Λαμπερό και υγιές χαμόγελο στις γιορτές

Το χαμόγελο επηρεάζει την ψυχολογία μας άμεσα. Ένα υγιές και σαγηνευτικό χαμόγελο μάς κάνει να αισθανόμαστε καλά με τον εαυτό μας, ενώ αποτελεί και απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων, επαγγελματικών, φιλικών και ερωτικών δεσμών. Ειδικά τώρα, την εορταστική περίοδο, το χαμόγελο μπορεί να αποτελέσει ένα από τα μεγάλα μας… όπλα.

του Δρ. Γιώργου Ε. Κοντακιώτη

Ωστόσο, δεν αρκεί πάντα να χαμογελάμε απλώς. Η εικόνα που παρουσιάζει το χαμόγελό μας είναι εξίσου σημαντική. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να διατηρήσουμε ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο;
Απαραίτητη είναι η καθημερινή, συστηματική στοματική υγιεινή με:
Προσεκτικό βούρτσισμα 2-3 φορές ημερησίως, μετά από κάθε γεύμα (με την οδοντόβουρτσα να έχει κλίση 45 μοίρες με κατεύθυνση προς τα ούλα). Βουρτσίζουμε και τη γλώσσα συγχρόνως.
Χρήση προϊόντων στοματικής υγιεινής και καθαρισμός με νήμα (χρήση αντισηπτικών διαλυμάτων μόνο εάν και όποτε ο οδοντίατρος το κρίνει απαραίτητο).
Αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ, αφού θεωρούνται κύριοι ένοχοι για τον καρκίνο του στόματος.
Αυτο-εξέταση, έλεγχος παρειών (εσωτερικό στα μάγουλα), ούλων και γλώσσας.
Οδοντιατρικός έλεγχος (check-up) κάθε έξι μήνες.

Πώς να δημιουργήσουμε ένα υγιές και όμορφο χαμόγελο
Η Οδοντιατρική, με τα σύγχρονα μέσα που διαθέτει, όπως η λεύκανση, η χρήση των σύγχρονων ρητινών, των ολοκεραμικών στεφανών και όψεων που καλύπτουν τα υπάρχοντα δόντια, καθώς και η τοποθέτηση εμφυτευμάτων, γεφυρών, ολικών ή μερικών οδοντοστοιχιών για την αντικατάσταση ελλειπόντων δοντιών, επιτυγχάνει υψηλή αισθητική απόδοση, δημιουργώντας έτσι ένα υγιές και συμμετρικό χαμόγελο.
Πριν προβούμε στην αισθητική αποκατάσταση των δοντιών, όμως, απαραίτητη είναι η θεραπεία ενδεχόμενης ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας αν υπάρχει.

Λεύκανση
Είναι μία τεχνική που βελτιώνει το χρώμα των δοντιών. Η λεύκανση εφαρμόζεται στο ιατρείο, σε μία συνεδρία που διαρκεί περίπου μία ώρα. Μπορεί να γίνει και μια επαναληπτική, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η λεύκανση στο σπίτι γίνεται με εξατομικευμένους νάρθηκες που δίνονται στον ασθενή μαζί με το λευκαντικό και ο ασθενής τους εφαρμόζει μόνος του για 10-15 ημέρες, κατά περίπτωση. Επιπλέον, δεν αποκλείεται να γίνει συνδυασμός λεύκανσης στο ιατρείο και λεύκανσης στο σπίτι.
Δεν συστήνεται σε ανθρώπους με κατεστραμμένη αδαμαντίνη, σε άτομα με οδοντινική ευαισθησία, καθώς και σε άτομα με ρωγμές ή με πολλά και εκτεταμένα σφραγίσματα στα μπροστινά τους δόντια. Επανάληψη της λεύκανσης μπορεί να γίνεται με ασφάλεια κάθε 2,5 με 3 χρόνια και σε άτομα άνω των 18 ετών.

Ένθετα και Επένθετα
Αισθητικές αποκαταστάσεις που αντικαθιστούν σφραγίσματα από αμάλγαμα και ρητίνη. Τα ολοκεραμικά ένθετα και επένθετα τοποθετούνται στο ήδη υπάρχον δόντι, στην περιοχή απώλειας της οδοντικής ουσίας, και είναι ανώτερης ποιότητας όσον αφορά την αισθητική και την αντοχή, σε σχέση με τα σφραγίσματα ρητίνης.

Όψεις ρητίνης
Βελτιώνουν το σχήμα, αλλά και το χρώμα των δοντιών. Ο οδοντίατρος διαμορφώνει σε μια συνεδρία τα δόντια χρησιμοποιώντας ρητίνες τελευταίας γενιάς, χωρίς να αφαιρείται σμάλτο από τα δόντια. Επειδή δεν παρεμβάλλεται οδοντοτεχνίτης, το κόστος είναι πιο χαμηλό.
Μειονεκτήματα είναι η μικρή διάρκεια ζωής της ρητίνης και ο αποχρωματισμός της, με αποτέλεσμα να χρειάζεται συχνές επιδιορθώσεις. Όσον αφορά την αισθητική και την αντοχή, οι όψεις ρητίνης δεν υπερέχουν από τις όψεις πορσελάνης.

Όψεις πορσελάνης
Οι όψεις πορσελάνης είναι πολύ λεπτές κατασκευές από ειδικό κεραμικό υλικό, σαν κέλυφος, που συγκολλώνται μόνιμα στην μπροστινή επιφάνεια κάθε δοντιού ξεχωριστά. Με την πιο σύγχρονη τεχνολογία, οι όψεις μπορεί να γίνουν απίστευτα λεπτές, σαν φακός επαφής. Η πορσελάνη από την οποία κατασκευάζονται οι όψεις μπορεί να μιμηθεί οπτικά την επιφάνεια των αληθινών δοντιών, με διαφάνειες και ανάγλυφα χαρακτηριστικά, απολύτως όμοια με της φυσικής οδοντοφυΐας.
Αποτελεί μια συντηρητική διαδικασία, αφού η οδοντική ουσία που αφαιρείται είναι ελάχιστη έως καθόλου και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να μη χρειαστεί καν να πειραχτεί το φυσικό δόντι. Το τελικό αποτέλεσμα μπορούμε να το δούμε πριν προχωρήσουμε στην εφαρμογή των όψεων, δηλαδή να κρίνει ο ασθενής αν του αρέσει ή όχι από πριν, και να προβούμε σε διορθώσεις.
Αποτελεί αισθητική λύση για πρόσθια δόντια, αφού βελτιώνουν το σχήμα, όσο και το χρώμα των δοντιών. Δεν χρειάζεται πολύ χρόνο. Σε 7 εργάσιμες ημέρες, μπορεί να γίνουν όλα τα δόντια μιας γνάθου, σε 2-3 συνεδρίες. Το κόστος, όμως, είναι ιδιαίτερα υψηλό, αφού παρεμβάλλεται οδοντοτεχνίτης.
Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι όψεις: όταν υπάρχουν έντονες διαταραχές στη σύγκλειση, σε άτομα που τρίζουν τα δόντια, σε πολύ στραβά δόντια που χρειάζονται ορθοδοντική θεραπεία και σε πολύ κατεστραμμένα δόντια, στα οποία συνιστάται η τοποθέτηση ολοκεραμικών στεφανών (χωρίς μέταλλο).

kontakiotis-new

Ολοκεραμικές στεφάνες
Πρόκειται για ολοκεραμικές αποκαταστάσεις (χωρίς μέταλλο) για δόντια που έχουν υποστεί εκτεταμένες βλάβες. Οι ολοκεραμικές στεφάνες είναι ιδανικές για αποκαταστάσεις, τόσο στην άνω όσο και στην κάτω γνάθο. Έχουν υψηλή αντοχή και εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα, κυρίως σε πρόσθια δόντια όπου η αισθητική είναι το κύριο ζητούμενο, αφού είναι τα υλικά που μπορούν να αποδώσουν τη φυσική όψη ενός δοντιού.

Εμφυτεύματα
Λύση για δόντια που έχουν απολεσθεί. Αποκαθιστούμε τα δόντια που λείπουν, αποφεύγοντας τις κινητές προσθετικές εργασίες και χωρίς να τροχίζουμε υγιή παρακείμενα δόντια για στηρίγματα γέφυρας. Τα εμφυτεύματα χρησιμοποιούνται για την αντικατάσταση ενός ή περισσότερων ελλειπόντων δοντιών, ακόμη και όλων των δοντιών σε νωδούς ασθενείς, άνω ή κάτω γνάθου, ή και στις δύο. Πάνω στα εμφυτεύματα μπορούν να τοποθετηθούν στεφάνες πορσελάνης, γέφυρες, ακόμα και ολικές οδοντοστοιχίες.
Η απώλεια των δοντιών που δεν αποκαθίστανται επηρεάζει τη διατροφή, την ψυχολογία, την κοινωνικότητα, αλλά και τη γενική υγεία. Δεν μπορούμε να μασήσουμε σωστά την τροφή μας, να μιλήσουμε άνετα ή να χαμογελάσουμε, χωρίς να αισθανθούμε αμήχανα.

Ας μην ξεχνάμε ότι ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο είναι το “κλειδί” για να διευρύνει κανείς τον κοινωνικό του κύκλο, να ενισχύσει την επαγγελματική του εικόνα και, κατ’ επέκταση, να φτάσει πιο κοντά στην προσωπική του επιτυχία.
Και ο ερχομός των Χριστουγέννων είναι μια καλή αφορμή, για να φροντίσουμε αυτό το τόσο σημαντικό κομμάτι της εικόνας μας. Καλές γιορτές!

Κοντακιώτης Ε. Γιώργος, DDS
Χειρουργός Οδοντίατρος στο Αthens Dental Science, συνεργάτης Προσθετικής Πανεπιστήμιο Αθηνών, μετεκπαιδευθείς στα εμφυτεύματα – Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Στο ιδιωτικό ιατρείο που διατηρεί στην Αθήνα, ασχολείται κυρίως με την αισθητική οδοντιατρική, την προσθετική και τα εμφυτεύματα, τόσο όσον αφορά τη χειρουργική τοποθέτηση, όσο και την προσθετική αποκατάστασή τους. Από το 2018 είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οστεοενσωμάτωσης Εμφυτευμάτων (Academy of Osseointegration). Είναι ομιλητής σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα σχετικά με την προσθετική και τα εμφυτεύματα σε επιστημονικά περιοδικά. Επίσης, ειδικεύεται στις ενέσιμες αισθητικές θεραπείες με υαλουρονικό οξύ περιστοματικά
(Medical Aesthetics Training, London, UK)
https://kontakiotis.gr – email: gkontak766@gmail.com