Βήχας, δύσπνοια…
Μήπως άπλωσες τα ρούχα στο σαλόνι;

Εάν στεγνώνετε κι εσείς τα ρούχα σας μέσα στο σπίτι τον χειμώνα, καλύτερα να το ξανασκεφτείτε. Μια ομάδα Βρετανών ερευνητών υποστηρίζει ότι η πρακτική αυτή ενέχει κινδύνους για την υγεία.

του Ραζμίκ Αγαμπατιάν

Μια μπουγάδα βρεγμένων ρούχων περιέχει σχεδόν δύο λίτρα νερό, το οποίο εκλύεται στην ατμόσφαιρα κατά το στέγνωμα. “Ε και;”, θα έλεγε κάποιος. Όταν, όμως, θα βρισκόταν αντιμέτωπος με τα αποτελέσματα μελέτης ομάδας Βρετανών ερευνητών από το Εθνικό Κέντρο Ασπεργίλλωσης (NAC) του Μάντσεστερ της Μ. Βρετανίας, πιθανότατα να άλλαζε γνώμη.
Κι αυτό, γιατί φαίνεται πως τα ρούχα, όταν στεγνώνουν πάνω σε θερμαντικά σώματα ή σε απλώστρες, αυξάνουν τα επίπεδα υγρασίας στον χώρο κατά 30%, δημιουργώντας το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μούχλας – γεγονός που ενέχει κινδύνους για την υγεία μας. Για το θέμα αυτό μιλήσαμε με τον λοιμωξιολόγο κ. Χρήστο Κοσμίδη.  

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από το στέγνωμα των ρούχων εντός του σπιτιού;
Τα βρεγμένα ρούχα σε κλειστούς χώρους αυξάνουν τα επίπεδα υγρασίας και, έτσι, αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μούχλας, δηλαδή μυκήτων. Στη συνέχεια, τα σπόρια των μυκήτων μεταφέρονται με τον αέρα, εισπνέονται και καταλήγουν στους πνεύμονες. Τα περισσότερα υγιή άτομα εξουδετερώνουν αυτά τα σπόρια. Ωστόσο, σε ένα μικρό ποσοστό ατόμων με αναπνευστικά προβλήματα, προκαλούν συμπτώματα, όπως επιδείνωση του άσθματος, βήχα ή δύσπνοια.

Υπάρχουν κάποιες ομάδες ατόμων που πρέπει να προσέχουν περισσότερο;
Στους περισσότερους από εμάς δεν υπάρχει επίπτωση από την έκθεση σε αυξημένη υγρασία. Όμως τα άτομα που πάσχουν ή έχουν προδιάθεση σε άσθμα μπορεί να παρουσιάσουν αλλεργία στους μύκητες, ο συχνότερος των οποίων είναι ο Ασπέργιλλος. Επιπλέον, μπορεί να παρατηρηθεί επιδείνωση των χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων, όπως η χρόνια βρογχίτιδα και το εμφύσημα.
Οι ανοσοκατεσταλμένοι (π.χ. όσοι κάνουν χημειοθεραπεία ή παίρνουν κορτιζόνη) πρέπει επίσης να αποφεύγουν την έκθεση σε τέτοιες συνθήκες.
Τις πιο πολλές φορές, επειδή τα συμπτώματα εμφανίζονται σταδιακά, δεν το καταλαβαίνουμε ότι τα προκαλεί η υγρασία, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η έκθεση και η κατάσταση να επιδεινώνεται. Αυτό μπορεί με τον καιρό να οδηγήσει σε μόνιμες βλάβες στους πνεύμονες.

Η υγρασία και η μούχλα πόσο συνδέονται με τον συχνό ξερόβηχα;
Ειδικά τα άτομα που πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα ή παρουσιάζουν συχνά βρογχίτιδα, ή έχουν ευαισθησία λόγω καπνίσματος, με την αύξηση της υγρασίας ή την παρουσία της στο σπίτι ενδέχεται να παρουσιάζουν συχνό ξερόβηχα. Αυτός ο βήχας μπορεί, ανάλογα με το περιβάλλον, να διακόπτεται και να επανέρχεται, οδηγώντας και στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ήπιο άσθμα ή υπερευαισθησία του αναπνευστικού.

Το ίδιο ισχύει εάν έχουμε υγρασία στο σπίτι;
Εάν το σπίτι μας είναι αρκετά παλιό, με σημεία που εμφανίζουν μούχλα και υγρασία, ή το εξοχικό μας, αν και καινούργιο, παρουσιάζει τέτοιου είδους προβλήματα, είναι απαραίτητο να προστατευτούμε, καθώς υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα, λοιμώξεις του αναπνευστικού, αλλεργία και άσθμα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί εάν, ενώ έχουμε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, είμαστε καθημερινά εκτεθειμένοι σε συνθήκες έντονης υγρασίας.
Καλό είναι να λάβουμε τα μέτρα μας με την πρώτη ευκαιρία και να απευθυνθούμε σε κάποιο ειδικό για την επίλυση του προβλήματος.

Η εμφάνιση της μούχλας πόσο επηρεάζει τον οργανισμό μας;
Ειδικά σε παλιά σπίτια, όπου υπάρχουν προβλήματα με τα υδραυλικά και δεν αερίζονται καλά, μπορεί να αναπτυχθεί μούχλα σε χώρους όπως η κουζίνα και το μπάνιο. Και σε αυτήν την περίπτωση, τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια στην αρχή και σταδιακά να επιδεινώνονται. Εάν, όμως, κάποιος υποστεί σημαντική έκθεση σε υγρασία και μούχλα, π.χ. αν προσπαθήσει να καθαρίσει τους χώρους και εισπνεύσει μεγάλη ποσότητα, μπορεί τα συμπτώματα από το αναπνευστικό να είναι σοβαρότερα (π.χ. έντονος βήχας ή δύσπνοια).
Η μούχλα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία, δεδομένου ότι παράγει ουσίες που ίσως προκαλέσουν αλλεργία, αλλά και να παραχθούν τοξικές ουσίες από την παρουσία της. Εκτός από την αλλεργική αντίδραση, όμως, μπορεί να εμφανιστούν συνεχές φτέρνισμα, συνάχι, δερματικά προβλήματα (ευνοούνται έντονα η ακμή και οι μυκητιάσεις) και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μέχρι και κρίσεις άσθματος. Τα άτομα με ευαίσθητη υγεία, όπως είναι τα μωρά, τα μικρά παιδιά, οι άνθρωποι με έκζεμα και αναπνευστικά προβλήματα, θα πρέπει να μένουν μακριά από περιβάλλον που παρουσιάζει έντονη υγρασία και μούχλα.

Τι να κάνουμε προληπτικά;
Να στεγνώνουμε τα ρούχα έξω από το σπίτι, όταν αυτό είναι εφικτό, ή να χρησιμοποιούμε στεγνωτήριο. Όταν πρέπει να τα στεγνώσουμε μέσα στο σπίτι, αυτό να γίνεται μακριά από τους χώρους που περνάμε πολλές ώρες, όπως το υπνοδωμάτιο ή το σαλόνι. Σημαντικό είναι να αερίζουμε όλα τα δωμάτια καθημερινά. Επίσης, αν δούμε υγρασία ή μούχλα στους τοίχους του σπιτιού, να το αντιμετωπίζουμε έγκαιρα και να μην το αφήνουμε να επεκταθεί.
Όταν καθαρίζουμε μόνοι μας τους χώρους από την υγρασία, να υπάρχει καλός αερισμός. Άτομα με άσθμα είναι καλό να χρησιμοποιούν μάσκα, αν πρόκειται να καθαρίσουν χώρους με έντονη υγρασία.


5+1 “στρατηγικές” ενάντια στην υγρασία
1. Αερίζουμε συχνά όλους τους εσωτερικούς χώρους.
2. Φροντίζουμε στους χώρους του σπιτιού, στους οποίους συγκεντρώνονται οι υδρατμοί (μπάνιο, κουζίνα, δωμάτια όπου βρίσκονται πλυντήρια, στεγνωτήρια), να υπάρχει ένα σύστημα εξαερισμού.
3. Χρησιμοποιούμε στην κουζίνα πάντα απορροφητήρα.
4. Έχουμε πάντα ένα πατάκι μπροστά από την μπανιέρα ή τον νιπτήρα (το οποίο θα κρατάμε στεγνό), έτσι ώστε τα νερά να μην παραμένουν στο πάτωμα.
5. Περιορίζουμε τα φυτά εσωτερικού χώρου.
6. Εάν έχουμε πρόβλημα έντονης υγρασίας, μπορούμε να προμηθευτούμε παγίδες υγρασίας ή έναν αφυγραντήρα και να βρούμε την υγειά μας…