Ζώα και υγεία 10 σημάδια ότι το κατοικίδιό μας ίσως είναι άρρωστο

Με το πέρασμα των χρόνων, η υγεία και η συμπεριφορά των κατοικίδιων ζώων, και ιδίως των σκύλων, αλλάζουν. Επειδή, όμως, δεν μπορούν να μιλήσουν, ούτε να περιγράψουν τα συμπτώματά τους, είναι δική μας ευθύνη να παρατηρήσουμε τυχόν αλλαγές και να αναλάβουμε δράση.

Η γνώση των συχνότερων συμπτωμάτων που εκδηλώνουν οι σκύλοι είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αντιληφθούμε αμέσως ότι κάτι δεν πάει καλά. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι περισσότερο από το 30% των σκύλων ηλικίας άνω των 7 ετών που μοιάζουν υγιείς, στην πραγματικότητα πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, τα οποία γίνονται αντιληπτά μόνο κατά τον ετήσιο έλεγχό τους από τον κτηνίατρο, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Journal of Veterinary Internal Medicine.
“Τα κουτάβια, οι μεγάλης ηλικίας σκύλοι και όσοι ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας είναι επιρρεπείς σε πολλές παθήσεις. Γι’ αυτό και κάθε περίεργο σύμπτωμα που παρουσιάζουν πρέπει να αξιολογείται από τον κτηνίατρο”, λέει η κτηνίατρος Μαρία Ι. Σοφιανού. “Ωστόσο, δεν πρέπει να μας προβληματίζουν μόνο τα προφανή συμπτώματα, όπως π.χ. ο έμετος και η διάρροια, αλλά και κάποια που μοιάζουν αθώα, όπως η αύξηση στην πρόσληψη νερού ή το θάμπωμα του τριχώματος του ζώου”.

Η κυρία Σοφιανού εξηγεί τι μπορεί να υποκρύπτουν μερικά πολύ συνηθισμένα συμπτώματα:
1. Ο σκύλος μοιάζει να μην είναι ο εαυτός του. Η συμπεριφορά των σκύλων είναι σε μεγάλο βαθμό συγκεκριμένη. Επομένως, αν αναπτύξουν μια νέα συνήθεια ή μοιάζουν “μαζεμένοι”, χρειάζονται την προσοχή μας. “Οι αλλαγές στη συμπεριφορά του ζώου τυπικά αποτελούν την πρώτη ένδειξη πως δεν αισθάνεται καλά”, εξηγεί η κα Σοφιανού. “Αν π.χ. ο σκύλος μοιάζει να κοιμάται περισσότερο από ό,τι συνήθως, πρέπει να τον παρακολουθήσετε, για να δείτε τι συμβαίνει. Αν αυτή η συμπεριφορά επιμείνει, καλό είναι να συμβουλευθείτε τον κτηνίατρό σας. Υποτονικά και ακίνητα στην ίδια θέση επί ώρες, μπορεί να είναι τα σκυλιά και όταν έχουν πυρετό. Σε τέτοια περίπτωση, δεν έχουν επίσης διάθεση για φαγητό και παιχνίδι”.

2. Παρουσιάζει ανεξήγητη γκρίνια ή επιθετικότητα. Αν ο σκύλος μας συνήθως παίζει αρμονικά με τα άλλα κατοικίδια ή του αρέσουν τα χάδια και οι αγκαλιές, αλλά ξαφνικά δείχνει τα δόντια του σε όποιον τον πλησιάζει ή “πετάγεται” απειλητικά όταν κάποιος πάει να τον ακουμπήσει, μπορεί κάπου να πονάει. “Αυτού του είδους οι αλλαγές στη συμπεριφορά είναι εξαιρετικά ύποπτες και πρέπει να τις παρακολουθήσετε, ιδιαίτερα όταν ο σκύλος αντιδρά έντονα όταν τον αγγίζετε σε ένα συγκεκριμένο σημείο”, σημειώνει η ειδικός. “Αν π.χ. έχει ωτίτιδα, που είναι πολύ συνηθισμένη στους σκύλους, μπορεί να γρυλίζει όταν προσπαθείτε να τον χαϊδέψετε στο κεφάλι ή να τινάζει συνεχώς το κεφάλι του”.

3. “Κλείνεται” στον εαυτό του. Αν ο σκύλος μας δεν είναι κοινωνικός όπως συνήθως, αλλά αποτραβιέται σε μία γωνία και μένει ξαπλωμένος, μπορεί επίσης να είναι άρρωστος.

4. Έχει επίμονη διάρροια. Οι αλλαγές στη διατροφή μπορεί εύκολα να προκαλέσουν διάρροια στον σκύλο και “ατυχήματα” στο σπίτι. Ωστόσο, τα συμπτώματα αυτά συνήθως υποχωρούν μέσα σε λίγες ημέρες, με την ακολούθηση κατάλληλης δίαιτας. Αντιθέτως, αν η διάρροια διαρκεί αρκετές ημέρες ή εμφανίζεται αρκετές φορές ανά τακτά χρονικά διαστήματα, χρειάζεται αξιολόγηση από τον κτηνίατρο.

5. Δεν τρώει. Οι περισσότεροι σκύλοι λατρεύουν το φαγητό, γι’ αυτό πρέπει να έχουμε τον νου μας εάν ο σκύλος μας χάσει ξαφνικά την όρεξή του για περισσότερο από μία-δύο ημέρες, δίχως να έχουμε κάνει εμείς κάποια αλλαγή στη διατροφή του ή στη ρουτίνα του σπιτιού.

6. Πίνει πολύ λίγο ή πάρα πολύ νερό. Οι περισσότεροι κηδεμόνες σκύλων δεν προσέχουν πόσο νερό πίνουν τα ζώα. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να το παρακολουθούμε, διότι αν ο σκύλος μας αρχίσει να μην πίνει καθόλου νερό ή, αντιθέτως, πίνει πάρα πολύ, μπορεί να υπάρχει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα. Στην πρώτη περίπτωση, ο κίνδυνος είναι να πάθει αφυδάτωση. Ευτυχώς, μπορούμε εύκολα να τον ελέγξουμε, τσιμπώντας απαλά το χαλαρό δέρμα στον αυχένα του. Αν ο σκύλος είναι καλά ενυδατωμένος, μόλις αφήσουμε το δέρμα, αυτό θα επιστρέψει αμέσως στην αρχική του θέση. Αν καθυστερήσει, πρέπει να μιλήσουμε με τον κτηνίατρο. Μαζί του πρέπει επίσης να μιλήσουμε και εάν ο σκύλος αρχίσει να πίνει πάρα πολύ νερό (πάνω από 60 ml ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα), διότι μερικές φορές αποτελεί ένδειξη σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.

7. Βήχει ή φταρνίζεται επίμονα. Το να βήξει ή να φταρνιστεί μια-δυο φορές ένας σκύλος, είναι φυσιολογικό. Αν όμως βήχει, φταρνίζεται, έχει συριγμό ή δυσκολεύεται να αναπνεύσει συχνά μέσα στην ημέρα, μπορεί να είναι άρρωστος. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι ένδειξη πολλών προβλημάτων υγείας – από μία λοίμωξη του αναπνευστικού ή ένα ξένο σώμα στη μύτη, έως πνευμονία ή καρδιοπάθεια.

8. “Τρέχουν” τα μάτια του ή/και ξύνεται επίμονα. Οι σκύλοι μπορεί να εκδηλώσουν αλλεργία σε ορισμένα τρόφιμα, στη γύρη, στα ακάρεα της οικιακής σκόνης, στα αρώματα, τα καθαριστικά, στα σαμπουάν και σε άλλες ουσίες που βρίσκονται στον χώρο όπου ζουν. Όταν ο σκύλος έχει αλλεργία, μπορεί να ξύνει ή να γλείφει επίμονα το δέρμα του ή και τα αυτιά του, να εμφανίζει ερυθρότητα και κνησμό στα μάτια, δακρύρροια και, μερικές φορές, γαστρεντερικές διαταραχές. Θα ξύνεται επίμονα, επίσης, εάν έχει παρασίτωση από ψύλλους. Αν όμως ξύνεται επίμονα στο στόμα του, μπορεί να έχει κολλήσει ένα ξένο σώμα εκεί και να του προκαλεί έντονη ανησυχία. Όλα αυτά τα συμπτώματα πρέπει να αξιολογούνται από τον κτηνίατρο.

9. Το τρίχωμά του μοιάζει θαμπό. Το τρίχωμα των σκύλων συνήθως αποτελεί “καθρέφτη” της γενικής τους κατάστασης. Αν ξαφνικά το δούμε να γίνεται θαμπό, λιπαρό ή να αραιώνει κατά τόπους, μπορεί να υπάρχει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας. Οι πιθανές αιτίες είναι πολλές, επομένως απαιτείται διερεύνηση.

10. Εμφανίζει διαταραχές στην ούρηση. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην περίπτωση που το κατοικίδιο δυσκολεύεται στην ούρηση, ουρεί περισσότερες φορές από ό,τι συνήθως ή ακόμη υπάρχει διαφορά στην οσμή ή στο χρώμα των ούρων. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να επικοινωνήσουμε αμέσως με τον κτηνίατρο, διότι μπορεί να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο ουροποιητικό ή κάποιο συστηματικό νόσημα.

“Αν έχετε τον νου σας σε συμπτώματα όπως τα παραπάνω και, γενικώς, γνωρίζετε καλά το σκυλάκι σας ώστε να αντιληφθείτε αμέσως οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά ή τις καθημερινές του συνήθειες, θα μπορέσετε να εντοπίσετε νωρίς τυχόν προβλήματα υγείας. Σε περίπτωση αμφιβολίας, μη διστάζετε να καλείτε τον κτηνίατρό σας για να σας πει τι να κάνετε, διότι είναι προτιμότερο να κάνετε λάθος, παρά να αντιληφθείτε πολύ αργά ότι το σκυλάκι σας είναι άρρωστο”, καταλήγει η κα Σοφιανού.