Λιποαναρρόφηση

lipoanarrofisi

Ο όρος “λιποαναρρόφηση” αναφέρεται στη χειρουργική μέθοδο, κατά την οποία γίνεται αφαίρεση του τοπικά εντοπισμένου λίπους σε διάφορα σημεία του σώματος. Η επέμβαση πραγματοποιείται σε “κρυφά” σημεία, πτυχώσεις, με μικρές τομές μήκους μερικών μόνο χιλιοστών, διαμέσου των οποίων γίνεται η αναρρόφηση της περίσσειας του λίπους που πρέπει να αφαιρεθεί από την κάθε περιοχή.

τoυ Δρ. Νεκτάριου Ντουντουλάκη

Η χειρουργική τεχνική που ακολουθείται, επιτυγχάνει την αφαίρεση λιποκυττάρων από μία ή περισσότερες περιοχές. Αρχικά γίνεται διήθηση στην ενδιαφερόμενη περιοχή ενός ειδικού διαλύματος, το οποίο βοηθάει στον διαχωρισμό των λιποκυττάρων και επιτρέπει/διευκολύνει την εύκολη αναρρόφησή τους με τις ειδικές κάνουλες, παράλληλα με τη δημιουργία αιμόστασης στην περιοχή. Αυτό έχει ως επιπλέον αποτέλεσμα να μειωθούν οι εκχυμώσεις-μελανιές στο ελάχιστο και να εξασφαλιστεί ή εξάλειψη του πόνου μετεγχειρητικά.
Η μέθοδος της λιποαναρρόφησης μπορεί να βοηθήσει να αφαιρεθεί με επιτυχία το επιπλέον λίπος από την περιοχή των μηρών, των γλουτών, των ισχίων, τις γάμπες, τη μέση, την κοιλιά, τους βραχίονες, τη ράχη, το στήθος (στις περιπτώσεις γυναικομαστίας) και το εφήβαιο. Με ειδικές χειρουργικές τεχνικές, μπορεί να εφαρμοστεί και σε κάποιες περιοχές του προσώπου, όπως ο λαιμός-διπλοσάγονο, όπου υπάρχει συσσωρευμένο λίπος. Στις περιπτώσεις αυτές, μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες επεμβάσεις στο πρόσωπο, όπως ρυτιδοπλαστική, ρινοπλαστική, ή βλεφαροπλαστική. Αποτελεί, λοιπόν, μία επέμβαση που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όλο σχεδόν το σώμα συνδυαστικά με άλλες ή και μόνη της.

Ενδείξεις και… αντενδείξεις
Η λιποαναρρόφηση μπορεί να εφαρμοστεί είτε για αισθητικούς λόγους, είτε για λειτουργικούς. Στην πρώτη περίπτωση, ο στόχος είναι να επιτευχθεί η επιθυμητή συμμετρία και αρμονία στις γραμμές και στο σχήμα του σώματος, ώστε να δημιουργηθούν καινούριες φόρμες, πιο κοντά στο ιδανικό για τον συγκεκριμένο, κάθε φορά, σωματότυπο. Αφορά περιπτώσεις όπου το τοπικό λίπος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυσικό τρόπο, άσκηση ή και δίαιτα, αλλά είναι συσσωρευμένο σε ορισμένα σημεία, αλλοιώνοντας τη συνολική εικόνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η λιποαναρρόφηση είναι ο μόνος άμεσος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε ριζικά το πρόβλημα.
Για λειτουργικούς λόγους, η λιποαναρρόφηση εφαρμόζεται στις περιπτώσεις παχυσαρκίας και παθογόνου παχυσαρκίας, όπου η υπέρμετρη συσσώρευση λίπους σε μία περιοχή, όπως π.χ. η έσω επιφάνεια των μηρών ή και στα γόνατα, παρεμποδίζει τη βάδιση και τις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς.
Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η λιποαναρρόφηση δεν είναι μέθοδος απώλειας βάρους και δεν πρέπει να επιλέγεται από άτομα που έχουν επιπλέον κιλά, αλλά αυτά είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα. Είναι σημαντικό ο ασθενής να έχει συζητήσει με τον ιατρό του όλες τις παραμέτρους της επέμβασης και να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες που να ανταποκρίνονται στα δικά του, ατομικά, χαρακτηριστικά.
Είναι απαραίτητο, πριν την οριστική απόφαση για την πραγματοποίηση της επέμβασης, να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι ιατρικές εξετάσεις που θα ζητηθούν από τον Πλαστικό και Επανορθωτικό Χειρουργό. Όταν υπάρχουν προβλήματα κιρσών, λεμφοίδημα, κυκλοφοριακά προβλήματα με τα αγγεία και τα λεμφαγγεία στους μηρούς και τα κάτω άκρα ή υπάρχει φλεγμονή και μόλυνση του κυτταρολιπώδους ιστού, η λιποαναρρόφηση δεν συνιστάται.
Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί, είτε κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης είτε από τα αποτελέσματα εξειδικευμένων εξετάσεων, ότι υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα, θα πρέπει πρώτα να ακολουθηθεί η ανάλογη θεραπεία-αντιμετώπιση και μετά να πραγματοποιηθεί η επέμβαση.

Υπάρχουν διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών;
Οι λιποαποθήκες του σώματος, το μέρος δηλαδή όπου θα τοποθετηθεί πρώτα το επιπλέον λίπος του οργανισμού, είναι γενετικά προδιαγεγραμμένο και είναι ξεχωριστό για κάθε άνθρωπο.
Προσπαθώντας να κάνουμε μια κατηγοριοποίηση, θα λέγαμε, με μη απόλυτο χαρακτήρα, ότι έχουμε δύο βασικούς τύπους κατανομής λίπους: τον γυναικείο και τον ανδρικό.
Στον γυναικείο τύπο, το λίπος τείνει να συσσωρεύεται στους μηρούς, στα ισχία και στους γλουτούς. Στον δεύτερο τύπο, το λίπος συσσωρεύεται περισσότερο στην κοιλιά, τα λαγόνια, τον κορμό, το στήθος και τον λαιμό. Η αύξηση του βάρους και στα δύο φύλα οδηγεί σε αύξηση του επιπλέον λίπους, το οποίο στις γυναίκες, κατά κύριο λόγο, αποθηκεύεται στους μηρούς και τους γλουτούς, ενώ στους άνδρες τείνει να αποθηκεύεται στην περιοχή της κοιλιάς.
Σημειωτέον ότι η τοπική κατανομή του λίπους μπορεί να διαφοροποιηθεί με το πέρασμα του χρόνου, όσο δηλαδή η ηλικία ενός ατόμου αυξάνει. Στα άτομα που κατά το παρελθόν είχαν ομοιόμορφη κατανομή λίπους σε όλο το σώμα και φυσιολογικό βάρος, μπορεί να παρατηρηθεί με το πέρασμα του χρόνου ή μετά την εμμηνόπαυση μία κεντροποίηση της κατανομής του λίπους. Αύξηση του λίπους στην περιοχή του κορμού και μείωσή του στην περιοχή των άκρων. Παρατηρούμε, δηλαδή, αύξηση του υποδόριου λίπους στην περιοχή της κοιλιάς και παράλληλη μείωση στην περιοχή των χεριών και των ποδιών.
Στα άτομα, όμως, στα οποία πάντοτε υπήρχε συσσώρευση τοπικού λίπους σε κάποιο σημείο του σώματος, όσο αυξάνει η ηλικία αυξάνει και το μέγεθος του προβλήματος.

Λιποαναρρόφηση και βάρος
Η λιποαναρρόφηση συνδέεται περισσότερο με την εικόνα και τη συμμετρία του σώματος, και λιγότερο με το βάρος. Πολύ συχνά, άτομα με φυσιολογικό βάρος (ή κοντά σε αυτό), καταφεύγουν στη μέθοδο αυτή, γιατί δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους μόνο με διατροφή και άσκηση. Μετά την επέμβαση, συνιστάται να ακολουθηθεί διατροφή με μειωμένα λιπαρά. Η άσκηση και φυσική δραστηριοποίηση του ασθενούς μπορεί να γίνει μετά την άδεια του Πλαστικού και Επανορθωτικού Χειρουργού, μερικές μέρες μετά την επέμβαση.
Η υιοθέτηση ενός τρόπου ζωής με ισορροπημένη διατροφή και σωματική άσκηση, πέρα από τα όποια άλλα οφέλη για την υγεία του ατόμου, μπορεί όχι μόνο να διατηρήσει τα αποτελέσματα της επέμβασης, αλλά και να τα τελειοποιήσει.
Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι η αφαίρεση ενός ποσοστού λίπους από τον οργανισμό επιδρά στο μηχανισμό ισοζυγίου ενέργειας, επιφέροντας αύξηση των καύσεων και του μεταβολικού ρυθμού.

Τα πρακτικά
Η λιποαναρρόφηση μπορεί να προσφέρει μόνιμο αποτέλεσμα σε μία μόνο χειρουργική επέμβαση και μπορεί να συνδυαστεί με άλλες επεμβάσεις στο σώμα ή το πρόσωπο, έτσι ώστε σε έναν μόνο χειρουργικό χρόνο το άτομο να επιλύσει περισσότερα από ένα προβλήματα, αισθητικά ή λειτουργικά.
Η επέμβαση μπορεί να γίνει κατά περίπτωση με γενική αναισθησία, είτε με επισκληρίδιο, είτε με τοπική αναισθησία με ή χωρίς μέθη, ανάλογα με την έκτασή της και τις ειδικές ανάγκες κάθε ατόμου.
Μετά την επέμβαση, μπορεί να υπάρξουν μώλωπες και οιδήματα, τα οποία όμως απορροφώνται περίπου είκοσι με τριάντα ημέρες μετά την επέμβαση.
Η κινητοποίηση του ασθενούς γίνεται άμεσα, την ίδια ημέρα, μερικές ώρες μετά το χειρουργείο, καθώς δεν υπάρχει πόνος ή βιολογική εξάντληση. Η παραμονή στην κλινική έως την επόμενη ημέρα για παρακολούθηση είναι απαραίτητη.
Είναι πολύ σημαντικό να φορεθεί κορσές ή ζώνη για όσο μεγαλύτερο διάστημα γίνεται, προκειμένου να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα. Τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα ο κορσές και η ζώνη είναι υψηλής τεχνολογίας και φοριούνται ευχάριστα, όλες τις εποχές του χρόνου, ακόμα και το καλοκαίρι.
Ο χρόνος ανάρρωσης είναι ιδιαίτερα σύντομος, και ο ασθενής μπορεί σταδιακά να επιστρέψει στις δραστηριότητές του σε χρονικό διάστημα ημερών.
Τέλος, η χρήση των σύγχρονων ατραυματικών και αναίμακτων τεχνικών καθιστά τη λιποαναρρόφηση μία διαδικασία απολύτως ανώδυνη σε όλα τα στάδια της ανάρρωσης και αποθεραπείας.

 

Δρ. Νεκτάριος Ντουντουλάκης
Πλαστικός και Επανορθωτικός Χειρουργός
www.dudulakis.com
e-mail: iatriodudulaki@gmail.com