Κορονοϊός, γρίπη ή απλό κρυολόγημα;

Τους τελευταίους μήνες, αυτό που τονίζουν όλοι οι ειδικοί είναι η πρόκληση της συνύπαρξης του νέου κορονοϊού με την… «απλή και ταπεινή» γρίπη. Πολλά από τα συμπτώματα της COVID-19 είναι ίδια όχι μόνο με τα συμπτώματα της γρίπης, αλλά και με εκείνα του κοινού κρυολογήματος, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, αλλά και ανησυχία αυτή την περίοδο της πανδημίας.

Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ μελέτησαν πρόσφατες επιστημονικές δημοσιεύσεις σχετικά με τη συνύπαρξη γρίπης και COVID-19, και κατέληξαν σε ένα σημαντικό συμπέρασμα: Τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνονται εναντίον του κορονοϊού, όπως η καθολική χρήση μάσκας, ο περιορισμός των κοινωνικών συναναστροφών και η εφαρμογή απαγορευτικού (lockdown), αναμένεται να μειώσουν σημαντικά την επίπτωση της γρίπης.
Στο νότιο ημισφαίριο, σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Χιλή και η Νότια Αφρική, τα περιστατικά γρίπης που σημειώθηκαν ήταν μειωμένα, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Ωστόσο, σε περιοχές όπως η Νοτιοανατολική Ασία, όπου τα μέτρα πρόληψης είναι περιορισμένα, υπάρχουν εξάρσεις του ιού της γρίπης.

Σημαντικός ο εμβολιασμός κατά της γρίπης, ακόμη και… στο παρά πέντε!
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της γρίπης ενδέχεται να διαφέρει από χρονιά σε χρονιά και ανάλογα με τις ηλικιακές ομάδες, η αξία του εμβολιασμού του πληθυσμού είναι αδιαμφισβήτητη.
Έχει υπολογιστεί ότι ο εμβολιασμός εναντίον του ιού της γρίπης έχει αποτρέψει κατά τη δεκαετία 2010-2020 1,4 έως 7,5 εκατομμύρια λοιμώξεις, 0,7 έως 3,5 εκατομμύρια επισκέψεις σε γιατρό, 39.000 έως 105.000 νοσηλείες και 3.500 έως 12.000 θανάτους στις ΗΠΑ, ανά έτος.
Πολλές πληθυσμιακές ομάδες έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών από τη γρίπη. Στις ομάδες αυτές ανήκουν παιδιά κάτω των 5 ετών (ιδίως κάτω των 2 ετών), έγκυες και λεχωίδες, ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας (όπως άσθμα, ΧΑΠ, πνευμονική ίνωση, νευρολογικά νοσήματα, αιματολογικές διαταραχές, χρόνια νεφρικά ή ηπατικά νοσήματα, μεταβολικά νοσήματα, παχυσαρκία κ.λπ.), όσοι διαμένουν σε οίκους ευγηρίας, καθώς και φυλετικές μειονότητες. Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης εναντίον του ιού της γρίπης είναι ο ετήσιος εμβολιασμός, ιδίως για όσους έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών. Οι ειδικοί τονίζουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές για ηλικίες άνω των 6 μηνών.
Κυκλοφορούν πολλά διαφορετικά εμβόλια για διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες και, παρόλο που η σύσταση του εμβολιασμού για τη γρίπη είναι για τα τέλη Οκτωβρίου, οι μη εμβολιασμένοι ενθαρρύνονται να κάνουν το εμβόλιο ακόμη και τον Δεκέμβριο, σε περίπτωση που υπάρχουν πολλά κρούσματα γρίπης.

Γρίπη – κορονοϊός: Αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα
Είναι προφανές ότι τα μοριακά, αλλά και τα rapid test ανίχνευσης του κορονοϊού, είναι οι πιο ασφαλείς λύσεις για να μάθει κάποιος αν είναι θετικός ή όχι. Επίσης, πάντα θεωρείται καθοριστική και η γνωμάτευση του γιατρού μας, ο οποίος με τις κατάλληλες εξετάσεις θα μπορέσει να μας δώσει μια πιο σαφή εικόνα της κατάστασης, αλλά και να κατευθύνει τα επόμενα βήματά μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ωστόσο, μεγάλοι οργανισμοί και επιστήμονες από όλο τον κόσμο προσπάθησαν να αποδώσουν όσο το δυνατόν σαφέστερα τις διαφορές και τις ομοιότητες γρίπης, κορονοϊού, αλλά και κοινού κρυολογήματος, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους πολίτες.
Και είναι λογικό. Δεν είναι εύκολο, άλλωστε, ούτε όμως και επιθυμητό, με ένα απλό συνάχι να τρέχουν όλοι πανικόβλητοι στον γιατρό, στο νοσοκομείο ή για τεστ ανίχνευσης κορονοϊού.

Οι ομοιότητες
Οι ιοί που ευθύνονται τόσο για την COVID-19, όσο και για τη γρίπη, εξαπλώνονται με παρόμοιο τρόπο:
●  Μεταξύ ατόμων που βρίσκονται σε στενή επαφή.
●  Μέσω αεροσταγονιδίων που απελευθερώνονται με την ομιλία, το φτέρνισμα ή τον βήχα.
●  Μέσω επαφής με μία μολυσμένη επιφάνεια και, αμέσως μετά, αγγίγματος της μύτης, του στόματος και των ματιών μας, χωρίς να έχουμε πλύνει τα χέρια μας.

Κορονοϊός και γρίπη έχουν, επίσης, πολλά κοινά συμπτώματα, όπως:
● Πυρετός
● Βήχας
● Αίσθημα κόπωσης
● Πονόλαιμος
● Μυϊκοί πόνοι
● Πονοκέφαλος

Τόσο η COVID-19, όσο και η γρίπη, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές, όπως πνευμονία, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, καρδιαγγειακά προβλήματα κ.ά., οδηγώντας ακόμη και στον θάνατο.

Οι διαφορές
Παρά τα παραπάνω που “ενώνουν” κορονοϊό και γρίπη, υπάρχουν και πολλές διαφορές:
● Κατ’ αρχάς, προκαλούνται από δύο διαφορετικούς ιούς, ενώ έχουν και διαφορετικούς χρόνους επώασης.
● Τα συμπτώματα του κορονοϊού εμφανίζονται συνήθως 2 έως 14 ημέρες μετά την έκθεση, ενώ εκείνα της γρίπης χρειάζονται λιγότερο χρόνο και εμφανίζονται συνήθως 1-4 ημέρες μετά τη “συνάντηση” με τον ιό.
● Τα δεδομένα δείχνουν ότι ο κορονοϊός είναι πιο μεταδοτικός και εξαπλώνεται πιο γρήγορα, σε σχέση με τη γρίπη, ενώ έχει και υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.
● Σημαντική διαφορά είναι και το γεγονός ότι για τη γρίπη υπάρχουν πολλές και ασφαλείς θεραπευτικές επιλογές, ενώ για τον νέο, «αόρατο εχθρό», η επιστημονική κοινότητα συνεχίζει να δίνει τη μάχη της. Τα θετικά νέα από το ερευνητικό μέτωπο δείχνουν ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην αποτελεσματική αντιμετώπισή του.
● Τέλος, τον κορονοϊό από τη γρίπη διαφοροποιεί ένα σημαντικό σύμπτωμα: η αιφνίδια απώλεια της γεύσης και της όσφρησης.

Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλες διαφορές που αφορούν στη σοβαρότητα των επιπλοκών, στις ηλικίες που προσβάλλουν περισσότερο οι εν λόγω ιοί, στους χρόνους ανάρρωσης κ.ά..
Εμείς θα αρκεστούμε στα βασικά. Άλλωστε, στα απλά και κατανοητά στηρίχθηκαν και μεγάλοι οργανισμοί, όπως ο ΠΟΥ και το ECDC, για να δώσουν ένα γενικό πλαίσιο των διαφορετικών, αλλά και των κοινών συμπτωμάτων μεταξύ COVID-19, γρίπης και κοινού κρυολογήματος, προκειμένου να διευκολύνουν την ενημέρωση του κοινού.

Γερό ανοσοποιητικό διά πάσαν νόσον!
Η πανδημία και η συνύπαρξή της με τις εποχικές ιώσεις έστρεψε την προσοχή όλων στους τρόπους ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος – έναν στόχο στην επίτευξη του οποίου θα έπρεπε να είμαστε συνεχώς στραμμένοι, καθώς ένας γερός οργανισμός είναι πάντα πιο ανθεκτικός απέναντι στις όποιες «εξωτερικές επιθέσεις».
Η σωστή διατροφή είναι το «κλασικό όπλο» για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, καθώς δίνει στον οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα εφόδια που χρειάζεται για να αντέξει στα δύσκολα.
Είναι σημαντικό να εμπλουτίσουμε τη διατροφή με τροφές που περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και πληθώρα αντιοξειδωτικών, δηλαδή συστατικά που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Πιο συγκεκριμένα, το διαιτολόγιό μας θα πρέπει να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πρωτεΐνη, βιταμίνες A, C, D, Ε, B6, σίδηρο, ψευδάργυρο και φυλλικό οξύ.
Μερικές τροφές που περιέχουν τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά είναι: πουλερικά, σολομός, τόνος, σαρδέλες, όσπρια, εσπεριδοειδή, μπανάνες, μπιζέλια, μπρόκολο, σπανάκι, καρότα, κόκκινη πιπεριά, ηλιόσποροι, αμύγδαλα, φιστίκια, φουντούκια κ.ά..
Στην επίτευξη του στόχου «γερό ανοσοποιητικό» συμβάλλουν καταλυτικά και η άσκηση, η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, ο χορταστικός ύπνος και η σωματική ξεκούραση, αλλά και η μείωση του στρες, μέσω ασχολιών που πραγματικά μας χαλαρώνουν και μας ευχαριστούν!Abbvie
GSK