Το… λυσάρι του νέου κορoνοϊού

Ακούμε και διαβάζουμε πολλά τον τελευταίο καιρό σχετικά με τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2. Και τα δεδομένα δείχνουν ότι έχουμε να ακούσουμε πολλά ακόμα… Το ερώτημα είναι: Ξέρουμε όλοι τι ακριβώς σημαίνουν οι όροι που χρησιμοποιούνται κατά κόρον από επιστήμονες και ΜΜΕ; Αν όχι, τότε όσα ακολουθούν θα μας διαφωτίσουν:

• Ύποπτο κρούσμα
– Ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχα, πυρετό, δύσπνοια) και χωρίς άλλη αιτιολογία που να εξηγεί πλήρως την κλινική εικόνα, και με ιστορικό ταξιδιού ή διαμονής σε χώρα/περιοχή, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο κατάλογο του ΕΟΔΥ, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων.

ή

– Ασθενής με οποιαδήποτε οξεία νόσο του αναπνευστικού και ιστορικό στενής επαφής με επιβεβαιωμένο ή πιθανό κρούσμα COVID-19 εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων.

ή

– Ασθενής με σοβαρή οξεία λοίμωξη αναπνευστικού, η οποία απαιτεί νοσηλεία και για την οποία δεν έχει τεκμηριωθεί άλλη αιτιολογία. 

Κάθε ύποπτο κρούσμα πρέπει να υποβάλλεται ΑΜΕΣΑ σε εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2.

• Πιθανό κρούσμα
Ύποπτο κρούσμα με αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2:
– Αδιευκρίνιστο, ή
– Θετικό, αλλά με εργαστηριακή μέθοδο που ανιχνεύει γενικά ιούς που ανήκουν στην οικογένεια των κορονοϊών, και όχι ειδικά τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2

• Επιβεβαιωμένο κρούσμα
Άτομο με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη από το νέον κορονοϊό, ανεξαρτήτως κλινικών συμπτωμάτων και σημείων.
Κάθε ύποπτο, πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα πρέπει να δηλώνεται ΑΜΕΣΑ στον ΕΟΔΥ μέσω του «Δελτίου Δήλωσης Κρούσματος από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2».

• Στενή επαφή
– Άτομο με διαμονή στην ίδια οικία με ασθενή με COVID-19.
– Άτομο με άμεση σωματική επαφή με ασθενή με COVID-19 (π.χ. χειραψία).
– Άτομο με απροφύλακτη επαφή με μολυσματικές εκκρίσεις ασθενή με COVID-19.
– Άτομο με επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με ασθενή με COVID-19 σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων και για περισσότερο από 15 λεπτά.
– Παραμονή σε κλειστό χώρο (π.χ. αίθουσα διδασκαλίας ή συσκέψεων, χώρο αναμονής νοσοκομείου, κ.λπ.) σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων και για περισσότερο από 15 λεπτά.
– Επαγγελματίας υγείας ή άλλο άτομο που παρείχε φροντίδα υγείας ή εργαζόμενος που χειρίστηκε κλινικό δείγμα ασθενή με COVID-19 χωρίς τη λήψη ή επί αστοχίας των ενδεδειγμένων μέτρων ατομικής προστασίας.
– Συνταξιδιώτης στο ίδιο αεροσκάφος, ο οποίος καθόταν εντός απόστασης δύο σειρών θέσεων (προς κάθε κατεύθυνση) από τον ασθενή με COVID-19, άτομα που ταξίδευαν μαζί ή φρόντισαν τον ασθενή, και μέλη του πληρώματος που εξυπηρέτησαν το συγκεκριμένο τμήμα του αεροσκάφους όπου καθόταν ο ασθενής (επί ύπαρξης σοβαρών συμπτωμάτων ή μετακινήσεων του ασθενούς εντός του αεροσκάφους, οι επιβάτες που κάθονταν στο ίδιο τμήμα του αεροσκάφους ή ακόμη και όλοι οι επιβάτες της πτήσης μπορεί να θεωρηθούν στενές επαφές).