«Το μασάζ είναι πολυτέλεια»; Αυτή η μία ώρα που χρωστάς στον εαυτό σου…

Μια διαδικασία, μέσα από την οποία βρίσκεις φροντίδα, ξεκούραση, επαναπροσδιορισμό του σώματος και της αναπνοής – τον απόλυτο συντονισμό.

του Βασίλη Λιάκου, πιστοποιημένου μασέρ-θεραπευτή

Ξυπνάς στις 6:30 π.μ. Ξυπνάς στις 7:00 π.μ. Ξυπνάς. Ήρεμος, βιαστικός. Ξυπνάς και τρέχεις.
Πλένεσαι, τρως πρωινό. Facebook και τέσσερα αδιάβαστα μηνύματα. Στάλθηκε και διαβάστηκε. Ντύνεσαι. Διαλέγεις προσεκτικά τα ρούχα σου, ανάλογα με τις ώρες που θα είσαι εκτός σπιτιού, με το πού θα πας, αν θα βγεις μετά τη δουλειά και ποιους θα συναντήσεις. Βάζεις την «επικοινωνιακή στολή» σου. Βάζεις μάσκα.
Κλείνεις την πόρτα πίσω σου και βγαίνεις στον κόσμο.
Η καθημερινότητά σου μόλις πήρε τους δρόμους. Οι ανάγκες σου έχουν αλλάξει, όπως και οι υποχρεώσεις σου. Ανοίγεις τον υπολογιστή και γράφεις. Δεν ξέρεις πόσες ώρες. Κάπου αλλού εξυπηρετείς ή κουβαλάς αλόγιστα όσα η μέση, πλέον, δεν αντέχει. Τα χέρια σου είναι ζεστά, σχεδόν καίνε. Εσύ συνεχίζεις. Το μυαλό βιάζεται και το σώμα ακολουθεί.
Δουλειά, φίλοι, συγγενείς, έρωτες, σχέσεις κάθε είδους πλαισιώνουν την καθημερινότητά σου. Τη βομβαρδίζουν, κατ’ επιλογή. Πρέπει να τους ικανοποιήσεις όλους, αλλιώς οι σχέσεις σου «περνάνε κρίση».
Είναι περίπου 4:00 μ.μ., βγαίνεις από τον χώρο εργασίας σου. Viber. OK, CU, BB. Βιαστικές απαντήσεις, μοντέρνες και κενές από διάθεση και συναίσθημα. Κάνεις δυο τρία βήματα και σταματάς. Τα πόδια σου ελαφρώς κουρασμένα. Χάνεις την αναπνοή σου και πολύ γρήγορα χάνεις και τον εαυτό σου. Η αναπνοή σου συντονίζεται με του φίλου, του συνεργάτη, του αφεντικού και του περαστικού, όχι όμως με το σώμα σου.
Τρέχεις να προλάβεις το λεωφορείο, κι ας μη σκοπεύεις ν’ ανέβεις – σε παίρνει ο ρυθμός. Ταχύτητα. Τρως έξω, πίνεις έξω. Αλλάζεις παρέα. Πίνεις έξω, τρως έξω. Η μουσική παίζει αρκετά δυνατά, κι εσύ φωνάζεις για να ακουστείς. Σφίγγεις τον λαιμό σου και σκύβεις προς το μέρος της παρέας για να πεις ένα αστείο, γέρνεις.
8:00 μ.μ. και τρέχεις. Ψωνίζεις βιαστικά ό,τι βρεις μπροστά σου, κι ας μη φας ποτέ τα μισά από αυτά. Πληρώνεις και βγαίνεις με γρήγορο βάδην, κι ας ξέρεις ότι μετά το σούπερ μάρκετ απλά θα γυρίσεις σπίτι. Κουβαλάς τις σακούλες με τα ψώνια, και η πλάτη σου έχει διαγράψει μια τοξοειδή καμπύλη. Καμπουριάζεις χωρίς να το καταλαβαίνεις.
Τρως σε χαμηλό τραπέζι και βουλιάζεις στον καναπέ να δεις τηλεόραση, μεγαλώνοντας το τόξο στην πλάτη σου. Λες καληνύχτα και σβήνεις το φως. Αφήνεις έναν τελευταίο αναστεναγμό, που συνοψίζει όλη σου τη μέρα. Πρόκειται για τον πρώτο, δικό σου, φυσικό αναστεναγμό, που προκύπτει από την κόπωση της ημέρας.
Ένα σώμα, εκτός άξονα, κουρασμένο και, με τον καιρό, παραμελημένο. Σφιγμένο και έρμαιο της ταχύτατης και δύσκολης σύγχρονης πραγματικότητας. Ακριβώς εκεί έρχεται η στιγμή να κάνεις ένα pause.

Κάποια από τις επόμενες μέρες, αφιέρωσε μία ώρα για σένα. Η πλάτη να ισιώσει, τα πόδια να ξεκουραστούν, τα χέρια να ηρεμήσουν. «Το μασάζ είναι πολυτέλεια», θα μου πεις με αμυντικό χαμόγελο – και θα έχεις δίκιο, γιατί μου λες αυτό που σου έχουν πει.
Το μασάζ, όμως, είναι ανάγκη. Εμπιστεύεσαι το σώμα σου σε κάποιον που έχει τη γνώση να βρει τα σημεία έντασής σου, τα αδύναμα σημεία, και να απομακρύνει τη κούραση. Με τον καιρό, θα αρχίσεις να αντιλαμβάνεσαι ακριβώς πώς είναι δομημένο το σώμα, πού πονάς και ποιες είναι οι “κακές” σου συνήθειες.
Μέσα σ’ αυτή τη διαδικασία, θα βρεις φροντίδα, ξεκούραση, επαναπροσδιορισμό του σώματος και της αναπνοής. Τον απόλυτο συντονισμό. Το σώμα σου θα έρθει σε φυσιολογική στάση και η αναπνοή σου σε φυσικό ρυθμό.
Η πίεση που ασκείται στο σώμα σου, κατά τη διάρκεια του μασάζ, δεν γίνεται μόνο για αισθητικούς, αλλά κυρίως για θεραπευτικούς λόγους. Αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματός σου, προκαλείται αιμάτωση και γίνεται σωστή κυκλοφορία της λέμφου. Ακόμα κι αν αυτά στο πρώτο άκουσμα δεν σου λένε κάτι, τότε να σου πω πως όλα αυτά βοηθούν στη διάταση των μυών και στη χαλάρωση.
Το πιο εύκολο θα ήταν να είχες όλη μέρα κάποιον δίπλα σου, έναν «σύμβουλο σώματος», να σου υποδεικνύει πώς να περπατήσεις, να δουλέψεις, να ξεκουραστείς, να φας, να σταθείς. Έχει άλλη χάρη, όμως, άλλη ομορφιά, να δεσμεύσεις μία ώρα από την καθημερινότητά σου και να αφεθείς σε κάποιον που αναλαμβάνει τη φροντίδα σου μ’ έναν ήρεμο τρόπο, προκειμένου να απομακρύνει την κούραση, και κάθε τοξική σκέψη και ενέργεια από πάνω σου.
Είναι μία ώρα “καθαρή”, μία ώρα μόνο για σένα, που δεν χρειάζεται να προσφέρεις εσύ κάτι σε κάποιον άλλον, αλλά να δεχτείς. Στο τέλος, θα δεις πόσο ξεκούραστο είναι να συντονίζεται το μυαλό με το σώμα σου και πόσο όμορφη είναι αυτή η ωριαία απομόνωση του Self Care, όπως λέμε, πλέον, όλοι στα χωριά μας.
Το μασάζ μόλις τελείωσε. Τώρα πια, όντας στον άξονά σου, μπορείς να βρεις άλλους τρόπους να κινηθείς σ’ ένα σύμπαν που τρέχει τόσο γρήγορα και παράλογα.Abbvie
GSK