Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση
Γνωρίζουμε, αντιμετωπίζουμε, δίνουμε ανάσα στη ζωή μας

Είναι μία άγνωστη νόσος που… κόβει την ανάσα. Αυτή η ανεξήγητη δυσκολία στην αναπνοή του ασθενή με αδιάγνωστη Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση θα πρέπει να μας θέσει σε εγρήγορση. Η αναγνώριση των μη ειδικών συμπτωμάτων και η έγκαιρη διάγνωση της νόσου προτού εξελιχθεί, είναι αναγκαία για δώσουμε ανάσα στη ζωή μας.

Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ) είναι μια προοδευτικά επιδεινούμενη νόσος που σχετίζεται με δομικές αλλαγές στις πνευμονικές αρτηρίες, αγγεία τα οποία μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά στους πνεύμονες. Στην ΠΑΥ οι πνευμονικές αρτηρίες συστέλλονται και στενεύουν, μειώνοντας τη ροή του αίματος προς τους πνεύμονες και αυξάνοντας την πίεση στην πνευμονική αρτηρία, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η καρδιά και ο ασθενής να νιώθει δύσπνοια και κόπωση. Εάν η ΠΑΥ δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση της καρδιάς και καρδιακή ανεπάρκεια.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι της ΠΑΥ. Συχνά είναι ιδιοπαθής (δεν συνδέεται, δηλαδή, με κάποια άλλη κατάσταση), ενώ σπανίως είναι κληρονομική.

Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ) δεν κάνει διακρίσεις: μπορεί να προσβάλει τον καθένα, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και φυλής. Ωστόσο, δείχνει να «προτιμά» τις γυναίκες ηλικίας μεταξύ 30 και 50 ετών.

Ο ρόλος της έγκαιρης διάγνωσης

Η ΠΑΥ απαιτεί θεραπεία το συντομότερο δυνατό, καθιστώντας έτσι καθοριστική την έγκαιρη διάγνωση. Ωστόσο, συνήθη ανασταλτικό παράγοντα για την έγκαιρη διάγνωση αποτελεί η δυσκολία να προσδιοριστεί η ΠΑΥ στα πρώιμα στάδιά της, καθώς τα συμπτώματά της είναι παρόμοια με τα συμπτώματα άλλων, πιο συχνών και γνωστών νοσημάτων, όπως το άσθμα, η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ή η άπνοια ύπνου.

Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να είμαστε σε εγρήγορση εάν, κατά τη διάρκεια των σωματικών μας δραστηριοτήτων (π.χ. άσκηση, ανέβασμα μιας σκάλας ή κουβάλημα μιας βαριάς τσάντας), παρατηρήσουμε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα ή συνδυασμό αυτών:

  • Δύσπνοια. Είναι ένα από τα πρώτα και βασικά συμπτώματα.
  • Πρήξιμο στους αστραγάλους και στα πόδια / οιδήματα.
  • Κόπωση
  • Ζάλη
  • Γρήγορο ή ακανόνιστο παλμό.
  • “Σφίξιμο” στο στήθος.

Διαγνωστικές εξετάσεις

Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ), λόγω της πολυπλοκότητάς της, δεν διαγιγνώσκεται μόνο μέσω ενός τρόπου εξέτασης. Αντιθέτως, μπορεί να εντοπιστεί μέσα από διαφορετικές εξετάσεις, όπως το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ), το υπερηχοκαρδιογράφημα, το σπινθηρογράφημα αερισμού/αιμάτωσης, οι δοκιμασίες πνευμονικής λειτουργίας (PFT), ο δεξιός καρδιακός καθετηριασμός ή η 6λεπτη δοκιμασία βάδισης.

«Δώσε Ανάσα στη ζωή σου – Μάθε για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση»

Η Janssen εργάζεται με αφοσίωση για να μετατρέψει την ΠΑΥ σε μια μακροχρόνια, διαχειρίσιμη νόσο, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να ζουν μια φυσιολογική ζωή. Γι’ αυτό τον σκοπό, συνεργάζεται στενά με την επιστημονική κοινότητα, καθώς και με συλλόγους ασθενών σε όλο τον κόσμο, ώστε να προάγει την κατανόηση για την ασθένεια, αλλά και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.

Καθώς, όμως, μόνο 15 έως 60 άτομα ανά εκατομμύριο πληθυσμού πλήττονται από την ΠΑΥ, γεγονός που την καθιστά μια σχετικά άγνωστη νόσο, εδώ η πληροφόρηση καθίσταται καθοριστικής σημασίας. Γι’ αυτό τον λόγο, η Janssen δημιούργησε μια καμπάνια ενημέρωσης, με τίτλο «Δώσε Ανάσα στη ζωή σου – Μάθε για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση», υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Πνευμονικής Υπέρτασης (ΕΕΜΠΥ) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση.

Η ενημερωτική εκστρατεία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα εκ μέρους της Janssen για την ευαισθητοποίηση του κοινού και την προτροπή του να απευθυνθεί σε ειδικό γιατρό. Κεντρικό εικαστικό στην εκστρατεία ενημέρωσης είναι μια ανθρώπινη φιγούρα, που σταδιακά αναδύεται από τη θάλασσα επειδή η ανάσα τελειώνει, υποδηλώνοντας την ανεξήγητη δυσκολία στην αναπνοή του ασθενή με αδιάγνωστη ΠΑΥ.

«Παρά τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί την τελευταία εικοσαετία στη διάγνωση και θεραπεία της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης, η νόσος παραμένει ανίατη και με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας. Με δεδομένη την άτυπη αρχική συμπτωματολογία της νόσου, η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί κρίσιμης σημασίας παράμετρο για την πρόγνωση των ασθενών», τονίζει χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Πνευμονικής Υπέρτασης (ΕΕΜΠΥ), κα Αναστασία Άνθη.

Από τη μεριά της, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση, κα Ιωάννα Αλυσανδράτου αναφερόμενη στην εκστρατεία «Δώσε Ανάσα στη ζωή σου – Μάθε για την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση» υποστηρίζει πως, «η δημιουργία μιας καμπάνιας ενημέρωσης για την αόρατη νόσο της ΠΑΥ ξεκινά μια δύσκολη στιγμή για την ελληνική κοινωνία εν μέσω της πανδημίας, αλλά ακριβώς αυτό την κάνει ακόμα πιο σημαντική για την αναγνώριση της ασθένειας από όλους τους φορείς της χώρας. Ταυτόχρονα, η ευαισθητοποίηση του ελληνικού κοινού και η πρόσκληση σε όλους για ουσιαστική γνώση της ΠΑΥ, ευελπιστούμε να φέρει σε εμάς τους πάσχοντες εξομάλυνση της πολύ σκληρής καθημερινότητάς μας. Με τις πιο εγκάρδιες ευχαριστίες μας προς τους εταίρους αυτής της κοινής προσπάθειας, καλούμε όλους να συμμετάσχουν σε αυτήν, σκορπίζοντας πανελλαδικά το μήνυμα των Ελλήνων ασθενών με πνευμονική υπέρταση: Δώστε ανάσα σε αυτούς που την χρειάζονται, μαθαίνοντας για την ζωή μας στηρίζετε την ύπαρξη μας».

#ΠΑΥ #ΔΩΣΕΑΝΑΣΑΣΤΗΖΩΗΣΟΥ

Περισσότερες πληροφορίες για την ΠΑΥ στην ιστοσελίδα PH HUMAN ebook. Η ιστοσελίδα είναι προσβάσιμη για όλους στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.ph-human.com/ebook/greek