποκλείεται η ξαφνική έναρξή του. Ο πόνος και το οίδημα είναι πιθανό να είναι χειρότερα το πρωί ή ύστερα από μια περίοδο αδράνειας. Ωστόσο, μπορεί και να επιδεινωθεί μετά από ένα έντονο βάδισμα, ανέβασμα σκαλιών ή ένα γονάτισμα. Τότε υπάρχει μπλοκάρισμα της άρθρωσης και αίσθημα αδυναμίας στην κίνηση. Σύμφωνα με μαρτυρίες ασθενών, οι αλλαγές του καιρού μπορεί επίσης να ευθύνονται για την έξαρση του πόνου.

Αρθρίτιδα ισχίου
Πρόκειται για μια εκφυλιστική νόσο που αφορά όλα τα σπονδυλωτά του ζωικού βασιλείου, και όχι μόνο τον άνθρωπο. Χαρακτηρίζεται από μια επιδεινούμενη μη αναστρέψιμη καταστροφή αρχικά του αρθρικού χόνδρου και, κατόπιν, επέρχονται αλλοιώσεις στα παρακείμενα οστά και τα πέριξ μαλακά μόρια της άρθρωσης.
Το κύριο χαρακτηριστικό της, κλινικά, είναι ο πόνος στην περιοχή του γοφού, ο οποίος παρουσιάζεται αρχικά μετά από κούραση και, στη συνέχεια, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ακόμα και κατά τη νυχτερινή κατάκλιση. Παράλληλα, υπάρχει και μεγάλος περιορισμός της κινητικότητας, συχνά σε σημείο οι πάσχοντες να μην μπορούν να φορέσουν τις κάλτσες και τα παπούτσια τους.
Όπως είναι φυσικό, αυτό επηρεάζει δραματικά την ποιότητα της ζωής των πασχόντων, ανατρέποντας την κοινωνική τους ζωή και, κυρίως, την ψυχολογία τους.

arthritida2

Η φυσικοθεραπεία στις αρθρίτιδες γονάτου και ισχίου
Οι ασθενείς έρχονται στον φυσιοθεραπευτή και παραπονιούνται για αφόρητο πόνο. Τονίζουν αφ’ ενός τη δυσκαμψία που αισθάνονται, η οποία πολλές φορές οδηγεί σε περιορισμό της κίνησης, και αφ’ ετέρου τη μειωμένη λειτουργικότητα που καταλήγουν να έχουν. Το γεγονός αυτό καταλήγει να έχει πάνω τους επιπτώσεις τόσο κοινωνικές, όσο και ψυχολογικές. Είναι, λοιπόν, ιδιαίτερα σημαντική η καλή συνεργασία του φυσικοθεραπευτή με τον ασθενή. Δυστυχώς, η συγκεκριμένη πάθηση μέχρι σήμερα αποτελεί μια μόνιμη κατάσταση, γι’ αυτό και πρέπει να δοθεί ένα κατάλληλο και προσαρμοσμένο ασκησιολόγιο από τον φυσιοθεραπευτή.
Ένα επίσης βασικό στοιχείο είναι η έγκαιρη επίσκεψη στον φυσικοθεραπευτή. Όσο νωρίτερα ξεκινά η θεραπεία για την αποκατάσταση, τόσο πιο σύντομα θα υπάρχουν εμφανή αποτελέσματα, συνεπώς και λιγότερη ταλαιπωρία, αλλά και λιγότερες συνεδρίες και δαπάνες για τον ασθενή.

Οι δύο αυτές αρθρίτιδες μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με την εφαρμογή της θεραπείας Tecar (Transfer Electricity, CApacitive, Resistive). Πρόκειται για μια νέα μέθοδο στον χώρο της φυσιοθεραπευτικής αποκατάστασης. Σύμφωνα με εκτενείς μελέτες που διήρκησαν περισσότερα από είκοσι χρόνια στον τομέα της βιοτεχνολογίας, η συγκεκριμένη προσέγγιση θεωρείται επαναστατική και αποτελεσματική. Κι αυτό, γιατί μπορεί να επιταχύνει τις φυσιολογικές διαδικασίες του μεταβολισμού των κυττάρων.
Από την πρώτη κιόλας συνεδρία, μεταφέρει βιοσυμβατή ενέργεια χωρίς ακτινοβολία, προκειμένου να μειώσει τη φλεγμονή και να προκαλέσει άμεση ανακούφιση στον πόνο. Η θεραπεία με Τecar που θα εφαρμόσει ο φυσικοθεραπευτής υπόσχεται ταχύτερη αποκατάσταση, σε λιγότερες συνεδρίες. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στα ρεύματα μετακίνησης που βρίσκονται στους ιστούς με τη μορφή ιόντων, και είναι αποτέλεσμα της έλξης και της αποστροφής ηλεκτρικών φορτίων (485.000 φορές/δευτερόλεπτο).
Έτσι, μπορεί να μεταφέρεται στον ιστό η ενέργεια που εφαρμόζεται στο πεδίο, ενώ στο εσωτερικό προκαλούνται φυσικές ροές από ηλεκτρικά φορτία και παραγωγή μοριακών δονήσεων. Κατά συνέπεια, τα κύτταρα αυξάνουν το ενεργειακό δυναμικό τους και, παράλληλα, ενεργοποιούν τους φυσικούς μηχανισμούς αναγέννησης και επούλωσης, ακόμα και στους βαθύτερους ιστούς. Καθώς, δε, ο φυσικοθεραπευτής δεν μεταφέρει εξωτερική ενέργεια, η μέθοδος αυτή αποδεικνύεται εντελώς ανώδυνη για τον ασθενή.
Τέλος, δεν εκπέμπει καμία ακτινοβολία και δεν έχει καμία παρενέργεια. Άρα, χαρακτηρίζεται και ως εντελώς ακίνδυνη.
Με αυτή τη μέθοδο, σε συνδυασμό και με την ειδική γυμναστική, η φυσικοθεραπεία μπορεί να πετύχει μείωση του πόνου και σταδιακή αποκατάσταση. Αυτό, όμως, που στ’ αλήθεια μπορεί να προσφέρει είναι η επιστροφή στην καθημερινότητα. Αλλά και στην εξασφάλιση της ποιότητας ζωής που αξίζει ο καθένας από εμάς!