Αύξηση κρουσμάτων σε χώρες που χαλάρωσαν τα μέτρα – Βασικές συμβουλές προστασίας στη νέα καθημερινότητα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως χώρες οι οποίες χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα είδαν αύξηση σε αριθμούς νέων περιστατικών. «Στις ΗΠΑ ο επικεφαλής επιστήμονας προειδοποιεί τον Κογκρέσο για την ανάγκη για σταδιακή και όχι ταχεία άρση των περιοριστικών μέτρων», αναφέρει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Κίνα είδαν άνοδο περιστατικών στο Wuhan και παρατηρούν τις πρώτες μικροεπιδημίες. Στην Κορέα επίσης έκλεισαν χώρους εστίασης λόγω επιδημιών μετά την άρση των μέτρων. Στη Γερμανία έχουν σταδιακή άνοδο των αριθμών και μάλιστα υπάρχει και σημαντική άρνηση από κάποιες επαρχίες να παρθούν περαιτέρω μέτρα.

«Παντού πρωταγωνιστές η ευθύνη και οι επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία, όχι μόνο από τον ιό αλλά και από το ίδιο το πιθανό νέο ή συνεχιζόμενο απαγορευτικό. Νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε, με υπεύθυνη συμπεριφορά και με συνεχή καταγραφή των δεδομένων μας, να προσπαθούμε να επανέλθουμε στη μερική κανονικότητα, με κάποιους απλούς κανόνες υγιεινής και απόστασης που αναγκαστικά θα μας συντροφεύουν, όχι για κακό λόγο, το επόμενο χρονικό διάστημα», συμπληρώνει ο καθηγητής.

Προσοχή σε κάποιους πολύ απλούς κανόνες

Χρειάζεται η προσοχή μας σε μερικά πολύ απλούς κανόνες, ώστε να μην ανατρέψουμε τη θετική εικόνα που έχει η χώρα μας μέχρι τώρα και να μην θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία μας, αλλά και την υγεία των αγαπημένων μας προσώπων. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα:

«1. Εξακολουθούμε να αποφεύγουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όταν είναι δυνατόν. Να προσπαθήσουμε να βρούμε εναλλακτικές, είτε αυτό λέγεται ποδήλατο, είτε λέγεται περπάτημα κάποιας απόστασης ή οδήγησης με ένα ιδιωτικό μέσο αυτό τον καιρό.

2. Όταν πρέπει και είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να το κάνουμε με τους κανόνες. Δηλαδή τη χρήση μάσκας και την προσεκτική υγιεινή των χεριών.

3. Η χρήση μάσκας θα πρέπει να γίνεται με σωστό τρόπο. Είδα πολλούς ανθρώπους τις τελευταίες μέρες να την χειρίζονται με λάθος τρόπο, να είναι η μάσκα κάτω από την μύτη, κάτω από το στόμα, να φτάνει μέχρι το σαγόνι. Δεν μπορεί να μην έχουμε μαζί μας ένα αντισηπτικό, ένα αντισηπτικό μαντηλάκι, ένα αλκοολούχο αντισηπτικό σε υγρή μορφή, για να πλένουμε τα χέρια μας όταν βγάζουμε ή πριν βάλουμε την μάσκα, ένα σακουλάκι να βάζουμε την μάσκα όταν δεν την χρησιμοποιούμε. Αν δεν χρησιμοποιείται σωστά η μάσκα, κακό κάνει και όχι καλό. Και φυσικά, δεν είναι για ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα ή μικρά παιδάκια κάτω της ηλικίας των 2 ετών. Θέλει προσοχή. Θέλει προσοχή στις οδηγίες των ειδικών.

4. Χρειάζεται πολλή προσοχή στην υγιεινή των χεριών μας. Να αποφεύγουμε επαφές με αντικείμενα και άψυχες επιφάνειες. Αυτό τον καιρό επίσης, δεν χρειάζονται χειραψίες και αγκαλιές στον εργασιακό μας χώρο, που υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να μην τους έχουμε δει για πολύ καιρό. Ο,τιδήποτε ακουμπάμε, παραδείγματος χάριν, πόμολα, κουμπιά, χειρολαβές, είναι δυνητικά μολυσμένα με τον ιό ή και άλλους ιούς. Πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας οπωσδήποτε μετά από εξόδους από το σπίτι και επιστροφή σε αυτό και οιαδήποτε επαφή με άψυχο περιβάλλον, και, φυσικά, πριν αγγίξουμε τις περιοχές του προσώπου μας.

5. Οπωσδήποτε ο κίνδυνος λοίμωξης από τον ιό είναι μικρότερος σε εξωτερικούς χώρους, αλλά δεν είναι ανύπαρκτος. Καλό θα είναι όταν βγαίνουμε έξω, όχι για τις δουλειές μας, όπου τηρούμε τις οδηγίες έτσι κι αλλιώς, αλλά για να χαλαρώσουμε, όταν βγαίνουμε για να περπατήσουμε, να αποφεύγουμε χώρους που παρατηρείται υψηλός συγχρωτισμός. Πολλές μελέτες, και ελληνικές, δείχνουν μια αυξημένη συχνότητα λοιμώξεων όταν επισκεπτόμαστε χώρους με υψηλό συγχρωτισμό, ακόμη και ανοιχτούς. Οι λαοθάλασσες του Σαββατοκύριακου δείχνουν την ανάγκη μιας κοινωνικής επαφής, την οποία κατανοούμε. Αλλά δείχνουν και ταυτόχρονα, μια υποεκτίμηση της κατάστασης, σε κάποιες περιπτώσεις και άγνοια κινδύνου.

6. Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε για αυτόν τον καιρό τις επαφές με πάρα πολλά διαφορετικά άτομα. Είναι καλό να περιοριστούμε σε ένα στενό, «δικό μας» κύκλο επαφών. Να εξακολουθούμε να λειτουργούμε όλοι μας σαν μια ασπίδα, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες. Η προστασία τους την περίοδο αυτής της άρσης του απαγορευτικού, εξακολουθεί να είναι μέλημά μας στις καθημερινές μας δραστηριότητες.

7. Η επιτήρηση της υγείας μας για συμπτώματα συμβατά με τον ιό συνεχίζεται. Όσο κυκλοφορεί ο ιός συμπτώματα ίωσης πρέπει να ελέγχονται για την παρουσία του, ιού ώστε να γίνεται η κατάλληλη απομόνωση, η επικοινωνία με τον γιατρό μας και φυσικά η θεραπεία, όπου αυτή κρίνεται απαραίτητη.

Παρόμοια απλά μέτρα και θα μας προστατεύσουν περισσότερο και θα κάνουν βέβαια πιο εύκολη μια διαδικασία ιχνηλάτησης επαφών, αν έχουν θετικό περιστατικό στο χώρο μας».