Το καλοκαιράκι, στην ακρογιαλιά... Διασκεδάζοντας στην παραλία | Υγεία - planbemag.gr
Plan Be Mag
Υγεία

Το καλοκαιράκι, στην ακρογιαλιά… Διασκεδάζοντας στην παραλία

Για πολλούς, δεν νοούνται καλοκαιρινές διακοπές χωρίς παιχνίδια και δραστηριότητες στην άμμο ή στο νερό – είτε για διασκέδαση, είτε για άσκηση, είτε για κοινωνικές συναναστροφές. Αν πέρα από ενθουσιώδεις είμαστε και προσεκτικοί, τότε σίγουρα το καλοκαίρι θα μας μείνει αξέχαστο!

– Κολύμπι
Για πολλούς δεν είναι αυτονόητο. Θα έχετε παρατηρήσει ότι ξοδεύουν το 95% του χρόνου σε επίμονη ηλιοθεραπεία, ενώ η είσοδος στη θάλασσα δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από μια νότα δροσιάς για τη συνέχιση της ηλιοθεραπείας. Η παραλία ενδείκνυται για αρκετές αερόβιες και αναερόβιες δραστηριότητες, που μπορούν να μας χαρίσουν εξαιρετική φυσική κατάσταση.
Κορυφαία αερόβια άσκηση είναι η κολύμβηση, αφού γυμνάζει όλες τις μυϊκές ομάδες του σώματος. Πολύ σημαντικό πλεονέκτημα της κολύμβησης είναι ότι η εκτέλεση των ασκήσεων στη θάλασσα μειώνει σημαντικά την πιθανότητα τραυματισμού, λόγω του μειωμένου βάρους του σώματος μέσα στο νερό.

– Ποδήλατο θαλάσσης
Μια ημίωρη ή ωριαία βόλτα με θαλάσσιο ποδήλατο θα γυμνάσει αποτελεσματικά τα πόδια σας. Δεν είναι ανάγκη να ποδηλατείτε συνέχεια. Κάθε 10 λεπτά μπορείτε να διακόπτετε και να κάνετε μια δροσερή βουτιά. Χρειάζεται, όμως, προσοχή. Μην απομακρύνεστε υπερβολικά από την ακτή (σκεφτείτε και την επιστροφή) και μάθετε αν υπάρχουν θαλάσσια ρεύματα στην περιοχή.

– Θαλάσσιο Σκι
Το σκι είναι ίσως ο πιο διασκεδαστικός τρόπος να απολαύσετε τη θάλασσα. Δεν έχετε ξανακάνει σκι; Ποτέ δεν είναι αργά! Μπορείτε φέτος να κάνετε την πρώτη σας προσπάθεια!
Δεν απομακρυνόμαστε από την ακτή, ούτε βεβαίως κινούμαστε ανάμεσα στα… κεφάλια των λουομένων. Κατά την απομάκρυνση υπάρχει πάντα και το θέμα της επιστροφής, τα θαλάσσια ρεύματα ή ένα ξαφνικό κύμα που μπορούν να αλλάξουν τη ροή μιας μικρής και αθώας βόλτας. Προσέχουμε, επίσης, να μην κινούμαστε σε σημεία που διασχίζουν πλοία ή μικρότερα σκάφη. Το καπέλο και ένα μακό μπλουζάκι που θα το βρέχουμε συχνά, είναι απαραίτητα.

– Beach volley
Οργανώστε με την παρέα σας έναν αυτοσχέδιο αγώνα βόλεϊ που θα γυμνάσει όλο σας το σώμα και, κυρίως, τα χέρια και τους ώμους. Αν η παραλία δεν διαθέτει φιλέ, απλώς κάντε έναν κύκλο και ξεκινήστε. Για να είναι πιο εύκολο το παιχνίδι, μπορείτε να παίξετε στην υγρή άμμο. Αν σας αρέσουν τα “δύσκολα” και το επιτρέπει η μορφή του βυθού, μπείτε στη θάλασσα μέχρι τα γόνατα.

– Ρακέτες
Μαζί με το βόλεϊ, οι ρακέτες αποτελούν το πιο δημοφιλές παιχνίδι στην παραλία. Βρείτε ένα ήσυχο σημείο, για να μην ενοχλείτε. Διαλέξτε την απόσταση που σας βολεύει και ζητήστε από τον συμπαίκτη σας να μη στέλνει την μπάλα πάνω σας, για να μετακινείστε στην άμμο και να γυμνάζεστε περισσότερο. Μπορείτε να διοργανώσετε και μίνι πρωταθλήματα με την παρέα σας, για μεγαλύτερο σασπένς.

– Βόλτα στην αμμουδιά
Μια δεύτερη επιλογή είναι η βόλτα στην αμμουδιά. Βγάλτε τα παπούτσια και περπατήστε, αφού βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν γυαλιά ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα. Συνολικά, ο περίπατος πρέπει να διαρκέσει 20-30 λεπτά, με γρήγορο βηματισμό. Αν νιώσετε τις γάμπες σας “σφιχτές”, προτιμήστε να περπατήσετε εκεί όπου φτάνει το κύμα και η άμμος είναι υγρή. Είναι πιο εύκολο και λιγότερο κουραστικό. Πολύ καλή είναι η εναλλαγή – να περπατάτε δηλαδή εναλλάξ, στη στεγνή και στην υγρή άμμο.